Minden harmadik magyart sújthatja a szegénység

Pénzcentrum
2012. március 17. 11:04

Az uniós népesség közel negyede volt kitéve 2010-ben az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztés veszélyének az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint. Magyarország 30 százalékos kockázati mutatóval az európai "élmezőnyhöz" tartozik - derül ki a BruxInfo összefoglalójából.

Az Európai Unió 27 tagállamában összesen 115 millió embert, a teljes lakosság 23,4 százalékát fenyegette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés 2010-ben - derül ki az Eurostat által szerdán közölt statisztikákból. Ez azt jelenti, hogy az uniós lakosság közel negyedére ráhúzható a következő három kritérium legalább egyike: az elszegényedés kockázata a szociális támogatások ellenére; komoly anyagi nélkülözés; és/vagy olyan háztartásokban élnek, ahol nagyon alacsony a munkaintenzitás.

Az Eurostat adatai szerint 2010-ben az európai lakosság 16 százalékának jövedelme nem érte el azt a szintet, amit az adott országban szegénységi küszöbértéknek tartanak. Az ilyen szegénység kockázatának kitett polgárok aránya Lettországban, Romániában, Bulgáriában és Spanyolországban a legmagasabb, mindenhol 21 százalék. A magyar mutató uniós összehasonlításban kifejezetten jó, 12 százalékos, ami az osztrákok értékével egyezik meg.

A statisztikai felmérés szerint az uniós népesség 8 százaléka szűkölködik anyagi javakban, ami azt jelenti, hogy életkörülményeik nem engedik meg, hogy rendesen fizessék a közületi számlákat, megfelelő hőmérsékleten tartsák az otthonukat vagy legalább egy hétre lakhelyükön kívül szabadságra menjenek. Itt Bulgária (35%) és Románia (31%) áll a legrosszabbul.

A mutatók átlaga alapján Magyarországon a népesség 30 százalékát fenyegeti az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztés. Ennél csak Bulgáriában (42%), Romániában (41%), Lettországban (38%), Litvániában (33%), vagyis mindössze négy uniós tagállamban rosszabb a helyzet. Érdekesség, hogy ugyancsak egy új tagállamban, Csehországban a legkedvezőbb a szegénységi statisztika, ahol a lakosságnak mindössze 14 százaléka kényszerül szembenézni ilyen perspektívával.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19