4 °C Budapest
Woman filling car with leaded fuel in garage

Olaj a tűzre a benzinárstop vége? A mostaninál is keményebb infláció jöhet Magyarországon

2022. december 8. 05:33

Tizenhárom hónap után mindenkinek véget ér a benzinárstop december hatodikával - ezt jelentette be Gulyás Gergely a szokatlan időpontban, kedden késő este tartott kormányinfón. Azt ráadásul maga a kormány is elismerte, hogy a mára fenntarthatatlanná vált benzinárstop kivezetésével az infláció is magasabb lesz, de azt nem árulták el, hogy szerintük mennyivel - megkérdeztünk tehát négy szakértőt arról, hogy mi következik most. Végleg elszabadul vajon az infláció?

Bár komoly meglepetést nem okozott, mégis kissé váratlan volt, hogy a kormány döntése értelmében tegnapelőtt este véget ért a tizenhárom hónapon át tartó benzinárstop. A kutakon újra csak a piaci áron lehet tankolni, nem pedig az elmúlt egy évben jól megszokott 480 forintos literenkénti áron. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kormányinfón tett bejelentése szerint a benzinárstop kivezetésére a brüsszeli szankciók miatt volt szükség; Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója szerint pedig a MOL "elment a falig, eddig bírta".

Gulyás Gergely ráadásul azt is hozzátette egy kérdésre válaszolva, hogy a kormány számolt azzal, hogy a benzinár emelkedése miatt az infláció is tovább fog emelkedni, ez az intézkedés a lakosságnak is érezhető lesz - azoknak is, akik soha nem tankolnak, mert nincs autójuk. Elemzőket kérdeztünk arról, hogy szerintük mekkora mértékben fogjuk megérezni a vágtató inflációt, mekkora mértékű lehet az emelkedés a benzinárstop kivezetése után?

Itt volt az ideje

Üdvözli a döntést, de biztos abban is, hogy az ellátási gondok nem egyik percről a másikra szűnnek meg, bár a nyomás enyhülni fog - ezt Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára mondta a Pénzcentrum kérdésére. A főtitkár figyelmeztetett arra is, hogy bár jó, hogy visszaállt a piaci ár, de nehéz megmondani, mikor stabilizálódik itthon a piac.

Ezt nagyon nehéz megmondani, de az biztos, hogy átmenetileg még nem a normális piaci hatások jelentkeznek majd a hazai benzinkutakon, ennyi idő után biztosan kell majd némi "fellélegzés", és akkor gyűrűzik majd be ide is véglegesen a piaci árképzés. Újra fel kell építeni az importot, biztosítani az ellátás régi zökkenőmentességét - azt szokták meg az autósok, hogy ha valami van is a nemzetközi olajpiacon, azt ők annyira nem érzik, hiszen mindig volt itthon annyi tartalék, hogy az itthoni ellátás zavartalan legyen, de ez a tartalék most nincs meg. Legelőször azt a benzint importáljuk majd, ami a környező országban elérhető

- mondta Grád Ottó. Szerinte az inflációs értékekben nem azonnal fogjuk észleli a benzinár emelkedését, de egészen biztosan be fog épülni az árakba - persze sok múlik itt az euró vagy a dollár árfolyamán és más tényezőkön is.

Több százalékkal megnöveli az áremelkedést

Németh Dávid, a K&H elemzője szerint igaz ugyan, hogy hivatalosan most lett vége a benzinárstopnak, ám a gazdaságba a piaci ár egy része már korábban bekerült, miután a kormány nyáron már elvette a céges autóktól azt a lehetőséget, hogy hatósági áras benzint tankolhassanak. Úgy számol, hogy az inflációs adatokkal való begyűrűzéssel a piaci benzinár nem várja meg 2023-at.

Mivel a nyár vége óta a céges autók már nem tankolhatnak hatósági áron, így azért a gazdaságba már került be piaci áron eladott benzin, az már egy másik kérdés, hogy pontosan mennyi. Most kikerült azonban két újabb csoport a körből, pontosabban a taxisok és a mezőgazdaságban dolgozók is, így ebben a szegmensben biztos vagyok benne, hogy áremelésre kell számítani, hiszen a benzin hirtelen az ő számukra is negyven százalékkal lett drágább a piaci árhoz képest. Fontos tudni azt is, hogy a KSH "inflációs kosarában" a benzinár 6 százaléknyi súllyal jelentkezik, ha pedig elvégezzük azt a számítást, hogy mennyi 40-szer 0,065%, akkor megkapjuk, hogy 2,5 százalékot fog csak a benzinár lökni az infláción. Ennél rosszabb hír, hogy ebből két százalékot már decemberben érezni fogunk, a maradék felet pedig majd januárban, tehát még át is húzódik a benzinár miatti inflációs nyomás a következő naptári évre

- fogalmazott kérdésünkre a K&H elemzője.

Szintén két százalék körüli áremelkedéssel számol Virovácz Péter, az ING vezető elemzője, aki szerint valós lehet az egy-két hónapos piaci visszarendeződés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azt várom az árstop végétől, hogy a kis, független kutak is összeszedik magukat, ráadásul jön az import benzin, de biztosan kell majd egy kis idő, mire megtörténik a teljes visszarendeződés. Az inflációs nyomást, az emelkedés mértékét nagy pontossággal igen nehéz megjósolni, de kétségtelen, hogy be fog gyűrűzni az árakba az, hogy a benzin ára folyamatosan változni fog. Szerintem két százalék körüli lesz az az érték, amivel az inflációt "meglöki" a benzinárstop kivezetése, de inkább arra számítok, hogy a januári adatokból látszik majd ez jobban. Fontos ugyanis tudni, hogy a KSH minden hónap huszadik napjáig gyűjti az adatokat, majd ezt feldolgozva kapjuk meg az inflációs rátát a következő hónap elején: mivel a benzinárstopnak hatodikán lett vége, mindössze két hétig tankolnak decemberben az emberek piaci árú benzint, vagyis a decemberi statisztikában még kevésbé látszik majd, mennyivel drágította meg az életünket az újra piaci áron kapható benzin

- fogalmazott Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

26 százalékos infláció?

Egy másik elemző azonban még az eddigieknél is nagyobb mértékű emelkedést vár a benzinárstop kivezetése utáni időszakban. Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint persze nem egyedül a benzinárstop vége lehet az áremelkedések indikátora: sok múlik szerinte a többi körülményen is.

Mindeddig 23 százalékos áremelkedéssel számoltam, de most, hogy a benzinársapka megszűnt, szerintem fel kell készülnünk a 26 százalékos adatra a decemberi hónapra vonatkozóan. Persze nem kizárólag ezen múlik: én például bízom abban, hogy még az idén meglesz a megegyezés az uniós pénzekről, illetve nyilván sok múlik most is az eurónak a forinttal szembeni árfolyamán is. Összességében persze elmondható, hogy bizony érezni fogjuk a mindennapi árakban is a benzinárstop megszüntetését

- fogalmazott Török Zoltán.

Az elemzők tehát 2-3 százalék körülre teszik azt az értéket, amennyivel magasabb lesz az infláció a benzinárstop vége után, de mindannyian elmondták, hogy az árstop nem volt tovább tartható. A kérdés már csak az: vajon mikor következnek az élelmiszerek, például a tojás, a a cukor, a tej vagy a csirkehús, melyeken szintén árstop van rövidebb-hosszabb ideje - és mennyibe fognak vajon kerülni azok a termékek, melyek a benzinhez hasonlóan a mindennapi élet szerves részét jelentik sok millió magyarnak?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 1. 15:55
A 4iG Csoport igazgatósága új vezetőket nevezett ki a mai napon a Vodafone Magyarország, valamint a...
Holdblog  |  2023. február 1. 13:46
A második világháború után, az 1950-es évektől kezdődően indult útnak (igazán) a globalizáció. A fol...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?