Meg nem született babák tízezreire vették fel a bevállalós szocpolt: ketyeg az óra

Pénzcentrum2011. február 14. 16:32

A közismert nevén "bevállalós szocpol"-nak elnevezett megelőlegező kölcsön termék 2002. december 1-jével került bevezetésre. Gyermektelen fiatal házaspár két születendő gyermek, egygyermekes fiatal házaspár további egy születendő gyermek vállalása esetén igényelhetett megelőlegező kölcsönt. A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő, egyben a megelőlegezés időtartama egy gyermek esetében három év, két gyermek esetében hat év volt, 2004. április 1-től ezen időszak 4, illetve 8 évre változott.

A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától, lakás építésénél a használatbavételi engedély kiadásának napjától kell számítani.

Ha szerződésben szereplő határidőre megszületik a gyermek, akkor a szülőknek be kell mutatni a születési anyakönyvi kivonatot a bank felé. A bank a megelőlegező kölcsönt átalakítja lakásvásárlási/építési kedvezménnyé, vagyis a bevállalós szocpolból normál szocpol lesz. A megelőlegező kölcsönre bejegyzett jelzálogjog törlésre kerül, a lakásvásárlási kedvezmény jelzálogjoga pedig a jogszabályban meghatározott időpontig bejegyzésre kerül.

Ha a szerződésben szereplő határidőre nem születnek meg a gyermekek, a megelőlegező kölcsön törlesztendő kölcsönné válik, azaz a megelőlegezett kölcsön összegét a kiegészítő kamattámogatásos kölcsönök feltételei szerint a hátralévő futamidő alatt annuitással számolt törlesztőrészletekkel a folyósító hitelintézet részére vissza kell fizetni. A megelőlegezési időszak tartama alatt az állam által a banknak fizetett hiteldíjat, költséget egyéb ellenszolgáltatást az igénylő házaspárnak az állam részére - a folyósító hitelintézet útján - kell részletekben visszafizetni - közölte a Pénzcentrum.hu-val az OTP Bank Médiakommunikációs osztálya.

 


Amennyiben a gyermekvállalás nem teljesítésének az oka az in vitro fertilizáció (lombikbébi) kezelés sikertelensége, akkor csak a megelőlegezett kölcsön összegét kell részletekben a folyósító hitelintézet részére visszafizetni. Ha az igénylők a gyermek megszületését a házastársak egyikének munkaképesség-csökkenése, illetve egészségkárosodást szenvedett személlyé válása következtében nem vállalták, vagy a gyermek a terhesség 26. betöltött hetét követően halva született, akkor a megelőlegező kölcsön összegét a központi költségvetés fizeti ki az adós helyett.

Tigrisnők az OTP-ben: akik határozottan ki merik nyitni a szájukat

Az OTP Banknál 4 év türelmi időt követő 900 ezer forint megelőlegező kölcsön visszavonása esetén a hátralévő 16 év futamidővel számolva a tőke és az állami kamattámogatás visszafizetésének havi törlesztőrészlete mintegy 10 500 forint, 8 év türelmi időt követő 2,4 millió forint megelőlegező kölcsön visszavonása esetén a hátralévő 12 év futamidővel számolva a tőke és az állami kamattámogatás visszafizetésének havi törlesztőrészlete mintegy 40 000 forint. A megelőlegező kölcsön igénylése 2009. július 1-jével szűnt meg.

A megelőlegező kölcsönt 2002-ben jogszabály léptette életbe és ezt követően számos módosítása volt - közölte az UniCredit Bank. A bank meghitelezte a lakásvásárlók számára a szocpolt, amennyiben az igénylők egy gyermek megszületését a kezdetekben három éven belül, kettőét pedig a bevezetést követően hat éven belül vállaltak . Az UniCredit Bank szinte a jogszabály életbe lépésétől kezdve kínálta ügyfeleinek a megelőlegező kölcsönt, azonban jelentős érdeklődés nem mutatkozott a termék iránt, a bank állománya nem számottevő.  A megelőlegező kölcsön tőke összege nem vonható össze a lakáshitellel, ezt külön hitelként kell az ügyfélnek megfizetnie, a jogszabályban rögzített feltételekkel.

1 milliárdos UniCredit-baki: nyugtatókon élt a lakáshiteles

A vonatkozó jogszabály szerint a vállalt gyermek(ek) megszületéséig, de legfeljebb az erre vonatkozó határidő lejártáig az igénylő házaspárt a megelőlegező kölcsönre vonatkozó szerződés alapján fizetési kötelezettség (kivéve az igénylő házaspár által kezdeményezett szerződésmódosítással összefüggő költségeket) nem terheli. Ezen időszak alatt a megelőlegező kölcsön törlesztése folyamán felszámítható ellenszolgáltatásokat (kamatot, költséget és egyéb ellenszolgáltatást) a folyósító hitelintézet részére közvetlenül az állam téríti meg - tudtuk meg Budapest Bank szakértőjétől.

A banknál egy húsz éves 8 millió forintos kölcsön havi részlete 68 513 forint, 8,9 millió forint után 76 220 forint a törlesztő, míg 10,4 millió forintra havi 89 066 forint a részlet (THM: 9,94%). Abban az esetben, ha a megelőlegező kölcsönt be kell ütemezni gyermekvállalás nem teljesítése miatt, kedvezőbb feltételű kondíciókkal kerül beütemezésre a hitel.

Így intézik a pénzügyeiket a látás- és mozgássérültek

Ez egy abszolút jogszabályon alapuló konstrukció volt, amelynek minden feltételét paragrafusok rögzítik. Az MKB Bank a megelőlegező kölcsönt a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. Kormányrendelet alapján nyújtotta egészen 2009. június 30-ig, amikor is megszűnt a jogszabály általi igénybevétel lehetősége. A gyermekvállalás nem teljesülése esetén a bank a jogszabály rendelkezései szerint jár el: tekintettel arra, hogy a megelőlegező kölcsönszerződés egy önálló kölcsönszerződés, a gyermekvállalás nem teljesítése esetén a kölcsön visszafizetésére - a jogszabály rendelkezéseinek megfelelően - az ügyfél és a bank által elfogadott, ezen szerződésben rögzített feltételek mellett kerül sor. Így a nem teljesítés nincs befolyással a megelőlegező kölcsönnel esetlegesen párhuzamosan felvett kölcsön törlesztőrészletére.

Reagált az MKB Bank az elátkozott lakóparkban élők kilakoltatására

Amennyiben a nemteljesítés nem a jogszabályban meghatározott vis maior esetnek minősül, abban az esetben az ügyfélnek egyösszegben vagy részletekben vissza kell fizetnie mind a megelőlegező kölcsön - nem teljesített gyermekre vonatkozó - összegét, illetve az állam által ügyfél helyett megfizetett kamatokat egyaránt - közölte a Pénzcentrum.hu-val az FHB Bank szakértője. A fenti eset vis maior esetnek számít (akárcsak az egyik fél balesete, halálesete), amelyet a megelőlegező kölcsön nyújtását szabályozó jogszabály teljesítésnek minősít, tehát az ügyfelet nem terheli visszafizetés, a követelés megszűnik.

Megéri-e idén lakást venni?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a szerződésben szereplő határidőre nem születnek meg a babák, akkor a megelőlegező kölcsön kiegészítő kamattámogatásos hitellé alakul át - tudtuk meg a K&H Bank képviselőjétől. A jelenlegi kondíciók mellett 900 ezer forintnak 16 éves futamidőre 8 130 forint a havi részlete, míg 2,4 millió forintnak 12 éves futamidőre 25 715 forint a havi részlete. A termék 2009. július 1-től szűnt meg jogszabályváltozás által.

25 millió forinttal varázsolt a K&H



A szerződés nem teljesítése esetén a visszafizetendő összeg egyrészt függ a megelőlegezés időtartama alatt felhalmozódott, állam által megfizetett kamatok összegétől (egy gyermek vállalása esetén 4 év alatt felhalmozódott kamatokat, két gyermek vállalása estén a 8 év alatt felhalmozódott kamatokat kell visszafizetni), illetve a visszafizetési időszaktól is (a törlesztőrészlet összegét a futamidő nagy mértékben befolyásolja). Átlagosan, a gyermekvállalási határidő lejáratakor még 20 éves hátralévő futamidőt feltételezve 900 ezer forint megelőlegező kölcsön visszafizetése esetén körülbelül 10 ezer forintot kell havonta törleszteni. Ebbe a részletbe már beszámításra került az állam által, a megelőlegezés időtartama alatt megfizetett és kamattámogatással csökkentett kamatok visszafizetésére vonatkozó részlete is (ami kb 2 600 Ft).
1,5 millió forint megelőlegező kölcsön visszafizetése esetén körülbelül 16 ezer forintot kell havonta törleszteni. Ebbe a részletbe már beszámításra került az állam által, a megelőlegezés időtartama alatt megfizetett és kamattámogatással csökkentett kamatok visszafizetésére vonatkozó részlete is (ami kb. 4 400 forint). 2,4 millió forint megelőlegező kölcsön visszafizetés esetén körülbelül 33 ezer forintot kell havonta törleszteni. Ebbe a részletbe már beszámításra került az állam által, a megelőlegezés időtartama alatt megfizetett és kamattámogatással csökkentett kamatok visszafizetésére vonatkozó részlete is (ami kb. 14 ezer forint) - mondta Pohner Anikó, a Sopron Bank vezérigazgató-helyettese.

Itt a bankok listája: ők adják a legmagasabb kamatot az euróra

A Sopron Banknál a lakáshitelt felvevők 15%-a vett igénybe megelőlegező kölcsönt, a folyósított lakáshitelekre vetítve a megelőlegező kölcsönök 3,3%-ot tettek ki. Utóbbi azért ilyen alacsony, mert egyrészt a lakáshitelt felvevők 85%-a nem vett igénybe megelőlegező kölcsönt, másrészt az igénybevevők a kölcsön mellett még annak kb. 3-5-szörösét kitevő forint vagy deviza lakáshitelt is felvettek - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Vastag bankszámláról álmodik a magyar: százból 83 képtelen félretenni

A Raiffeisen Banknál  a jelenlegi kondíciók mellett 15 éves hátralévő futamidőt feltételezve 900 ezer forint visszafizetése hozzávetőlegesen 8 400 forinttal , 2,4 millió forint pedig 22 400 forinttal növeli az ügyfél havi törlesztését. Ezt növeli még az állam felé visszafizetendő összeg is. A bank a jogszabály változással összhangban 2009.07.01-én vezette ki a terméket.

Raiffeisen: húzd le a kártyád, hadd szóljon a nótád!

Amennyiben a szerződésben szereplő határidőre (4/8 év) nem születnek meg a babák, az igénybevett támogatás hitellé alakul, és maximum 20 éves futamidő alatt vissza kell fizetni (a futamidőbe a megelőlegezés időszaka is beleszámít) - közölte az Erste Bank szakértője.

A visszafizetés három típusba sorolható:

Átkeresztelték az Erste Bankot - részletek

A 12/2001-es Korm.rendelet változása miatt 2009.06.30-tól nem fogadható be megelőlegező kölcsön iránti kérelem. A 2009.06.30-ig megkötött, új lakás vásárlását vagy építését finanszírozó kölcsönszerződések után azonban ún. utólagos közvetlen támogatás továbbra is igényelhető (a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után).

 

Címkék: