55 mrd plusz keret az önkormányzatoknak, differenciált kollégiumi díj

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 08:21

A kormány szerdai ülésén tájékoztatót hallgatott meg a magyar gazdaság helyzetéről. Döntés született a kollégiumi térítési díjak differenciálásáról és a postai szolgáltatások fejlesztéséről. A kormány 55 milliárd forinttal megemelte az önkormányzatok intézményfejlesztési hitelkeretét.

Nem változik a gázár támogatási rendszere

Veres János pénzügyminiszter elmondta, a közeljövőben nem változik a gázár támogatási rendszere, így a 3,000 köbméter alatti fogyasztók az idei fűtési szezonban is számíthatnak a kompenzációra. Az Európai Unió elvárása szerint azonban a támogatási rendszert a jövőben úgy kell átalakítani, hogy szociális szempontok szerint juthassanak támogatáshoz a fogyasztók - tette hozzá a miniszter a maygarorszag.hu összefoglalója szerint.

Veres János a benzin árával kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány minden eszközt felhasznál ahhoz, hogy a gázolaj magas világpiaci ára a lehető legkisebb mértékben növelje a lakosság terheit. Kijelentette, a benzin ára a napokban csökkenni fog.

25 milliárd forint egészségügyi intézmények fejlesztésére

A kormány döntött az önkormányzatok fejlesztési hitelkeretének 55 milliárd forintos növeléséről. A Sikeres Magyarországért eredetileg 80 milliárdos hitelkerete így 135 milliárdra emelkedett. A többlet jelentős részét, 25 milliárd forintot egészségügyi intézmények fejlesztésére, a kistérségi járóbetegellátás javítására, mentőállomások létesítésére és rekonstrukciójára fordíthatják az önkormányzatok.

Differenciált kollégiumi térítési díjak

Döntés született az egyetemi és főiskolai kollégiumi térítési díjakról szóló szabályok módosításáról is. Ennek értelmében a jövőben a kollégium komfortfokozatának megfelelő havi összeget kell fizetniük a hallgatóknak. Az államilag fenntartott intézményekben maximálisan 15 ezer forintot, a nem állami kollégiumokban pedig legfeljebb havi 28 ezer forintot fog fizetni egy-egy hallgató.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kollégiumokat az épület és a vizesblokkok állaga alapján rangsorolják, valamint aszerint, hány tanuló lakik egy szobában.

Felgyorsulhat az egyházak tulajdonrendezése

Lehetőséget kapnak egykori tulajdonjogaik rendezésének felgyorsítására a magyarországi egyházak. Az érvényes jogszabályok szerint az egyházaknak legkésőbb 2011-ig kell megkapniuk korábbi tulajdonukat vagy annak ellenértékét. A kormány döntése lehetővé teszi, hogy követeléseiket az egyházak eladják kereskedelmi bankoknak, így hamarabb hozzájuthassanak ingatlanjaik értékéhez. Az eredeti 1719-ből mára 801 volt egyházi ingatlan sorsa maradt rendezetlen.

Módosulnak a postai szolgáltatás szabályai

A jövőben új tértivevényeket vezetnek be, amelyeket a gépi adatfeldolgozás is tud kezelni, a postai értesítőn szerepelni fog a küldő neve, a hivatalos leveleket pedig - a távollét hivatalos igazolása esetén - nem tekintik kézbesítettnek, ha a címzett kétszeri felkeresésre sem tartózkodott otthon. Emellett lakott területen belül mindenhová köteles lesz házhoz vinni a levelet a postás.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?