21 °C Budapest

55 mrd plusz keret az önkormányzatoknak, differenciált kollégiumi díj

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 08:21

A kormány szerdai ülésén tájékoztatót hallgatott meg a magyar gazdaság helyzetéről. Döntés született a kollégiumi térítési díjak differenciálásáról és a postai szolgáltatások fejlesztéséről. A kormány 55 milliárd forinttal megemelte az önkormányzatok intézményfejlesztési hitelkeretét.

Nem változik a gázár támogatási rendszere

Veres János pénzügyminiszter elmondta, a közeljövőben nem változik a gázár támogatási rendszere, így a 3,000 köbméter alatti fogyasztók az idei fűtési szezonban is számíthatnak a kompenzációra. Az Európai Unió elvárása szerint azonban a támogatási rendszert a jövőben úgy kell átalakítani, hogy szociális szempontok szerint juthassanak támogatáshoz a fogyasztók - tette hozzá a miniszter a maygarorszag.hu összefoglalója szerint.

Veres János a benzin árával kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány minden eszközt felhasznál ahhoz, hogy a gázolaj magas világpiaci ára a lehető legkisebb mértékben növelje a lakosság terheit. Kijelentette, a benzin ára a napokban csökkenni fog.

25 milliárd forint egészségügyi intézmények fejlesztésére

A kormány döntött az önkormányzatok fejlesztési hitelkeretének 55 milliárd forintos növeléséről. A Sikeres Magyarországért eredetileg 80 milliárdos hitelkerete így 135 milliárdra emelkedett. A többlet jelentős részét, 25 milliárd forintot egészségügyi intézmények fejlesztésére, a kistérségi járóbetegellátás javítására, mentőállomások létesítésére és rekonstrukciójára fordíthatják az önkormányzatok.

Differenciált kollégiumi térítési díjak

Döntés született az egyetemi és főiskolai kollégiumi térítési díjakról szóló szabályok módosításáról is. Ennek értelmében a jövőben a kollégium komfortfokozatának megfelelő havi összeget kell fizetniük a hallgatóknak. Az államilag fenntartott intézményekben maximálisan 15 ezer forintot, a nem állami kollégiumokban pedig legfeljebb havi 28 ezer forintot fog fizetni egy-egy hallgató.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A kollégiumokat az épület és a vizesblokkok állaga alapján rangsorolják, valamint aszerint, hány tanuló lakik egy szobában.

Felgyorsulhat az egyházak tulajdonrendezése

Lehetőséget kapnak egykori tulajdonjogaik rendezésének felgyorsítására a magyarországi egyházak. Az érvényes jogszabályok szerint az egyházaknak legkésőbb 2011-ig kell megkapniuk korábbi tulajdonukat vagy annak ellenértékét. A kormány döntése lehetővé teszi, hogy követeléseiket az egyházak eladják kereskedelmi bankoknak, így hamarabb hozzájuthassanak ingatlanjaik értékéhez. Az eredeti 1719-ből mára 801 volt egyházi ingatlan sorsa maradt rendezetlen.

Módosulnak a postai szolgáltatás szabályai

A jövőben új tértivevényeket vezetnek be, amelyeket a gépi adatfeldolgozás is tud kezelni, a postai értesítőn szerepelni fog a küldő neve, a hivatalos leveleket pedig - a távollét hivatalos igazolása esetén - nem tekintik kézbesítettnek, ha a címzett kétszeri felkeresésre sem tartózkodott otthon. Emellett lakott területen belül mindenhová köteles lesz házhoz vinni a levelet a postás.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?