28 °C Budapest

Lehívja a MOL a TVK opciót? 50% fölé mehet az olajcég

Pénzcentrum
2004. március 22. 07:51

A MOL mai hivatalos tájékoztatása szerint az olajcég igazgatósága a Hermész Mérnöki Tanácsadó Kft-t jelölte ki az MKB-val szemben fennálló, TVK részvényekre vonatkozó opciós jog gyakorlására. A MOL a TVK részvények 8%-ára rendelkezik vételi opcióval az MKB-val szemben. Mint emlékezetes a MOL a Deutsche Bank csoporthoz tartozó Maturával szemben meglévő TVK opcióját (9.8%) tavaly ősszel lehívta. Megítélésünk szerint, amennyiben a MOL meg kívánná hosszabbítani az opciós szerződést, úgy nem jelölte volna ki a leánycéget a jog gyakorlására. A MOL részesedése az opció gyakorlása esetén 52% fölé emelkedhet.

Mint emlékezetes a MOL 2000 őszén opciós szerződéseken keresztül biztosította többségi pozícióját a TVK-ban. 9.8%-os pakettre a Deutsche Bank csoporthoz tartozó Matura-val kötött szerződést, míg további 8%-ra az MKB-val. Mindkét opciós szerződést egyszer meghosszabbította a MOL. Az olajcég banki megítélése jó, így az opciót a MOL könnyen meghosszabbíthatná. Az opció lehívása mögött azt sejtjük, hogy a MOL tavaly megkötött hitel keretszerződései kedvezőbb finanszírozást biztosítanak mint amennyibe az opció meghosszabbítása kerülne. A MOL számára a lehívás vagy hosszabbítás finanszírozás technikai kérdésnek tűnik.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy a MOL nyilvános ajánlati kötelezettséggel rendelkezik-e az opció lehívását követően. Úgy gondoljuk, hogy a társaság jogilag mindenképpen el kívánja kerülni a nyilvános ajánlatot.

A MOL-MKB közötti szerződés értelmében az opció gyakorlására március 31-ig van lehetőség.

A MOL bejelentése:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság (1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 18., nyilvántartva: a Fovárosi Bíróságon, mint Cégbíróságon Cg: 01-10-041683 szám alatt ) és a MOL Rt. többségi tulajdonában álló leányvállalata, a Hermész Mérnöki Tanácsadó és Nagykereskedelmi Korlátolt Felelosségu Társaság 5000 Szolnok, Mészáros Lorinc u. 2. nyilvántartva: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon, mint Cégbíróságon, Cg. 6-09-006127. szám alatt), a - Tpt. 67.§-ának (7) bekezdése alapján bejelentik, hogy a MOL Rt. a Magyar Külkereskedelmi Bank Részvénytársasággal 2000. szeptember 22-én kötött, és 2002. szeptember 20-án módosított szerzodése alapján, a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. részvényeinek 8,02 %-át jelento részvénycsomag tekintetében fennálló vételi opciós jogának gyakorlására a Hermész Mérnöki Tanácsadó és Nagykereskedelmi Kft-t jelölte ki.
A vételi opciós jog gyakorlása esetén a Hermész Kft - nek a TVK- ban a befolyása 8,02 %, a MOL Rt. közvetlen és közvetett befolyása együttesen 52, 55 % lesz. A vételi opciós jog gyakorlásának legkésobbi idopontja 2004. március 31. A MOL Rt. stratégiájában továbbra is kiemelten fontosnak tekinti a petrolkémiai szerepvállalást és meg kívánja tartani a TVK Rt. feletti ellenorzést.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem