3 °C Budapest

Rengeteg pénzről van szó: a magyarok fele mégsem törődik ezzel

2015. május 18. 15:00

Május 20. a személyi jövedelemadó bevallás elkészítésének és beküldésének határideje. Ez egyben azt is jelenti, hogy alig pár napunk maradt arra is, hogy az adónk 1-1 százalékáról rendelkezzünk. Ha hibásan töltjük ki a szükséges nyomtatványokat, vagy határidőn túl rendelkezünk, az általunk választott intézmények nem kapják meg a pénzt. Na de akkor kihez kerül?

Ha valaki az idei adóbevallásában nem rendelkezik az adója civil és egyházi 1 százalékáról, a pénz az állami költségvetésbe kerül. Tehát a pénz nem vész el. Csupán nem azokhoz az intézményekhez jut el, amiket mi kiválasztottunk. Ez azt is jelenti, hogy nem kötelező az 1 százalékunkkal törődni, hagyhatjuk nyugodtan a költségvetésben. Viszont ha más célt szánunk a pénzünknek, pontosan és határidőre, május 20-ig kell kitöltenünk a rendelkező nyilatkozatokat.

Évek óta nagyjából az adózók fele nem jelöl meg kedvezményezettet a bevallásában. A NAV honlapján egyébként valamennyi támogatható szervezet, annak adószáma, illetve technikai száma is megtalálható.

Tavaly az adóhatóság adatai szerint körülbelül 11 milliárd forint felhasználásáról dönthetett az állam a civil szervezetek vagy egyházak helyett.

Hogyan rendelkezhetek?

Az EGYSZA nyomtatványokat idén is papíron, vagy elektronikusan tölthetjük ki, a kedvezményezettek, és saját adataink megadásával. Ha csak az egyik 1 százalékunkról rendelkezünk, a másik rubrikát nyugodtan hagyjuk üresen.

  • a 1453 jelű személyi jövedelemadó bevallás "EGYSZA" elnevezésű lapján a bevallás benyújtására előírt határidőig, azaz 2015. május 20-áig, vagy
  • 2015. május 20-áig az állami adóhatóság honlapján közzétett általános nyomtatványkitöltő- és ellenőrző program (ÁNYK-AbevJava) segítségével kitölthető 14EGYSZA jelű formanyomtatvány "EGYSZA" elnevezésű lapján

- tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Ha valaki nem rendelkezett százalékairól az egyszerűsített bevallásában, május 20-ig még utólag is megteheti azt.

Ehhez szükség van az EGYSZA nyomtatványra, kitöltése és aláírása után ugyanúgy postázhatjuk, elküldhetjük elektronikusan (az Ügyfélkapun keresztül), vagy leadhatjuk az adóhivatalban. Ebben az esetben borítékba kell rakni. Arra címet, nevet nem szabad írni, csak adóazonosító jelet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Név, cím, telefon

Idén először rendelkezhetünk arról is, hogy adatainkat az adóhivatal kiadja-e annak az intézménynek, amelynek az 1 százalékunkat adtuk. Így ők akár levélben, vagy online is tájékoztathatnak arról, mire fordítják a pénzt, amit kaptak.

Ha nem akarjuk adatainkat kiadni, másképpen is informálódhatunk arról, mire ment a felajánlásunk. Az egyes szervezeteknek külön adatlapon kell nyilatkozni arról, mire költötték el az 1 százalékokból befolyt összeget. Ha a szervezetnek van saját honlapja, ezt a közleményét legalább egy évig elérhetővé kell tennie, hogy bárki láthassa a felhasználást. 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?