14 °C Budapest
High voltage power lines connecting with large electricity substation

Ennyi áramot fogyasztanak a magyarok: elképesztő árakon pörög az energia

2022. július 6. 21:04

Magyarországon az év ötödik hónapjában a bruttó villamosenergia-fogyasztás és maximális rendszerterhelés a tavaly májusi szinten alakult, a termelés viszont áprilishoz képest csökkent – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal villamosenergia-piaci májusi riportjából.

A villamosenergia árakat a tavalyi év második felétől kezdődően a gáztüzelésű erőművek magas termelési költségei határozták meg. Idén áprilisban ugyan mérséklődött a villamosenergia árak alakulása, de májusban ismét emelkedés volt jellemző. Bár a gázárak átmeneti csökkenése az alacsonyabb villamosenergia árak irányába hatott, az alacsony német szélerőművi termelés és a megemelkedő balkáni importigény árnövelő hatása ezt ellensúlyozta. Munkanapokon 200–250 €/MWh közötti szinten ingadoztak a másnapi árak.

Az európai másnapi piacon továbbra is kétszer olyan magasak az árak, mint tavaly. A legmagasabb ár Olaszországban alakult ki, ezt követte a balkáni régió árai voltak, amelyhez Magyarország is tartozik. Az éves villamos energia termék ára 19%-kal emelkedett a német tőzsdén. A piacon csak jelentős kockázati felár mellett lehet hosszútávú termékeket vásárolni, amit az is mutat, hogy az éves termék árának emelkedése meghaladta az előállítási költségének, azaz a szén, a földgáz és a szén-dioxid-kvóta árának emelkedését.

A nyugat-európai villamosenergia-kínálat alakulását, legnagyobb részben a francia nukleáris erőművek rendkívüli karbantartása és az alacsony német szélerőművi termelés befolyásolta. A magas gázárak ellenére az 5 legnagyobb európai piacon 23%-kal emelkedett a gázerőművek termelése, a szénerőművek termelése pedig 50%-kal volt magasabb. A teljes francia villamosenergia termelés 17%-kal volt alacsonyabb.

Azokon a napokon, amikor a német szélerőművi termelés alacsony volt, a magyar és a német piac árszintje közelített egymáshoz, de a többi napon a hazai piac nem tudta követni a német árak csökkenését. Ehhez az osztrák és szlovák határkeresztező kapacitások csökkenése is hozzájárult.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az öt legnagyobb piac aggregált villamosenergia fogyasztása a rendkívül magas villamosenergiaárak ellenére is magasabb volt, mint egy éve, összesen 1,1%-kal emelkedett. Ezzel ellentétben a közép-európai régió fogyasztása 2,1%-kal alacsonyabb lett, a hazai fogyasztás pedig stagnált. Magyarországon az év ötödik hónapjában a bruttó fogyasztás és maximális rendszerterhelés a tavaly májusi szinten alakult. A hőmérséklet már nem volt befolyásoló tényező, ugyanis már nem volt érdemi fűtés, ugyanakkor még nem volt igény a hűtésre.

A hazai átlagos órás termelés 2%-kal volt alacsonyabb, mint áprilisban. Májusban további 6%-kal csökkent hazánkban a rendelkezésre álló termelőkapacitások nagysága. Meghatározó volt a Dunamenti G3 karbantartása és a Paksi Atomerőmű nem tervezett kiesése, illetve csökkentette az egyéb földgázüzemű erőművi kapacitásokat a fűtési szezon vége. A kisebb gázüzemű erőművek termelése 12%-kal nőtt, míg a megújulóké 3%-kal csökkent. A magyar importszaldó 22%-os szinten alakult. Továbbra is északi irányból importáltunk villamosenergiát, és a balkán felé exportáltuk. A részletes jelentés a MEKH honlapján olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem