27 °C Budapest
High voltage power lines connecting with large electricity substation

Ennyi áramot fogyasztanak a magyarok: elképesztő árakon pörög az energia

2022. július 6. 21:04

Magyarországon az év ötödik hónapjában a bruttó villamosenergia-fogyasztás és maximális rendszerterhelés a tavaly májusi szinten alakult, a termelés viszont áprilishoz képest csökkent – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal villamosenergia-piaci májusi riportjából.

A villamosenergia árakat a tavalyi év második felétől kezdődően a gáztüzelésű erőművek magas termelési költségei határozták meg. Idén áprilisban ugyan mérséklődött a villamosenergia árak alakulása, de májusban ismét emelkedés volt jellemző. Bár a gázárak átmeneti csökkenése az alacsonyabb villamosenergia árak irányába hatott, az alacsony német szélerőművi termelés és a megemelkedő balkáni importigény árnövelő hatása ezt ellensúlyozta. Munkanapokon 200–250 €/MWh közötti szinten ingadoztak a másnapi árak.

Az európai másnapi piacon továbbra is kétszer olyan magasak az árak, mint tavaly. A legmagasabb ár Olaszországban alakult ki, ezt követte a balkáni régió árai voltak, amelyhez Magyarország is tartozik. Az éves villamos energia termék ára 19%-kal emelkedett a német tőzsdén. A piacon csak jelentős kockázati felár mellett lehet hosszútávú termékeket vásárolni, amit az is mutat, hogy az éves termék árának emelkedése meghaladta az előállítási költségének, azaz a szén, a földgáz és a szén-dioxid-kvóta árának emelkedését.

A nyugat-európai villamosenergia-kínálat alakulását, legnagyobb részben a francia nukleáris erőművek rendkívüli karbantartása és az alacsony német szélerőművi termelés befolyásolta. A magas gázárak ellenére az 5 legnagyobb európai piacon 23%-kal emelkedett a gázerőművek termelése, a szénerőművek termelése pedig 50%-kal volt magasabb. A teljes francia villamosenergia termelés 17%-kal volt alacsonyabb.

Azokon a napokon, amikor a német szélerőművi termelés alacsony volt, a magyar és a német piac árszintje közelített egymáshoz, de a többi napon a hazai piac nem tudta követni a német árak csökkenését. Ehhez az osztrák és szlovák határkeresztező kapacitások csökkenése is hozzájárult.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az öt legnagyobb piac aggregált villamosenergia fogyasztása a rendkívül magas villamosenergiaárak ellenére is magasabb volt, mint egy éve, összesen 1,1%-kal emelkedett. Ezzel ellentétben a közép-európai régió fogyasztása 2,1%-kal alacsonyabb lett, a hazai fogyasztás pedig stagnált. Magyarországon az év ötödik hónapjában a bruttó fogyasztás és maximális rendszerterhelés a tavaly májusi szinten alakult. A hőmérséklet már nem volt befolyásoló tényező, ugyanis már nem volt érdemi fűtés, ugyanakkor még nem volt igény a hűtésre.

A hazai átlagos órás termelés 2%-kal volt alacsonyabb, mint áprilisban. Májusban további 6%-kal csökkent hazánkban a rendelkezésre álló termelőkapacitások nagysága. Meghatározó volt a Dunamenti G3 karbantartása és a Paksi Atomerőmű nem tervezett kiesése, illetve csökkentette az egyéb földgázüzemű erőművi kapacitásokat a fűtési szezon vége. A kisebb gázüzemű erőművek termelése 12%-kal nőtt, míg a megújulóké 3%-kal csökkent. A magyar importszaldó 22%-os szinten alakult. Továbbra is északi irányból importáltunk villamosenergiát, és a balkán felé exportáltuk. A részletes jelentés a MEKH honlapján olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 6. 11:38
Miért sznik meg az Érd TV lineáris adása és miért választották inkább azt, hogy a YouTube-ra gyártan...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
Holdblog  |  2022. augusztus 6. 06:56
Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08