Lehívja a MOL a TVK opciót? 50% fölé mehet az olajcég

Pénzcentrum
2004. március 22. 07:51

A MOL mai hivatalos tájékoztatása szerint az olajcég igazgatósága a Hermész Mérnöki Tanácsadó Kft-t jelölte ki az MKB-val szemben fennálló, TVK részvényekre vonatkozó opciós jog gyakorlására. A MOL a TVK részvények 8%-ára rendelkezik vételi opcióval az MKB-val szemben. Mint emlékezetes a MOL a Deutsche Bank csoporthoz tartozó Maturával szemben meglévő TVK opcióját (9.8%) tavaly ősszel lehívta. Megítélésünk szerint, amennyiben a MOL meg kívánná hosszabbítani az opciós szerződést, úgy nem jelölte volna ki a leánycéget a jog gyakorlására. A MOL részesedése az opció gyakorlása esetén 52% fölé emelkedhet.

Mint emlékezetes a MOL 2000 őszén opciós szerződéseken keresztül biztosította többségi pozícióját a TVK-ban. 9.8%-os pakettre a Deutsche Bank csoporthoz tartozó Matura-val kötött szerződést, míg további 8%-ra az MKB-val. Mindkét opciós szerződést egyszer meghosszabbította a MOL. Az olajcég banki megítélése jó, így az opciót a MOL könnyen meghosszabbíthatná. Az opció lehívása mögött azt sejtjük, hogy a MOL tavaly megkötött hitel keretszerződései kedvezőbb finanszírozást biztosítanak mint amennyibe az opció meghosszabbítása kerülne. A MOL számára a lehívás vagy hosszabbítás finanszírozás technikai kérdésnek tűnik.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy a MOL nyilvános ajánlati kötelezettséggel rendelkezik-e az opció lehívását követően. Úgy gondoljuk, hogy a társaság jogilag mindenképpen el kívánja kerülni a nyilvános ajánlatot.

A MOL-MKB közötti szerződés értelmében az opció gyakorlására március 31-ig van lehetőség.

A MOL bejelentése:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság (1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 18., nyilvántartva: a Fovárosi Bíróságon, mint Cégbíróságon Cg: 01-10-041683 szám alatt ) és a MOL Rt. többségi tulajdonában álló leányvállalata, a Hermész Mérnöki Tanácsadó és Nagykereskedelmi Korlátolt Felelosségu Társaság 5000 Szolnok, Mészáros Lorinc u. 2. nyilvántartva: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon, mint Cégbíróságon, Cg. 6-09-006127. szám alatt), a - Tpt. 67.§-ának (7) bekezdése alapján bejelentik, hogy a MOL Rt. a Magyar Külkereskedelmi Bank Részvénytársasággal 2000. szeptember 22-én kötött, és 2002. szeptember 20-án módosított szerzodése alapján, a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. részvényeinek 8,02 %-át jelento részvénycsomag tekintetében fennálló vételi opciós jogának gyakorlására a Hermész Mérnöki Tanácsadó és Nagykereskedelmi Kft-t jelölte ki.
A vételi opciós jog gyakorlása esetén a Hermész Kft - nek a TVK- ban a befolyása 8,02 %, a MOL Rt. közvetlen és közvetett befolyása együttesen 52, 55 % lesz. A vételi opciós jog gyakorlásának legkésobbi idopontja 2004. március 31. A MOL Rt. stratégiájában továbbra is kiemelten fontosnak tekinti a petrolkémiai szerepvállalást és meg kívánja tartani a TVK Rt. feletti ellenorzést.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?