Israeli-Palestinian conflict concept.

Izraeli-palesztin háború: fokozódhatnak a Gázai övezet elleni légicsapások

MTI
2023. október 22. 10:03

Az izraeli hadsereg tegnap bejelentette, hogy már szombattól fokozni akarja a Gázai övezet elleni légitámadásokat a Hamász palesztin fegyveres szervezet ellenőrizte terület elleni offenzívája következő szakaszának előkészítése jegyében. "Már ma (szombaton) fokozzuk a légicsapásokat" - közölte Daniel Hagari tábornok, a hadsereg szóvivője.

"Akkor lépünk a háború következő szakaszaiba, ha a feltételek optimálisak lesznek számunkra" - mondta a szóvivő a televízióban élőben közvetített sajtótájékoztatóján egy, a szárazföldi hadművelettel kapcsolatos kérdésre válaszolva. Hagari tábornok megerősítette, hogy legkevesebb 210 túszt tartanak fogva a Gázai övezetben, a többségük izraeli. Daniel Hagari ismételten felszólította Gázaváros lakóit, hogy a biztonságuk érdekében vonuljanak ki az övezet déli részébe.

Előzőleg szombaton az izraeli hadsereg több vezetője ellátogatott a frontra a katonákhoz, közölték, hogy folyik a fegyveres erők felkészítése az esetleges gázai övezeti szárazföldi intervencióra. "Behatolunk Gázába, ezt hadműveleti céllal tesszük, elpusztítani a Hamász létesítményeit és a terroristáit, és ezt profi módon tesszük" - mondta a csapatszemlén Herzi Halevi vezérkari főnök.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1400 embert megöltek, további mintegy háromezret megsebesítettek, körülbelül 200 embert pedig elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügy-minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma elérte az 4385-öt, a sebesülteké pedig a 13 651-et.

Palesztin fegyvereseket ölt meg az izraeli hadsereg Ciszjordániában

Palesztin fegyvereseket ölt meg az izraeli hadsereg Ciszjordániában, Dzsenínben vadászgéppel bombázták az Iszlám Dzsihád terroristacsoportját - jelentette az izraeli katonai szóvivő vasárnap. Öt palesztin vesztette életét az éjszakai órák óta az izraeli hadsereggel kitört összecsapásokban Ciszjordániában, közülük ketten Dzsenínben. A gázai konfliktus kezdete óta a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának összesítése szerint kilencven palesztint öltek meg Ciszjordániában különböző összecsapásokban.

A kétezres évek elején kirobbant második intifáda óta először bombázták vadászgéppel a Ciszjordániában lévő Dzsenín el-Anszárí nevű mecsetjét, amely alatt az Iszlám Dzsihád fegyveresei elbarikádozták magukat. Biztonsági tisztviselők bejelentették, hogy ez a csoport gránátokkal és sok fegyverrel olyan terrorakcióra készült vasárnap egy ciszjordániában létrehozott izraeli telep ellen, melynek példája a két héttel ezelőtti, a Gázai övezet környékén végrehajtott terrortámadás volt.

A katonai szóvivő szerint azért volt szükség a légicsapásra, mert öt terrorista a mecset alatti alagútban tartózkodott, és könnyebb fegyverzettel nem tudták volna felszámolni a dzsihádista osztagot. A földfelszín alatt rejtőzködő terroristák közül legalább ketten meghaltak, a többieket pedig elfogták vagy megsebesítették. A szokatlan hadművelet után szárazföldi erőket nem küldtek a helyszínre.

A ramallahi egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Dzsenín melletti Kabataja városában az izraeli fegyveres erők agyonlőttek egy palesztint, és a palesztin terroszervezetek tagjai elleni éjszakai razziák során kitört tűzharcban Nabluszban és Tubaszban is meghalt egy-egy palesztin fegyveres.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Izrael evakuál újabb tizennégy határ menti települést

Izrael evakuál újabb tizennégy, az ország északi, libanoni határának közelében található települést - jelentette a helyi média vasárnap reggel. Az állam finanszírozza további tizennégy, a határtól 2-5 kilométerre lévő település kiürítését északon, tartva a libanoni síita milícia, a Hezbollah elleni harc kiterjedésétől. A már korábban evakuált izraeli falvakhoz és városokhoz csatlakoznak Sanir, Dan, Beit Hillel, Saár Jisuv, Goser, Liman, Micva, Ilon, Goren, Garnot HaGalil, Ibn Menachem, Szasza, Zebon és Ramot Naftali.

A konfliktus október 7-i kezdete óta csaknem kétszázezer embert evakuáltak állami finanszírozással, és további százezrek önként menekültek biztonságosabb helyekre a Gázai határ környékéről és az északi határvidékről. Összességében az állampolgárok mintegy két százalékát evakuálták a hatóságok ideiglenesen otthonukból. A védelmi minisztérium az önkormányzatok és helyi helyhatóságok bevonásával irányítja a kiürítést, melyre azért is van szükség, hogy a hadsereg szabadabban alakíthassa ki védekezési haditerveit.

Mose Davidovic, az egyik helyi regionális tanács vezetője üdvözölte a kiürítési döntést. "Tegnap találkoztam a védelmi miniszterrel, hogy elmagyarázzam, mi történik a helyszínen, és megismertessem vele azoknak a lakosoknak a helyzetét, akik felé nap mint nap rakétákat lőnek. Megérdemlik a rendezett és indokolt evakuálást. Annyi fronton állunk háborúban, és legalább ezt a kérdést félre lehet tenni, és hagyni, hogy az izraeli hadsereg nyerjen" - közölte.

A libanoni határnál az izraeli hadsereg támadást intézett egy, a határ túloldaláról Avivim falu felé páncéltörő rakétákat kilőni készülő terrorista osztag ellen, még a rakéták elindítása előtt. "Az osztagot rövid idővel azelőtt észlelték, amikor páncéltörő rakétákat próbált kilőni izraeli területre Avivim térségében. A hadsereg erői megtámadták őket, még mielőtt a kilövést végrehajtották volna" - jelentette a katonai szóvivő.

Jonatan Konrikosz, a hadsereg külföldi szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a Hezbollah "nagyon veszélyes játékot játszik", az északi határon kialakuló eszkalációval a háború felé sodorja Libanont. "Fokozzák a hadihelyzetet, napról-napra egyre több támadást látunk" - nyilatkozta. Hangsúlyozta azt is, hogy az izraeli hadsereg válasza eddig "kimért, taktikai volt, és a határhoz közeli területekre korlátozódott".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem