Ilyen euróhiteleket kínálnak a bankok: amíg be nem tiltják a devizahitelezést

Pénzcentrum2010. június 21. 04:50

A Pénzcentrum.hu összehasonlította a magyarországi pénzintézetek által kínált euró alapú lakáshiteleket. A június 11-től érvényes módosítások értelmében a bankok belső szabályzatában rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes igénylők hitelezhetőségi limitje, amely forintban fejezi ki a maximális havi törlesztési képességet. A bankok csak olyan euró alapú kölcsönt nyújthatnak, amelynek a havi részlete a limit 80%-át nem haladja meg.

A lista élén az UCB Ingatlanhitel Zrt. végzett, amely idén februártól kínál euró alapú hiteleket. A társaság portfolióján belül az euróhitelek aránya 10%-ra tehető. Az ügyfelek az év első öt hónapjában átlagosan 10 millió Ft-ot igényeltek, tipikusan 240 hónapos futamidőre.

A hitelezés szigorítása kapcsán Nagy Kálmán, az UCB Ingatlanhitel Zrt. vezérigazgatója a Pénzcentrum.hu-nak elmondta: "Véleményem szerint itt két hatás érzékelhető: egyrészt az év első felében nagyon sokan kivártak, egyrészt mert nem indult be a gazdaság, másfelől mindenféle kósza, alaptalan hírek keringtek az új kormányzat által kialakítandó támogatási rendszerről, a deviza-portfolió forintosításáról, stb., és ez inkább kivárásra, illetve óvatosságra intett. Ezek az emberek most, hogy letisztulni látszanak a törvényi keretek, hozzákezdenek a terveik megvalósításához, ami szép lassan növelni fogja a hitelkeresletet.

Ezzel ellentétes hatás a deviza-hitelezés megszorítása a lakáshitelek tekintetében (a kormányzati kommunikáció szerint szabad felhasználású hitelekre és hitelkiváltásra az új szabályok nem vonatkoznának, nagyon helyesen). Ma gyakorlatilag hiányzik a sajtóból annak a kérdésnek a részletes taglalása, hogy vajon milyen kamatokkal lehet forint-hitelhez jutni (a "csökkenő kamatkülönbözet" az általános szlogen), de ha valaki utánaszámol, akkor igenis kénytelen lesz azt nyugtázni, hogy a forinthitel ma még számottevően drágább a deviza-alapú hiteleknél. Ez visszafogja majd a lakáshitelek piacán a hitelkeresletet. Összességében az ellentétes hatások nagyrészt ki fogják egyenlíteni egymást, érdemi elmozdulás rövid távon nem várható, tehát a hitelezés marad az elmúlt időszakban tapasztalt visszafogott szinten."

Korábban: Összehasonlítottuk az új forinthiteleket - frissítve!

A második helyezett Sopron Banknál a hitelportfolió döntő részt euróban áll fenn, a deviza összetétel aránya nem változott jelentősen az elmúlt időszakban. A banknál a lakossági piaci lakáscélú és szabadfelhasználású forint- és euróhitelek esetén akciós periódus kerül bevezetésre, ezen hitelek kamatfelárai az akciós periódus alatt a standard kamatfelárakhoz képest 1%-kal csökkentésre kerülnek, majd az akciós periódust követően a standard kamatfelár kerül felszámításra.

Új szlogennel üzent hadat a nagyoknak a feltörekvő bank

A dobogó harmadik fokán végzett FHB Bank képviselője szerint a szigorításokat követően nehezebb lesz hitelhez jutniuk azoknak az ügyfeleknek, akik nem rendelkeznek dokumentumokkal alátámasztható jövedelemmel. Tapasztalható, hogy az ügyfelek körültekintőbben járnak el a hitelfelvétel során: a kockázatmentesebb hitelajánlatokat keresik, illetve devizahitel választása esetén úgy kalkulálnak, hogy nagyobb árfolyamingadozás esetén se okozzon gondot a hitel törlesztése.

Az FHB-é lehet az Allianz Bank

Őket követi az AXA Bank euróhitele, a pénzintézet június elején megszüntette a svájci frank alapú hitelezést. A bank a szigorításokat követően már csak kismértékű visszaesésre számít, mivel a március 1-jén életbe lépett szigorítások és a most bevezetésre kerülő hitelezhetőségi limit keresletre gyakorolt hatása között elég nagy az átfedés. Az AXA Banknál az új hitelkihelyezések 15%-át teszik ki az euró alapú hitelek.

Havi ötezerért már nem éri meg a devizahitelt választani

Az Aegon Hitel Zrt-nél nőtt az euró alapú hitelek száma, az év első öt hónapjában a lakáshitel portfolió 40%-át tették ki az euróhitelek, de áprilisban és májusban már 65% volt ez az arány.

Lakáshitelek: melyik banknál mennyit vesz fel a magyar?

A Volksbanknál úgy nyilatkoztak, hogy a június 11 - én életbe lépő jogszabályok miatt nem fog változni a hitelkereslet. A bank lakáshitel portfoliójában növekvő arányban szerepelnek a forint alapú hitelek, ez a tendencia várhatóan fennmarad. Az év első öt hónapjában az átlagos hitelösszeg 8,6 millió forint, az átlagos futamidő 16 év volt. A banknál jelenleg is érvényes a korábbi értékbecslési akció, az igénylési feltételeken nem változtattak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szigorúan ellenőrzik a jövedelmeket a bankok

A Budapest Banknál idén kihelyezett lakáshitelek 30%-a volt euró alapú, a pénzintézetnél a futamidőben nem tapasztaltak jelentős eltérést, de az átlagos hitelösszeg alacsonyabb az előző év hasonló időszakához képest.

Az OTP Banknál 30% alatti az euróhitelek aránya az idei folyósításokon belül, ez az arány folyamatosan csökken. Az OTP-nél az átlagos hitelösszeg megközelítőleg 5 millió forint, az átlagos futamidő pedig kevesebb, mint 20 év. A szigorítások után jelentősebb mértékű csökkenésre nem számít a hitelintézet.

Egymillió OTP-s bankol a neten

A Raiffeisen Bank a lakásvásárlási kedv élénkülését várja a 2010-es évben, ennek ellenére a lakáshitelezés átlagos hitelösszegének további csökkenését prognosztizálják. A bank felméréséből kiderül 2010 első félévében - a 2009-es adatokhoz képest - lakáshiteleknél 7%-kal, szabad felhasználású hiteleknél 15%-kal csökkent az átlagos hitelösszeg, ami a lakáshitelek tekintetében magyarázható bizonyos ingatlan típusok árának csökkenésével, valamint mindkét termék esetében az adósok megfontoltabb, felelős magatartásával.

A Raiffeisen kártyás vásárlások után 10 forint a rászoruló gyermekeknek megy

Az UniCredit Bank ügyfelei 2010-ben már a forinthiteleket részesítik előnyben, az idén nyújtott hitelek között nem jelentős az euróalapúak aránya. Ez jól mutatja, hogy az ügyfelek már most is jobban számolnak például a devizaalapú hitelek árfolyam-kockázatával és körültekintőbben döntenek a hitelfelvételről.

Az UniCredit a madridi BL-döntő első győztese

Az Allianz Banknál idén jelentősen csökkent az euróhitelek iránti kereslet a korábbi évekhez viszonyítva, a 2009-es év első felében a devizahitelek aránya 97-98% volt, ez mára 45%-ra csökkent.

Irdatlan károk, segít az Allianz

Címkék: