Ennyit fizet a pincéreknek, szakácsoknak a legendás pesti Gundel: indul a toborzás

Pénzcentrum2021. december 7. 16:49

Minden jel arra utal, hogy a vendéglátás még mindig óriási munkaerőhiánnyal küzd, rengeteg pozició elérhető, láthatóan a leghíresebb pesti éttermek is rákapcsolatak a toborzásra. A most újranyíló Gundel étterem például már nyíltan kezeli a fizetéseket is: nettó 450 ezer forintot fizetne egy tapasztalt pincérnek, míg egy szakácsnak nettó 350 ezer forintot ígérnek. 

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, napokon, sőt most már órákon belül újra kinyitja kapuit a legendás Gundel étterem. Ám úgy néz ki, hasonlóan a vendéglátás többi szereplőihez, nekik is meggyűlik a bajuk a toborzással.

Az élénk nyár és a biztató ősz után ismét visszaesett a hazai éttermek forgalma, részben a járvány újabb éppen tetőző (?) hulláma miatt. Az erőteljes munkaerőhiány, az emelkedő energia- és nyersanyagárak miatt így sem könnyű a helyzetünk, arról nem is beszélve, hogy 20-30 százalékkal emelkedtek a költségeink, emiatt áremelésekre is kényszerültek az éttermek - mondta el a Portfolionak  Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke

Az itt-ott felbukkanó hirdetésekből az derül ki, hogy turbó fokozatra kapcsolt több híres pesti étterem is, már ami a toborzást illeti: egy a közösségi médiában is futó hirdetés szerint elképesztően sok most a nyitott pozíció, az Eventrend Group karrieroldalán ezzel találkozhatunk:

Keresnek:

  • Felszolgálót (nettó 350 ezer forint a pályakezdőknek, 450 ezer forintot fizetnek a tapasztalt munkavállalóknak)
  • Felszolgáló segédet (nettó 250 ezer forintos fizetés +tip, személyzeti étkezés)
  • Hostesst/Hostot (nettó 250 ezer forintos fizetés, +tipp, személyzeti étkezés)
  • Mosogatót (230 ezer forintos nettó havi bér)
  • Szakácsot (nettó 350 ezer forintos fizetés)
  • Takarítót (230 ezer forintos nettó havi bér)
  • Termelő Cukrászt (300 ezer forintos fizetést)

De nem csak a Gundel, a New York Café is keres szakácsot, bar managert, bartendert, éjszakai szobaszervizes munkatársat, étterem vezetőt (nettó 450 ezer), felszolgálót (300-400 ezer forint), hostesst, reggeli szakácsot (450 ezer).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2019 májusában is írtunk a New York kévéház nyitott pozícióiról, ám akkor az ígért fizetések jócskán elmaradtak a mostanitó - ez nyilván senkit sem lep meg. Két és fél éve 260 ezer forintot kínáltak egy felszolgálónak, így 2021 végén már akár a 400 ezer forintot is eléri a fizetésük - ez több mint 50 százalékos emelkedés.

Mégsem olyan rossz a helyzet?

Pont az Eventrend Group alapító-tulajdonosai nyilatkozták a napokban, hogy „a turisztikai és a belföldi orientációjú egységeink bevételei is jól alakulnak egyelőre. Több, turisztikára nagyban építő éttermi egységünk is a szezonalitás alapján jellemző novemberi enyhe visszaesés helyett, októberhez képest növekvő bevételt mutat. Sőt van olyan egységünk, amely bevétele a válság előtti szint 70-80 százalékát is eléri."

A szakmából sokan távoztak a pandémia alatt, és közülük egy jelentős hányad már nem is tervezi, hogy újra vendéglátásban vállal munkát. Azok azonban, akik már visszatértek, illetve tervezik a visszatérésüket, a szakmaszeretetük mellett elsősorban a biztonságos megélhetés, a munkahelyek stabilitásának hite miatt tesznek így. 

Címkék:
fizetés, étterem, forint, vendéglátás, munkaerő, munkaerőpiac, toborzás, éttermek, vendéglátóipar, vendéglátóhelyek, gundel,