32 °C Budapest

Lehívja a MOL a TVK opciót? 50% fölé mehet az olajcég

Pénzcentrum
2004. március 22. 07:51

A MOL mai hivatalos tájékoztatása szerint az olajcég igazgatósága a Hermész Mérnöki Tanácsadó Kft-t jelölte ki az MKB-val szemben fennálló, TVK részvényekre vonatkozó opciós jog gyakorlására. A MOL a TVK részvények 8%-ára rendelkezik vételi opcióval az MKB-val szemben. Mint emlékezetes a MOL a Deutsche Bank csoporthoz tartozó Maturával szemben meglévő TVK opcióját (9.8%) tavaly ősszel lehívta. Megítélésünk szerint, amennyiben a MOL meg kívánná hosszabbítani az opciós szerződést, úgy nem jelölte volna ki a leánycéget a jog gyakorlására. A MOL részesedése az opció gyakorlása esetén 52% fölé emelkedhet.

Mint emlékezetes a MOL 2000 őszén opciós szerződéseken keresztül biztosította többségi pozícióját a TVK-ban. 9.8%-os pakettre a Deutsche Bank csoporthoz tartozó Matura-val kötött szerződést, míg további 8%-ra az MKB-val. Mindkét opciós szerződést egyszer meghosszabbította a MOL. Az olajcég banki megítélése jó, így az opciót a MOL könnyen meghosszabbíthatná. Az opció lehívása mögött azt sejtjük, hogy a MOL tavaly megkötött hitel keretszerződései kedvezőbb finanszírozást biztosítanak mint amennyibe az opció meghosszabbítása kerülne. A MOL számára a lehívás vagy hosszabbítás finanszírozás technikai kérdésnek tűnik.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy a MOL nyilvános ajánlati kötelezettséggel rendelkezik-e az opció lehívását követően. Úgy gondoljuk, hogy a társaság jogilag mindenképpen el kívánja kerülni a nyilvános ajánlatot.

A MOL-MKB közötti szerződés értelmében az opció gyakorlására március 31-ig van lehetőség.

A MOL bejelentése:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság (1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 18., nyilvántartva: a Fovárosi Bíróságon, mint Cégbíróságon Cg: 01-10-041683 szám alatt ) és a MOL Rt. többségi tulajdonában álló leányvállalata, a Hermész Mérnöki Tanácsadó és Nagykereskedelmi Korlátolt Felelosségu Társaság 5000 Szolnok, Mészáros Lorinc u. 2. nyilvántartva: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon, mint Cégbíróságon, Cg. 6-09-006127. szám alatt), a - Tpt. 67.§-ának (7) bekezdése alapján bejelentik, hogy a MOL Rt. a Magyar Külkereskedelmi Bank Részvénytársasággal 2000. szeptember 22-én kötött, és 2002. szeptember 20-án módosított szerzodése alapján, a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. részvényeinek 8,02 %-át jelento részvénycsomag tekintetében fennálló vételi opciós jogának gyakorlására a Hermész Mérnöki Tanácsadó és Nagykereskedelmi Kft-t jelölte ki.
A vételi opciós jog gyakorlása esetén a Hermész Kft - nek a TVK- ban a befolyása 8,02 %, a MOL Rt. közvetlen és közvetett befolyása együttesen 52, 55 % lesz. A vételi opciós jog gyakorlásának legkésobbi idopontja 2004. március 31. A MOL Rt. stratégiájában továbbra is kiemelten fontosnak tekinti a petrolkémiai szerepvállalást és meg kívánja tartani a TVK Rt. feletti ellenorzést.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?