17 °C Budapest

Lehívja a MOL a TVK opciót? 50% fölé mehet az olajcég

Pénzcentrum
2004. március 22. 07:51

A MOL mai hivatalos tájékoztatása szerint az olajcég igazgatósága a Hermész Mérnöki Tanácsadó Kft-t jelölte ki az MKB-val szemben fennálló, TVK részvényekre vonatkozó opciós jog gyakorlására. A MOL a TVK részvények 8%-ára rendelkezik vételi opcióval az MKB-val szemben. Mint emlékezetes a MOL a Deutsche Bank csoporthoz tartozó Maturával szemben meglévő TVK opcióját (9.8%) tavaly ősszel lehívta. Megítélésünk szerint, amennyiben a MOL meg kívánná hosszabbítani az opciós szerződést, úgy nem jelölte volna ki a leánycéget a jog gyakorlására. A MOL részesedése az opció gyakorlása esetén 52% fölé emelkedhet.

Mint emlékezetes a MOL 2000 őszén opciós szerződéseken keresztül biztosította többségi pozícióját a TVK-ban. 9.8%-os pakettre a Deutsche Bank csoporthoz tartozó Matura-val kötött szerződést, míg további 8%-ra az MKB-val. Mindkét opciós szerződést egyszer meghosszabbította a MOL. Az olajcég banki megítélése jó, így az opciót a MOL könnyen meghosszabbíthatná. Az opció lehívása mögött azt sejtjük, hogy a MOL tavaly megkötött hitel keretszerződései kedvezőbb finanszírozást biztosítanak mint amennyibe az opció meghosszabbítása kerülne. A MOL számára a lehívás vagy hosszabbítás finanszírozás technikai kérdésnek tűnik.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy a MOL nyilvános ajánlati kötelezettséggel rendelkezik-e az opció lehívását követően. Úgy gondoljuk, hogy a társaság jogilag mindenképpen el kívánja kerülni a nyilvános ajánlatot.

A MOL-MKB közötti szerződés értelmében az opció gyakorlására március 31-ig van lehetőség.

A MOL bejelentése:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság (1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 18., nyilvántartva: a Fovárosi Bíróságon, mint Cégbíróságon Cg: 01-10-041683 szám alatt ) és a MOL Rt. többségi tulajdonában álló leányvállalata, a Hermész Mérnöki Tanácsadó és Nagykereskedelmi Korlátolt Felelosségu Társaság 5000 Szolnok, Mészáros Lorinc u. 2. nyilvántartva: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon, mint Cégbíróságon, Cg. 6-09-006127. szám alatt), a - Tpt. 67.§-ának (7) bekezdése alapján bejelentik, hogy a MOL Rt. a Magyar Külkereskedelmi Bank Részvénytársasággal 2000. szeptember 22-én kötött, és 2002. szeptember 20-án módosított szerzodése alapján, a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. részvényeinek 8,02 %-át jelento részvénycsomag tekintetében fennálló vételi opciós jogának gyakorlására a Hermész Mérnöki Tanácsadó és Nagykereskedelmi Kft-t jelölte ki.
A vételi opciós jog gyakorlása esetén a Hermész Kft - nek a TVK- ban a befolyása 8,02 %, a MOL Rt. közvetlen és közvetett befolyása együttesen 52, 55 % lesz. A vételi opciós jog gyakorlásának legkésobbi idopontja 2004. március 31. A MOL Rt. stratégiájában továbbra is kiemelten fontosnak tekinti a petrolkémiai szerepvállalást és meg kívánja tartani a TVK Rt. feletti ellenorzést.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem