27 °C Budapest

Indul a Diplomamentő program: fontos határidők jönnek

Pénzcentrum
2014. március 13. 13:02

Mintegy 10 ezer fiatalnak segíthet a kormány által tervezett Diplomamentő program, amely azok nyelvtanulását támogatja 3 milliárd forintos forrásból, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához. A végzett diákok márciustól jelentkezhetnek a programba, a nyelviskolák kiválasztása még folyamatban van.

A felsőoktatásból kilépő hallgatók közel negyede a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg az abszolutórium és a záróvizsga után a diplomáját. Ezért 2014-ben elindul a Diplomanető program, melynek keretében a már végzett hallgatók ingyen járhatnak angol, német, illetve francia nyelvtanfolyamra annak érdekében, hogy a diplomájukhoz szükséges nyelvvizsgát megszerezzék. A mai sajtótájékoztatón Czomba Sándor,a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára és Pákozdi Szabolcs, a program lebonyolításáért felelős Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezetője fontos határidőket és részleteket árult el a programról.

E hét végéig pályáznak a nyelviskolák, márciustól pedig a diákok. Czomba Sándor kitért arra is, hogy több nyelvi igény érkezik hozzájuk, ezért a regisztráció során el lehet majd mondani, mit választanának a jelenlegi angol német és francia nyelv helyett, ha erre lehetőségük nyílna. Így kiderülhet, mire van igény, így a jövőben bővülhet a választható nyelvek köre. Emlékeztett arra is, hogy a fejenként 300 ezer forintos keretbe beletartozik a tanfolyam és a tankönyvek ára is, illetve a regisztrált álláskeresők esetében az első nyelvvizsga díja is.Bár az államtitkár egyelőre nem tudott adatokat mondani azzal kapcsolatban, hány jelentkezőre számítanak arra a tízezer helyre, mellyel a diplomák kiváltását segítik, de valószínűsítette, hogy sokszoros túljelentkezés várható.

Pákozdi Szabolcs elmondta, hogy akinek nem áll módjában online jelentkezni, és ily módon intézni a regisztrációt, (azaz hiányzik a szükséges géppark, illetve internetelérés), az OFA irodájában megteheti. Egyébként az online jelentkezést az OKF honlapján lehet megtenni. Itt jelezni kell az elvégezni kívánt tanfolyam helyét, intenzitását, és a nyelvet (angol, német, francia). A jelentkezési határidő április 4. Reményeik szerint április közepén már indulhat is a képzés. Azt is kiemelte, hogy olyanok is jelentkezhetnek, akiknek megvan a szóbeli, vagy írásbeli vizsgája külön, így kisebb óraszámban felkészülhet csak a hiányzó részre.

A képzésekről április 14-ig döntenek, a program pedig 2015. decemrber 31-ig tart, addig kell meglennie a nyelvvizsgának - háromszor lehet majd próbálkozni a vizsgával.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Soós Andrea, a program vezetője kiemelte, hogy a regisztráció során fontos, hogy az adatokat és elérhetőségeket pontosan kell megadni, hiszen anélkül aligha lehet felvenni a kapcsolatot a jelentkezővel. Itt  a személyi adatokon túl meg kell adni a nyelvtudással kapcsolatos adatokat, és be lehet jelölni a képzésre vonatkozó igényeket.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?