21 °C Budapest
Elképesztő pénzeket zsebelnek be az állami vezetők: vagyonukról vallottak a magyar top politikusok

Elképesztő pénzeket zsebelnek be az állami vezetők: vagyonukról vallottak a magyar top politikusok

2024. február 1. 08:45

2024. január 31-ig voltak kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselők és a nemzetiségi szószólók. A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének mindenki időben eleget is tett. Az alábbiakban áttekintjük a legismertebb magyar politikusok friss nyilatkozatait.

Orbán Viktor miniszterelnöknek 10 millió forintos megtakarítása volt a feleségével közös bankszámláján, amely kis híján 4 millió forinttal kevesebb annál, mint amit az egy évvel korábbi vagyonnyilatkozatában tüntetett fel a kormányfő. Orbán Viktor összesen bruttó 5,7 millió forintot keres miniszterelnökként és képviselőként, illetve további 200-500 ezres jövedelmet adott meg, mint könyvkiadásból származó honoráriumot. A miniszterelnöknek még mindig megvan a felcsúti háza és felerészben továbbra is övé egy 233 négyzetméteres Cinege utcai lakás a XII. kerületben.

Novák Katalin köztársasági elnöknek nem kell megadnia, hogy államfőként mekkora a bevétele, ugyanakkor tudható, hogy államfői havi tiszteletdíja jelenleg körülbelül bruttó 5,2 millió forint, amely összeg egyébként élete végéig megilleti majd. Ennek ellenére tavalyhoz képest 10 millió forinttal csökkentek a megtakarításai, így jelenleg csak 31 millió forintja van a bankszámláján. Ugyanakkor továbbra is bérbe adja egy lakását, amiért havi 200-500 ezer forintot kap. Az államfő egyébként változatlanul nyolc ingatlannal rendelkezik.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter 271 millió forintos megtakarítással rendelkezik, tehát egy év alatt 26 millió forinttal gyarapította őket. Ennek ellenére 14,9 millió forinttal továbbra is tartozik egy magánszemélynek, amely összeg csak 1 millió forinttal kevesebb a tavalyinál. Jelentős bevételre, összesen 204 millió forintra tett szert továbbá egy találmánya utáni szabadalmi jogcíme nyomán. A szabadalmi jog 2017 óta szerepel Rogán vagyonnyilatkozataiban, azóta összesen 1,3 milliárd forintot vehetett fel a feltalált technológiát alkalmazó cégtől. Rogán továbbra is rendelkezik szántókkal, erdőkkel és rétekkel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 46 millió forintnyi befektetési jeggyel rendelkezik, ugyanakkor továbbra is 30 millió forinttal tartozik a saját szüleinek. A bankszámláján jelenleg 16 millió forinttal rendelkezik, ami 10 millióval kevesebb a tavalyihoz képest.

Lázár János építési és közlekedési miniszter újabb földeket vásárolt (mintegy 25 hektárt), illetve idén már 43 ingatlant tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

Matolcsy György jegybankelnök megvált balatonakarattyai házától és csopaki üdülőjétől is, ráadásul a megtakarításai is 118 millió forinttal csökkentek. Tavaly januárban ugyanis még 238 millió forintos megtakarításról adott le vagyonnyilatkozatot, amely összeg mostanra 120 millióra olvadt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ellenzéki politikusok közül Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök (Demokratikus Koalíció) egy pápai lakásnak és egy kötcsei családi ház felének a tulajdonosa. A vagyonnyilatkozatban most először tüntetett fel egy II. kerületi, több mint 2000 négyzetméteres beépítetlen telket, amelynek egyébként már 2021 óta a résztulajdonosa. Értékpapírban 18,3 millió forintot tart a politikus, továbbá az Altus Portfólió Kft. tulajdonosaként havi bruttó 1-5 millió forint közötti összeg jövedelemre számíthat. Feltüntetett továbbá egy 432,3 millió frontos összeget mint lakásvásárlás-foglalót és előleget, továbbá 10 millió és 199,3 millió forintot, melyeket ő adott kölcsön.

Toroczkai László pártelnök és frakcióvezető (Mi Hazánk) évek óta (rész)tulajdonosa egy ásotthalmi tanyának és egy közel 9000 négyzetméteres szántónak. Újdonság azonban, hogy tulajdonosa lett egy 521 négyzetméteres ásotthalmi bekötőútnak. Egyéb nagy értékű ingósága, megtakarítása nincs, ugyanakkor van egy 3,8 millió forintos hitele.

Az LMP társelnöke és frakcióvezetője, Ungár Péter 2006 óta negyedrészben tulajdonosa egy 340 négyzetméteres II. kerületi családi háznak. A számláján 12,2 millió forintot tart, valamint bő 9 millió forintnyi devizával is rendelkezik. További 99 millió forint szerepel a nyilatkozatában számlakövetelésként, valamint egy bizalmi vagyonkezelőtől havi 11 millió forintot vesz fel. Ungár több vállalkozásban is rendelkezik valamekkora tulajdonrésszel, úgy mint a PIÓ-21 Kft-ben, az Azonnali Média Kft-ben és a Kő a Mezőn Nonprofit Kft-ben.

Hadházy Ákos független képviselő egy szekszárdi lakás felének és egy fácánkerti szőlőnek a tulajdonosa. Ugyancsak felerészben tulajdonol egy 30 négyzetméteres bécsi lakást. A politikus nyilatkozata szerint megtakarításokkal nem rendelkezik, miközben 14,8 millió forintos hiteltartozása van. További közel 4 millió forinttal tartozik egy magánszemélynek is. Hadházy azt is feltüntette, hogy 1,5 millió forintnyi magán kisadományt kapott, amit a kordonbontások miatti büntetések kifizetésére kapott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem