55 mrd plusz keret az önkormányzatoknak, differenciált kollégiumi díj

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 08:21

A kormány szerdai ülésén tájékoztatót hallgatott meg a magyar gazdaság helyzetéről. Döntés született a kollégiumi térítési díjak differenciálásáról és a postai szolgáltatások fejlesztéséről. A kormány 55 milliárd forinttal megemelte az önkormányzatok intézményfejlesztési hitelkeretét.

Nem változik a gázár támogatási rendszere

Veres János pénzügyminiszter elmondta, a közeljövőben nem változik a gázár támogatási rendszere, így a 3,000 köbméter alatti fogyasztók az idei fűtési szezonban is számíthatnak a kompenzációra. Az Európai Unió elvárása szerint azonban a támogatási rendszert a jövőben úgy kell átalakítani, hogy szociális szempontok szerint juthassanak támogatáshoz a fogyasztók - tette hozzá a miniszter a maygarorszag.hu összefoglalója szerint.

Veres János a benzin árával kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány minden eszközt felhasznál ahhoz, hogy a gázolaj magas világpiaci ára a lehető legkisebb mértékben növelje a lakosság terheit. Kijelentette, a benzin ára a napokban csökkenni fog.

25 milliárd forint egészségügyi intézmények fejlesztésére

A kormány döntött az önkormányzatok fejlesztési hitelkeretének 55 milliárd forintos növeléséről. A Sikeres Magyarországért eredetileg 80 milliárdos hitelkerete így 135 milliárdra emelkedett. A többlet jelentős részét, 25 milliárd forintot egészségügyi intézmények fejlesztésére, a kistérségi járóbetegellátás javítására, mentőállomások létesítésére és rekonstrukciójára fordíthatják az önkormányzatok.

Differenciált kollégiumi térítési díjak

Döntés született az egyetemi és főiskolai kollégiumi térítési díjakról szóló szabályok módosításáról is. Ennek értelmében a jövőben a kollégium komfortfokozatának megfelelő havi összeget kell fizetniük a hallgatóknak. Az államilag fenntartott intézményekben maximálisan 15 ezer forintot, a nem állami kollégiumokban pedig legfeljebb havi 28 ezer forintot fog fizetni egy-egy hallgató.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kollégiumokat az épület és a vizesblokkok állaga alapján rangsorolják, valamint aszerint, hány tanuló lakik egy szobában.

Felgyorsulhat az egyházak tulajdonrendezése

Lehetőséget kapnak egykori tulajdonjogaik rendezésének felgyorsítására a magyarországi egyházak. Az érvényes jogszabályok szerint az egyházaknak legkésőbb 2011-ig kell megkapniuk korábbi tulajdonukat vagy annak ellenértékét. A kormány döntése lehetővé teszi, hogy követeléseiket az egyházak eladják kereskedelmi bankoknak, így hamarabb hozzájuthassanak ingatlanjaik értékéhez. Az eredeti 1719-ből mára 801 volt egyházi ingatlan sorsa maradt rendezetlen.

Módosulnak a postai szolgáltatás szabályai

A jövőben új tértivevényeket vezetnek be, amelyeket a gépi adatfeldolgozás is tud kezelni, a postai értesítőn szerepelni fog a küldő neve, a hivatalos leveleket pedig - a távollét hivatalos igazolása esetén - nem tekintik kézbesítettnek, ha a címzett kétszeri felkeresésre sem tartózkodott otthon. Emellett lakott területen belül mindenhová köteles lesz házhoz vinni a levelet a postás.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem