Továbbra is stagnálhat a lakossági hitelezés

Pénzcentrum2011. március 30. 10:02

Az alapvető folyamatokat a nem teljesítő hitelek arányának további emelkedése és az alacsony hitelezési aktivitás jellemzik - derül ki a Citigroup legfrissebb kelet-közép-európai banki kitekintőjéből, melyben a magyar bankrendszer tavalyi teljesítményére, és az idei kilátásokra is kitértek.

Magyarországon a hitelek iránti kereslet továbbra is alacsony, a Citigroup által megkérdezett bankok véleménye szerint 0-2 százalékos hitelbővülés várható idén, ezen belül a vállalati hitelezés akár 5 százalékkal is bővülhet, míg a lakossági hitelezés stagnálhat. A legtöbb bank arra számít, hogy a jelzáloghiteleknél az év második felében várható csak élénkülés.

Az Erste Bank Hungary-nél úgy látják, hogy a nem teljesítő hiteleknél nagyjából a tavaly látotthoz hasonló romlással lehet számolni, ezen belül a portfólió romlásának üteme a harmadik illetve a negyedik negyedévben csökkenhet. A nem teljesítő hitelek állománya 2012-ben indulhat csökkenésnek.

A CIB Bank idén a vállalati hitelportfóliójának csökkentésére koncentrál, a KBC a Citigroup információi szerint pedig osztalékon keresztül kivonta a profitot a magyar leányvállalatából, a K&H-ból. A bankvezetők véleménye szerint a Raiffeisen volt tavaly a legagresszívabb bank Magyarországon, az új hitelkihelyezést és az árazást tekintve.

Az OTP piaci részesedése nő a lakossági szegmensben, mivel a versenytársak egy része nincs abban a pozícióban, hogy bővítse hitelezési tevékenységét. A magyar bank menedzsmentje szerint az OTP idén az oroszországi profitjának megduplázását célozta meg, a bolgár leánybank 2011-ben stabilizálódhat, míg a horvát, a montenegrói, a szerb és a szlovák leányvállalat javulást mutathat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
kbc bank, citigroup,