26 °C Budapest
Vége a jó világnak? Kitilthatják a magyar melósokat Ausztriából

Vége a jó világnak? Kitilthatják a magyar melósokat Ausztriából

Pénzcentrum
2016. április 1. 05:55

A legfrissebb felmérések szerint a külföldre kivándorló magyarok aránya tavaly ilyenkor magasabb volt, mint valaha. A legnépszerűbb országok között van Ausztria is, ahol a hazai fizetéseknek akár négyszeresét is megkereshetik a kinn dolgozók. Az osztrákok azonban szigorítanának a külföldi munkavállalás feltételein, ami a magyarokat is érintené. Ennek kapcsán a Pénzcentrum megnézte, milyen pozíciókban dolgoznak kinn a magyarok, és mennyit keresnek a hazai fizetésekhez képest.

A TÁRKI tavalyi felmérése szerint a külföldre kivándorló magyarok aránya tavaly áprilisban magasabb volt, mint valaha. A magyarok leggyakoribb célországai elsősorban Ausztria, Németország és Nagy-Britannia. 2015-ben a kivándorló magyarok 10 százaléka választotta Nagy-Britanniát, 12 százaléka Németországot, és 11 százaléka Ausztriát.

Ausztria nem csak a közelsége miatt népszerű a magyarok körében: a magasabb fizetések, valamint a 13. és 14. havi fizetés is igen vonzó számukra. Ezen felül - mivel nagyon sok magyar van kinn - könnyebb elhelyezkedni és beilleszkedni is.

Milyen pozíciókban dolgozik kinn a legtöbb magyar?

A munkaadók általában nem nézik a jelentkezők származási országát, ahol mégis (jellemzően a kisebb cégek), ott kifejezetten pozitívan állnak a magyar munkavállalókhoz azok jó szakmaisága és munka-etikája, fegyelmezettsége miatt.

Gyakran keresnek meg kisebb osztrák, német cégek azzal, hogy már dolgoznak magyarokkal és elégedettek velük, ezért keresnek egy magyar közvetítő irodát új munkavállalók toborzására. Ez a szakmunkákra vonatkozik. Érdekes módon a betanított, nehéz fizikai munkák esetén más nemzetiségeket jobban preferálnak

 - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Tanay Marcell, a külföldi munkaerő-közvetítéssel foglalkozó EUwork Kft. ügyvezetője.

Kifejezetten sokan dolgoznak az építőiparban festőként, víz-gáz-fűtésszerelőként, ipari villanyszerelőként, antenna szerelőként, vagy gipszkartonosként, de az építőipar többi alterületén is könnyen el lehet helyezkedni. Keresettek még az ápolók, CNC gépkezelők, esztergályosok, hegesztők, bolti eladók és orvosok is.

Mennyi az annyi?

Az osztrák fizetés több részből tevődik össze, van alapdíj, napi díj, és egyéb juttatások. Ezen kívül a fizetés nagyban függ attól, hogy Ausztria mely részén dolgozik a munkavállaló: a magyar határhoz közeli részen sokkal alacsonyabbak ugyanis a juttatások, mint az ország túlsó végén, Tirolban vagy Innsbruckban.

Tanay Marcell szerint a határ menti régiókban akár 25 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek a bérek, mert a szlovák, és magyar munkavállalók olcsóbban dolgoznak, és ezzel valamelyest lenyomják az árakat. Ennek ellenére még így is többször annyit lehet hazavinni havonta, mint itthon. Átlagban egy ápoló, egy víz-gáz-fűtésszerelő, egy bolti eladó, vagy egy szakmunkás havonta akár 1500-2000 eurót is megkereshet nettóban, a 13. és 14. havi fizetés mellett. Egy orvos pedig bruttó 5 -7 ezer eurót tehet zsebre havonta.

A fenti ábrán az itthoni, és az osztrák átlagfizetéseket szedtük össze. Bár ez egy általános mutató - hiszen az osztrák bérek között is nagy különbségek lehetnek a tapasztalattól, és a régiótól függően - jól látható, mekkora szakadék tátong a két ország között. Ez az átlagkereseten is látszik, ugyanis míg Magyarországon a bruttó havi átlagkereset 249 400 forint, addig Ausztriában megközelítőleg 2513 euró, azaz átszámítva 786 569 forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar munkavállalók fizetését ezeken felül még az is befolyásolja, hogy magyar vagy osztrák cégnél dolgoznak-e. A magyar cégek ugyanis kevesebbet fizetnek. Különösen igaz ez azokra a magyar cégekre, akik Magyarországon jelentik be az alkalmazottakat, de Ausztriában dolgoztatják őket - tudtuk meg az EUwork ügyvezetőjétől.

Ausztriában is jöhet a szigorítás

Február elején attól volt hangos az osztrák média, hogy a kancellár, Werner Faymann csökkenteni akarja a külföldi vállalatoktól Ausztriába delegált munkavállalók létszámát, és időkorláthoz kötné az ausztriai munkavégzésüket. Emellett azt sem támogatja, hogy a szóban forgó munkavállalók kiküldetését állandósítsák.

A szigorítást az összes ágazatban érvényessé tenné, és felülvizsgálná az alkalmazás feltételeit is, hogy a munkaadóknak ne érje meg külföldi munkaerőt foglalkoztatni. A javaslat ezzel korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz.

Faymann szerint erre azért van szükség, mert a kelet-európai (főképp magyar, kisebb részben szlovák és szlovén) munkavállalók kevesebb pénzért végzik el ugyanazt a munkát, ami miatt az osztrák munkavállalók hátrányba kerülnek. A kancellár ezzel azt akarja elérni, hogy azonos munkáért azonos bérezés járjon. Vagyis egy magyar munkavállaló Ausztriában ugyanannyi bért kapjon, mint a többi Ausztriában dolgozó.

A javaslattal kapcsolatban egyelőre nem érkeztek újabb hírek, így csak találgatni lehet, de valószínűsíthető, hogy ezzel a döntéssel összességében a régebb óta kinn dolgozó, Ausztriában bejelentett magyarok jobban járnának. A Magyarországra bejelentett, magyar cégnél dolgozó ingázóknak viszont nem lenne feltétlenül előnyös a döntés.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?