-5 °C Budapest

Magyarok milliói nagyon ráérnek... aztán meg jön a bírság

2015. május 15. 11:09

Május 20 a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Eddig a várt 4,5 millióból csupán 1,7 milliót kapott meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), és a beérkezett bevallások jó része hibás is. Mutatjuk, mit NE csinálj!

Május 10-ig körülbelül 1,7 millió adóbevallás érkezett meg a NAV-hoz. Ez azt jelenti, hogy majdnem 3 millió adózó még rá se hederített a bevallásra, pedig a határidő vészesen közeleg: május 20-ig lehet elektronikusan, vagy postán beküldeni, vagy le lehet adni az adóhivatal ügyfélszolgálatain is.

Az se feltétlenül nyugodhat meg, aki már beküldte a bevallását, a NAV arra hívja fel a figyelmet, hogy rengeteg hibát talál a beérkezett dokumentumokban. A leggyakoribbak:

 • hiányzik az aláírás
 • a főlapon téves a helyesbítés, önellenőrzés jelölése
 • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni)
 • visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nincs feltüntetve sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
 • hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál
 • nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét
 • nem, vagy nem megfelelően töltik ki az eltartottakra vonatkozó lapot
 • a 2014-ben megszületett gyermek esetén nem töltik ki a várandósságról szóló nyilatkozatot
 • a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel
 • üres a bevallás (a "söralátét-bevallás" nyomtatványánál tipikus hiba)

Van segítség

Pedig például az adóhivatal honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő programmal elég egyszerű dolgunk van, hiszen az rögtön jelez nekünk, ha hibát vétünk, emellett meg is könnyíti a dolgunkat, hiszen sok információt elég egyszer beírni, ő pedig önállóan számol nekünk. Ha tévesen üresen hagyunk egy-egy rubrikát, akkor is jelez a program.

A hibák közül pirossal jelöli a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

A kitöltőprogramot a NAV honlapjáról lehet letölteni, a bal oldali SZJA gombra kell kattintani. Ott rögtön elolvashatjuk, melyik nyomtatványt milyen feltétellel lehet választani, illetve itt olvasható el a felhasználói útmutató. A program futtatásához Java Run Time (JRE) 6-os verziójára (build 1.6) van szükség. Ha ez van a gépen, minden rendben, a nyomtatványkitöltő program futni fog. Ha régebbi verziónk van, frissítésre lesz szükség. Az adóhivatal honlapján ehhez is nyújtanak segítséget.

A mumus: a családi adókedvezmény

A családi kedvezmény kitöltésekor nagy körültekintéssel kell eljárni. Ha ugyanis valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelő összeget vette igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, sőt 12 százalékos bírsággal is számolni kell. Ha valakinek a családjában év közben változás volt - például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak vagy született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul - figyelmeztet a NAV.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hol adjuk le?

A kész bevallásokat, ha online töltöttük ki, és rendelkezünk ügyfélkapus azonosítóval, akkor elküldhetjük elektronikusan a bevallásunkat. Ha online készítettük és kinyomtattuk, vagy már eleve papíron készült, elküldhetjük postán, vagy leadhatjuk az ügyfélszolgálatokon.

A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat. Ez azt jelenti, hogy

május 13. és május 20. között hétfőtől csütörtökig 8.15-től 18.00 óráig, pénteken 8.15-től 16.00 óráig fogadják a bevallókat.

Ezek:

 • IX. kerület, Vaskapu utca 33-35,
 • XIII. kerület, Kresz Géza utca 13-15.
 • XIII. kerület, Dózsa György út 128-132,
 • XIV. kerület, Gvadányi utca 69.

A hosszas várakozás elkerülése érdekében a megszokott félfogadási időn túl kizárólag a bevallások benyújtásával kapcsolatos ügyek intézhetők (bevallás átvétel, csekk-kiadás, tájékoztatás, bankkártyás befizetés, Ügyfélkapu regisztráció).

Telefonon is lehet kérdezni, segítséget kérni, a helyi tarifával hívható 06-40/42-42-42-es számon a fenti időszakban szintén tovább fogadják az ügyfelektől érkező hívásokat. Ezen a telefonszámon hétfőtől csütörtökig 8.30-tól 18.00 óráig, pénteken 8.30-tól 16.00 óráig kérhető segítség a bevallással kapcsolatban.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?