Indul a Diplomamentő program: fontos határidők jönnek

Pénzcentrum
2014. március 13. 13:02

Mintegy 10 ezer fiatalnak segíthet a kormány által tervezett Diplomamentő program, amely azok nyelvtanulását támogatja 3 milliárd forintos forrásból, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához. A végzett diákok márciustól jelentkezhetnek a programba, a nyelviskolák kiválasztása még folyamatban van.

A felsőoktatásból kilépő hallgatók közel negyede a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg az abszolutórium és a záróvizsga után a diplomáját. Ezért 2014-ben elindul a Diplomanető program, melynek keretében a már végzett hallgatók ingyen járhatnak angol, német, illetve francia nyelvtanfolyamra annak érdekében, hogy a diplomájukhoz szükséges nyelvvizsgát megszerezzék. A mai sajtótájékoztatón Czomba Sándor,a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára és Pákozdi Szabolcs, a program lebonyolításáért felelős Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezetője fontos határidőket és részleteket árult el a programról.

E hét végéig pályáznak a nyelviskolák, márciustól pedig a diákok. Czomba Sándor kitért arra is, hogy több nyelvi igény érkezik hozzájuk, ezért a regisztráció során el lehet majd mondani, mit választanának a jelenlegi angol német és francia nyelv helyett, ha erre lehetőségük nyílna. Így kiderülhet, mire van igény, így a jövőben bővülhet a választható nyelvek köre. Emlékeztett arra is, hogy a fejenként 300 ezer forintos keretbe beletartozik a tanfolyam és a tankönyvek ára is, illetve a regisztrált álláskeresők esetében az első nyelvvizsga díja is.Bár az államtitkár egyelőre nem tudott adatokat mondani azzal kapcsolatban, hány jelentkezőre számítanak arra a tízezer helyre, mellyel a diplomák kiváltását segítik, de valószínűsítette, hogy sokszoros túljelentkezés várható.

Pákozdi Szabolcs elmondta, hogy akinek nem áll módjában online jelentkezni, és ily módon intézni a regisztrációt, (azaz hiányzik a szükséges géppark, illetve internetelérés), az OFA irodájában megteheti. Egyébként az online jelentkezést az OKF honlapján lehet megtenni. Itt jelezni kell az elvégezni kívánt tanfolyam helyét, intenzitását, és a nyelvet (angol, német, francia). A jelentkezési határidő április 4. Reményeik szerint április közepén már indulhat is a képzés. Azt is kiemelte, hogy olyanok is jelentkezhetnek, akiknek megvan a szóbeli, vagy írásbeli vizsgája külön, így kisebb óraszámban felkészülhet csak a hiányzó részre.

A képzésekről április 14-ig döntenek, a program pedig 2015. decemrber 31-ig tart, addig kell meglennie a nyelvvizsgának - háromszor lehet majd próbálkozni a vizsgával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Soós Andrea, a program vezetője kiemelte, hogy a regisztráció során fontos, hogy az adatokat és elérhetőségeket pontosan kell megadni, hiszen anélkül aligha lehet felvenni a kapcsolatot a jelentkezővel. Itt  a személyi adatokon túl meg kell adni a nyelvtudással kapcsolatos adatokat, és be lehet jelölni a képzésre vonatkozó igényeket.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem