Picture of the MKB Bank sign on their agency for Szeged in Hungary. MKB Bank is the fourth-biggest commercial bank in Hungary

Leállás jön az MKB-nál és a Takarékbanknál: májustól eltűnik a két nagybank, ez lesz helyettük

2023. április 25. 10:25

Április 30-én az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével lezárul a közel három éve tartó fúziós folyamat, melynek keretében létrejön Magyarország második legnagyobb, magyar tulajdonú pénzintézete. A tagbankok, illetve a május 1-től egységes MBH Bank márkanév és arculat alatt működő bank április 27. (csütörtök) és május 2. (kedd) között nem egybefüggően, részleges, illetve teljes bankszünnapokat taranak, melyekre az egyesülés miatt felmerülő technikai és informatikai átállások zavartalan lebonyolítása érdekében kerül sor. A gördülékeny ügyintézés fenntartása érdekében a bankcsoport folyamatosan frissülő tájékoztatást biztosít, amit az ügyfeleknek mindenképp érdemes lehet követni az előttünk álló napokban - derült ki a Magyar Bankholding kedd délelőtti sajtótájékoztatóján.

2023. április 30-án egyesül az MKB Bank és a Takarékbank, ezt követően a létrejövő bank MBH Bank Nyrt. név alatt, egységes arculattal működik tovább, és Magyarország második legnagyobb, tisztán magyar tulajdonú pénzintézetévé válik. 

Az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésének napjaiban a bankcsoport tervezetten és ütemezetten átállítja majd egyes informatikai rendszereit. Ugyanakkor ez a fúzió közel kétmillió ügyfelet érint, amiatt is fontos erről még beszélni - közölte Kutas István Kommunikációs Vezető.

Az ügyfelek ezen időszak alatt bizonyos szolgáltatásokat csak korlátozott időtartamban vagy formában tudnak majd igénybe venni. Az átállást a bankok a hosszú hétvégére időzítették, hogy az minél kevesebb gondot okozzon az ügyfeleknek - árulta el Egerszegi Ádám transzformációért és operációért felelős vezérigazgató-helyettes.

Nem minden szolgáltatás érintett

Fontos, hogy az átállás nem érinti a fizikai betéti és hitelkártyás vásárlást, valamint a kereskedői kártyaelfogadó szolgáltatást, az említett szolgáltatások az egyesülési hétvége alatt is zavartalanul működnek. Szintén könnyebbség az ügyfeleknek, hogy a használatban lévő, érvényes bankkártyákat az ügyfelek mind az átállási hétvégén, mind pedig azt követően is használhatják.

Az MKB Bank és a Takarékbank, ill. május 1-től az egyesült MBH Bank bankfiókjai

  • 2023. április 28-án (pénteken) egységesen 12:00-ig tartanak nyitva,
  • 2023. április 29-től május 1-ig a hétvége és ünnepnap miatt zárva tartanak.

A két pénzintézet ügyfelei az átállás idején az elektronikus csatornák elérésében és az azonnali átutalási megbízások tekintetében leállásokat tapasztalhatnak. A digitalizált kártyahasználatban, az internetes vásárlások jóváhagyásában, valamint az ATM-hálózaton történő készpénzfelvételben pedig rövidebb szolgáltatáskiesésekre kerülhet sor.

Az ütemterv alapján a banki elektronikus csatornák elérhetősége, a pénzforgalom (forint- és devizautalások küldése és fogadása) és a kártyahasználat május 1-jén (hétfőn) 14 órára áll vissza a megszokott működésre. Május 2-án, kedden már a telefonos ügyfélszolgálaton is.

korlátozások nélkül igénybe vehető az ügyintézés. A megadott időintervallumok az egyesülési feladatokhoz kapcsolódó maximum időtartamot jelentik, így amennyiben a bankcsoport hamarabb elvégzi a szükséges teendőket, úgy a jelölt szolgáltatásokat is hamarabb teszi elérhetővé az ügyfelek kényelme érdekében.

Ez várható május 1. után

Fontos, hogy a korábbi MKB Bank és Takarékbank ügyfelek fizetési számla-, bankkártya-, hitelkártya- és hitelszámlaszáma nem változik, ezzel kapcsolatban nincsen teendőjük. A használatban lévő, érvényes bankkártyákat az ügyfelek az egyesülést követően is használhatják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amennyiben valakinek az érintett bankoknál személyi kölcsöne, jelzáloghitele, folyószámlahitele vagy Babaváró hitelszerződése van, úgy ezzel kapcsolatban sincsen teendő, a megkötött szerződések az eredeti szerződési feltételek mellett, változatlan formában élnek tovább 2023. május 1-jét követően is. Az ezekkel kapcsolatos minden típusú ügyintézés a továbbiakban is a megszokott csatornákon lesz elérhető.

Az ügyfelek május 1-jétől – a megszűnő Takarék Videobank kivételével – változatlan szolgáltatásokkal, azonban új elnevezésekkel és arculattal használhatják tovább a megszokott banki elektronikus csatornákat.

Amennyiben valaki mindkét egyesülő bank ügyfele, a fennálló banki termékeket az egyesülést követően még nem fogja egy felületen látni, továbbra is a meglévő elektronikus csatornákat kell használnia. Az elektronikus csatornák egységesítésén a bankcsoport munkatársai folyamatosan dolgoznak. Az ügyfelek az egyes jogelődökhöz kapcsolódó, külön-külön internetbanki bejelentkezési felületeket 2023. május 1-jétől az MBH Bank hivatalos honlapján, a www.mbhbank.hu oldalon, az „Online bankolás” gombra kattintva érhetik el.

2023. május 1-jétől a jogelőd MKB Bank (101-es és 103-as bankazonosítóval kezdődő számlák) és a jogelőd Takarékbank által vezetett számlák között indított forint és deviza átutalások/átvezetések bankon belüli megbízásnak fognak minősülni.

2023. május 1-jétől az ügyfelek valamennyi korábban megszokott kommunikációs csatornán – az internetbankban, a mobilalkalmazásban, a számlakivonatokon, a postai és elektronikus leveleken – is az MBH Bank saját adataival és logójával találkozhatnak majd, míg az MKB Bank és a Takarékbank arculata kivezetésre kerül.

Az ATM-hálózat is egységesül

Az egyesülést követően az MKB Bank ATM-hálózata a Takarékbank ATM-hálózatával bővül, így az MBH Bank rendelkezik majd az egyik legkiterjedtebb hazai ATM-hálózattal. A bankcsoport kibővült hálózatán keresztül így az ügyfelek országszerte már 800 ATM-et használhatnak készpénzfelvételre, és közel 140 berendezésen tudnak számlájukra készpénzt befizetni. Az ATM-ek funkcionalitásával, szolgáltatásával kapcsolatban 2023. május 1-jétől a www.mbhbank.hu honlapon az ATM keresőben, továbbá az ATM-re kihelyezett matricák alapján lehet tájékozódni.

Fiókmodernizációt is hoz az egyesülés

A májusi egyesülést követően megújulnak a korábbi MKB Bank és Takarékbank fiókok, amelyek az MBH Bank arculatával működnek majd tovább. Első körben a nagyobb, zászlóshajó fiókok átalakítására kerül sor, ezt követően a bankcsoport teljes fiókhálózata fokozatosan megújul az év folyamán. Az egyes bankfiókokban igénybe vehető szolgáltatások köréről a www.mbhbank.hu oldalon tájékozódhatnak az ügyfelek az egyesülést követően.

A második legnagyobb magyar bank jön létre

Az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésével lezárul a mintegy három éve tartó, a régióban is egyedülálló fúziós folyamat. A létrejövő MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz mérlegfőösszeg alapján, amely már jelenleg is számos területen rendelkezik erős piaci pozícióval, többek között a mikro-, kis- és középvállalati hitelezésben, a lízingpiacon, valamint az agrár- és élelmiszeripari üzletágban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm