Félmilliárdos adócsalás: luxusautókkal trükköztek

MTI
2013. december 3. 14:32

Bűnszervezetben elkövetett adócsalással vádol az ügyészség egy tízfős társaságot, amelynek tagjai importált, nagy értékű gépjárművek forgalmazásával foglalkoztak, de azok után több mint félmilliárd forint általános forgalmi adót nem fizettek be - hangzott el kedden a vádirat ismertetésekor a Szegedi Törvényszéken.

A csoport több mint 300 gépjárművet értékesített 2009 és 2011 között.

A vádirat több mint egyórás ismertetésén elhangzott: a tíz vádlott 2009-től olyan bűnszervezetben vett részt, amelyben több gazdasági társaságot működtettek. A csoport az Európai Unió országaiból, elsősorban Németországból beszerzett, használt gépjárműveket valótlan tartalmú számlázások közbeiktatásával úgy tüntetett fel, mintha azok - egyébként valós gazdasági tevékenységet nem folytató - magyarországi cégeken keresztül kerültek volna be Magyarországra.

Az Európai Unióból importált termékek után az első magyarországi értékesítést terhelő áfabevallási és -befizetési kötelezettségnek ténylegesen egyik gazdasági társaság sem tett eleget, és az értékesítést terhelő befizetendő áfát nem vagy nem a valóságnak megfelelően tüntették fel. A járműveket ezután továbbértékesítették.

Az ügyészség szerint a vádlottak tevékenységükkel 2009-2011-ben 588 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek, ebből mintegy 400 millió forint megtérült.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vádlottakat bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével és a számvitel rendjének megsértése bűntettével vádolja az ügyészség.

A tárgyalás várhatóan februárban folytatódik a vádlottak meghallgatásával.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?