55 mrd plusz keret az önkormányzatoknak, differenciált kollégiumi díj

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 08:21

A kormány szerdai ülésén tájékoztatót hallgatott meg a magyar gazdaság helyzetéről. Döntés született a kollégiumi térítési díjak differenciálásáról és a postai szolgáltatások fejlesztéséről. A kormány 55 milliárd forinttal megemelte az önkormányzatok intézményfejlesztési hitelkeretét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem változik a gázár támogatási rendszere

Veres János pénzügyminiszter elmondta, a közeljövőben nem változik a gázár támogatási rendszere, így a 3,000 köbméter alatti fogyasztók az idei fűtési szezonban is számíthatnak a kompenzációra. Az Európai Unió elvárása szerint azonban a támogatási rendszert a jövőben úgy kell átalakítani, hogy szociális szempontok szerint juthassanak támogatáshoz a fogyasztók - tette hozzá a miniszter a maygarorszag.hu összefoglalója szerint.

Veres János a benzin árával kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány minden eszközt felhasznál ahhoz, hogy a gázolaj magas világpiaci ára a lehető legkisebb mértékben növelje a lakosság terheit. Kijelentette, a benzin ára a napokban csökkenni fog.

25 milliárd forint egészségügyi intézmények fejlesztésére

A kormány döntött az önkormányzatok fejlesztési hitelkeretének 55 milliárd forintos növeléséről. A Sikeres Magyarországért eredetileg 80 milliárdos hitelkerete így 135 milliárdra emelkedett. A többlet jelentős részét, 25 milliárd forintot egészségügyi intézmények fejlesztésére, a kistérségi járóbetegellátás javítására, mentőállomások létesítésére és rekonstrukciójára fordíthatják az önkormányzatok.

Differenciált kollégiumi térítési díjak

Döntés született az egyetemi és főiskolai kollégiumi térítési díjakról szóló szabályok módosításáról is. Ennek értelmében a jövőben a kollégium komfortfokozatának megfelelő havi összeget kell fizetniük a hallgatóknak. Az államilag fenntartott intézményekben maximálisan 15 ezer forintot, a nem állami kollégiumokban pedig legfeljebb havi 28 ezer forintot fog fizetni egy-egy hallgató.

A kollégiumokat az épület és a vizesblokkok állaga alapján rangsorolják, valamint aszerint, hány tanuló lakik egy szobában.

Felgyorsulhat az egyházak tulajdonrendezése

Lehetőséget kapnak egykori tulajdonjogaik rendezésének felgyorsítására a magyarországi egyházak. Az érvényes jogszabályok szerint az egyházaknak legkésőbb 2011-ig kell megkapniuk korábbi tulajdonukat vagy annak ellenértékét. A kormány döntése lehetővé teszi, hogy követeléseiket az egyházak eladják kereskedelmi bankoknak, így hamarabb hozzájuthassanak ingatlanjaik értékéhez. Az eredeti 1719-ből mára 801 volt egyházi ingatlan sorsa maradt rendezetlen.

Módosulnak a postai szolgáltatás szabályai

A jövőben új tértivevényeket vezetnek be, amelyeket a gépi adatfeldolgozás is tud kezelni, a postai értesítőn szerepelni fog a küldő neve, a hivatalos leveleket pedig - a távollét hivatalos igazolása esetén - nem tekintik kézbesítettnek, ha a címzett kétszeri felkeresésre sem tartózkodott otthon. Emellett lakott területen belül mindenhová köteles lesz házhoz vinni a levelet a postás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07