Munka Törvénykönyve 2024: milyen változásokkal számoljunk 2024-ben?

Pénzcentrum2024. március 11. 17:04

A magyar munkáltatók és munkavállalók jogait és kötelezettségeit Magyarországon a Munka Törvénykönyve határozza meg, azonban, ahogy ez a jogszabályokra általános érvényben is igaz, az aktuális munkajogi szabályok évről évre változhatnak, a kormány folyamatosan újításokat vezet be. Nézzük, mit érdemes tudni a Munka Törvénykönyve 2024 évi változásai kapcsán: kikre terjed ki a Munka Törvénykönyve, milyen újdonságok érinthetik a magyar dolgozókat?

Cikkünkben utánajárunk, melyek a Munka Törvénykönyve 2024 évi legfrissebb aktualitásai: miben változott a Munka Törvénykönyve 2023 évéhez képest (illetve a Munka Törvénykönyve 2022 évi verziójához képest), mit ír a Munka Törvénykönyve szabadság tekintetében, vagy mit mond a Munka Törvénykönyve felmondási idő letöltése esetén! Tudd meg, mi a Munka Törvénykönyve, kikre terjed ki a Munka Törvénykönyve és hogyan segíti a munkavállalókat!

Mi a Munka Törvénykönyve?

A Munka Törvénykönyve Magyarország hivatalos munkajogi kódexe, amely 300 paragrafuson keresztül írja le részletesen a magyar munkáltatók és munkavállalók jogait, kötelezettségeit. A Munka Törvénykönyve Magyarország Alaptörvényének „Szabadság és felelősség” fejezetének XII. és XVII. cikkein alapszik, és bárki számára ingyenesen hozzáférhető, hiszen mindenkinek joga van megismerni, hogy milyen munkajogi szabályok vonatkoznak jogviszonyára, a munkaszerződés megkötésétől egészen a felmondásáig vagy a nyugdíjba vonulásig.

A Munka Törvénykönyve 2024 évében változatlanul 5 részre osztható, ezen belül 24 (római számmal ellátott) alfejezetet és 118 (arab számmal ellátott) alcímet tartalmaz:

  1. Munka Törvénykönyve 2024 I-IV.: Általános rendelkezések (tisztességes foglalkoztatás alapvető szabályai – munkáltatókra, munkavállalókra, érdekképviseleti szervezetekre, üzemi tanácsokra, szakszervezetekre, kölcsönvevőkre vonatkozóan)
  2. Munka Törvénykönyve 2024 V-XVIII: A munkaviszony (a munkaviszony feltételei, munkaszerződés teljesítése, munkaidő, pihenőidő, szabadság, felmondás, bérminimumok, bérpótlékok, megállapodások stb.)
  3. Munka Törvénykönyve 2024 XIX-XXII.: A munkaügyi kapcsolatok (kapcsolatok, kollektív szerződés, szervezeti szabályok, üzemi tanács)
  4. Munka Törvénykönyve 2024 XXIII-XXIV.: A munkaügyi vita (munkajogi érdekérvényesítés, konfliktusok)
  5. Munka Törvénykönyve 2024: Záró rendelkezések (fogalomismeret, jogszabályi összefüggések, EU-s jogszabályokkal történő megfeleltetés)

Kikre terjed ki a Munka Törvénykönyve 2024 évében?

A Munka Törvénykönyve hatálya alá tartoznak a magyar munkáltatók és munkavállaók, a munkáltatói érdekképviseletek, a szakszervezetek, az üzemi tanácsok, illetve a kölcsönvevők (Munka Törvénykönyve XVI.) és az iskolaszövetkezet által nyújtott szolgáltatások jogosultjai (Munka Törvénykönyve XVII.). Legyen szó bármilyen munkajogi konfliktusról, akár a munkáltató vagy a munkavállaló között, akár a szakszervezet vagy az üzemi tanács működésével kapcsolatban, vagy ha a munkaviszony feltételeként kollektív szerződést kell aláírnunk, mindig bizalommal fordulhatunk a Munka Törvénykönyve 2024 évi hatályos jogszabályaihoz kiindulási pont, jogorvoslati lehetőség gyanánt.

Munka Törvénykönyve 2024: mik a legújabb változások?

Ahogy a fentiekben is jeleztük, a Munka Törvénykönyve évről évre megújul, hiszen a hazai munkajogi előírások is igényelhetnek kisebb-nagyobb módosításokat, kiegészítéseket. Nézzük, mi változott a Munka Törvénykönyve 2024 évi szabályaival kapcsolatban, milyen újdonságokra érdemes figyelmet fordítani a Munka Törvénykönyve 2024 évi aktualitásai kapcsán!

Minimálbér és garantált bérminimum 2024

A Munka Törvénykönyve idén változatlanul rögzíti a mindenkori minimumbérek, azaz a kötelezően adható legalacsonyabb bérek törvénybe foglalt juttatását. A minimálbér 2024 évében (2023 decemberétől) +15%-kal emelkedett, egészen pontosan bruttó 266 800 Ft-ra. A garantált bérminimum, azaz a szakmunkás minimálbér 2024 évére vonatkozóan +10%-os emelésen esett át, azaz bruttó 326 000 Ft lett.

Munka Törvénykönyve szabadság 2024

Korábban a gyermekek után járó pótszabadság kivételének időpontját a munkáltató hatásköre volt meghatározni, 2024 januárjától viszont a gyermek nevelője dönthet róla - azonban erről legkésőbb 15 nappal előre tájékoztatnia kell a munkáltatóját. Jelenleg az a munkavállaló, aki két 16 év alatti gyermeket nevel, mindössze 7 munkanap szabadsággal rendelkezhet önállóan, azonban ez – ha elfogadják a Munka Törvénykönyve módosítást - 11 munkanapra nőhet.

Munka Törvénykönyve táppénz 2024

A táppénz 2024 évi szabályai szerint a táppénz napi összege maximum: 17.786 Ft-ra emelkedett; azt, hogy hány százalék táppénz jár egy magyar dolgozónak, továbbra is a táppénz kódok határozzák meg.

Munka Törvénykönyve felmondási idő 2024

A felmondás szabályai a Munka Törvénykönyve 2024 évi verziója szerint nem változtak: korábbi cikkeinkben részleteztük, hogy mi mindent érdemes tudni a Munka Törvénykönyve felmondás, illetve a felmondó levél beadása kapcsán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Munka Törvénykönyve foglalkoztatási igazolások kiállítása 2024

2024-től a munkaviszony megszűnésekor kiállítandó igazolások tekintetében lesz változás: a munkavállalók a munkaviszony megszűnésekor mostantól nem hat különböző, hanem egy darab, egységesített dokumentumot kapnak majd meg, elektronikus formában vagy papír alapon. A munkáltató a munkaviszony megszüntetésekor/megszűnésekor ún. foglalkoztatási igazolást állít ki, amely tartalmazza az összes releváns információt.

Munka Törvénykönyve 2024 képernyő előtti munkavégzés

Változik a Munka Törvénykönyve 2024 évében a képernyő előtt történő munkavégzés szabályainak tekintetében: megszűnik az a korlát, miszerint a képernyő előtti tényleges munkavégzés összesített ideje nem haladhatja meg a napi 6 órát, illetve a napi munkaidő 75%-át. 2024-től már csak az óránként minimum 10 perces munkaközi szünet betartása a kötelező.

Munka Törvénykönyve külföldiek foglalkoztatása 2024

2024 szeptemberétől új szabály lép életbe a külföldi munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatban, ami lehetővé teszi a külföldiek egyszerűsített foglalkoztatását idénymunka (0,5-1 év hazai tartózkodási idő), beruházás idejére vonatkozó konkrét idejű munka (a projekt lezárulásáig, vagy maximum 3 évig) és általános foglalkoztatás (2-3 év) esetén is.

Munka Törvénykönyve üzemorvosi vizsgálat 2024

2024 szeptember 1-től hatályba lépő Munka Törvénykönyve módosítás, miszerint szeptembertől megszűnik a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálat.

Munka Törvénykönyve munkavédelmi oktatás 2024

2024. február 1-től a törvénykönyvben meghatározott munkakörök, álláshelyek, tevékenységi körök esetében egy általános jellegű oktatási tematika alapján is teljesíthetik a munkavédelmi oktatást az új munkavállalók.

Munka Törvénykönyve adómentes jutalmazás 2024

A Munka Törvénykönyve 2024 évi változások szerint évi 3 alkalommal jutalmazható a munkavállaló adómentesen, a minimálbér 10%-át meg nem haladó értékben.

Munka Törvénykönyve szochó 2024

2024-től a Munka Törvénykönyve szerint a megváltozott munkaképességű szakmát tanulók esetében szochó-kedvezmény számolható el, az arányosítást mellőzve (a kedvezmény nem a képzőhelyen töltött idő arányában, hanem valamennyi duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatással érintett napra vehető igénybe és teljes összeggel elszámolható).

Címkék:
hrcentrum, szabadság, munkahely, minimálbér, munka, táppénz, munkavállaló, munka törvénykönyve, munkavállalók, munkaviszony,