Indul az adósmentés: ők lesznek az első kilakoltatottak

Pénzcentrum2011. június 21. 08:32

Tegnap este megszavazta a parlament a devizahitelek törlesztési árfolyamának rögzítéséről, valamint a lakóingatlanok kényszer-értékesítésének rendjéről szóló törvényt. Az előttünk álló hetek legnagyobb kérdése ugyanakkor az, hogy az egyes bankoknál hány törlesztésre képtelen ügyfél számíthat a végrehajtó érkezésére - írja a Napi Gazdaság.

Az állami konstrukció az OTP szakemberei szerint azok számára jelenthet a banki megoldáshoz képest többletlehetőséget, akik rendszeres jövedelemmel rendelkeznek, de a terheiket hosszabb távra szeretnék kiszámíthatóvá tenni.

Mint azt a napilap megtudta: a CIB24 ügyfélszolgálat már megkezdte az igények telefonos felmérését, melynek eredménye az elkövetkezendő hetekre várható. Véleményük szerint a minél gördülékenyebb ügyintézés érdekében kapacitás szempontjából is fel kell készülni az átszerződésekre, a bankfiókokban és a központi területeken.

A CIB-nél egyébként elmondták: jelenleg is havi 300-400 esetben kívánnak az ügyfelek az általuk kínált, átmeneti könnyítést biztosító megoldással élni. Eddig 15 ezer esetből több mint hétezren éltek a banki segítséggel, 70 százalékuk pedig a 2009-ben bevezetett megoldás elnevezéssel futó hitelt vették igénybe, ami − nyomatékosították a hitelintézetnél − nagyobb kedvezményt nyújt, mint az árfolyamrögzítés.

Az előttünk álló hetek legnagyobb kérdése ugyanakkor az, hogy az egyes bankoknál hány törlesztésre képtelen ügyfél számíthat, hogy az ajtaján kopogtat a végrehajtó. A jogszabály értelmében ugyanis július elsejétől elárverezhetik azokat a 30 millió forint feletti értékű ingatlanokat, amelyeknél a hiteltartozás meghaladja a 20 millió forintot.

Az ilyen összegű jelzáloghitelek aránya elenyésző nagyságrendű − hangsúlyozták (többek között) a Budapest Banknál. Az OTP Banknak mintegy kétezer olyan ügyfele van, akiknek a pénzintézet 20 millió forint fölötti hitelt folyósított. Az árverezés a legnagyobb magyar banknál negyven, 30 millió forint feletti értékű ingatlannál indulhat rövid távon meg - természetesen csak akkor, ha belefér a végül két százalékban ezeknél az adósoknál is megszabott kvótába.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címkék: