2 °C Budapest
Lubmin, Mecklenburg-West Pomerania / Germany - April-3-2022: Gas pipes, connections, equipment and pressure reducers at the site of Gazproms Nord Stream 2 Pipeline Landing in Germany. (Western Europe)

Megszületett a megállapodás: így fogja kifizetni Magyarország a gázt az oroszoknak

2022. október 3. 15:40

Az árak szélsőséges kilengése miatt két intézkedést hozott az MVM: egyrészt a finanszírozás optimalizálása céljából halasztott fizetési megállapodást kötött a Gazprommal, másrészt átalakításokat és energetikai fejlesztéseket tervez a földgáztaroló kapacitás hatékonyabb hasznosítására, aminek részeként a hajdúszoboszlói tárolónál 800 millió köbméter párnagáz letermeléséről döntöttek - közölte az MVM.

A világpiaci árak hatásának mérséklése céljából halasztott fizetésben állapodott meg a magyar MVM Csoport és az orosz Gazprom az előttünk álló téli időszakra. A kormány szerint a halasztott fizetés lehetőségének az időszakos beemelése a szerződésbe növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét és likviditási biztonságát. Az energiaellátás biztonságát egyébként a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és az azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják.

A megállapodás részletei egyelőre nem ismertek, ezért csak kellő óvatossággal érdemes értékelni a bejelentést. Az elmúlt hetekben már több információ felbukkant arról, hogy a kormány halasztott fizetést szeretne elérni a Gazpromnál, ezzel enyhítve az energiaválság hatásait. Az, hogy a halasztás a téli időszakra szól, azt sejteti, hogy igazából csak néhány hónapos fizetési haladékot kaptunk. Ez összességében az intenzív energiafelhasználás időszakában segítheti az MVM gazdálkodását, de összességében nem látszik nemzetgazdasági jelentőségű könnyítés, például a külső egyensúlyi mutatóink javulása az energiaszámla "simításával".

Másrészt az MVM tulajdonában lévő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítására középtávon a kapacitások átalakítására és energetikai fejlesztésekre lesz szükség.

Az átalakítás érinti az

  • MFGT zsanai tárolóját, amelyben a tárolókapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél,
  • az MVM Csoport hajdúszoboszlói tárolóját, ahol a társaság 800 millió köbméter párnagáz letermeléséről döntött. Hosszabb távon nagyrészt a meglévő infrastruktúraelemek használatával az az alternatív energetikai hasznosítás, pl. a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli CO2-ben dús földgáz felhasználásával a villamosenergia-termelés megvalósítása,
  • vizsgálják a párnagáz letermelését követően a hajdúszoboszlói tároló esetében a CO2-tárolás lehetőségét is annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű CO2-termelését képes legyen enyhíteni, ezzel jelentősen hozzájárulva az ország klímapolitikai céljainak eléréséhez.
  • A hajdúszoboszlói párnagáz önköltsége rendkívül alacsony, piaci értéke mai árakon kb. 1,5 milliárd euró, azaz 650 milliárd forint, hasznosítása a kormány szerint hozzájárulhat a rezsicsökkentés fenntartásához és új energiabiztonsági fejlesztések megvalósítására ad lehetőséget.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 2. 10:38
A főszerkesztőváltás még szeptember utolsó harmadában történhetett a fideszes médiakonglomerátumba,...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Holdblog  |  2022. december 2. 09:50
HOLD After Hours. Évad végén ajtó berúgva, hozamok összemérve, Fed Call levonva, Putyin szankcionálv...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?