11 °C Budapest
Stock market financial growth chart on dark background.

Ezek a részvények pörögnek most a legjobban a magyar tőzsdén: mit tudhat, aki ebbe fektet?

2022. július 3. 19:01

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe növekvő forgalom mellett csökkent a héten, a BUX 39 331,33 ponton zárt pénteken, az előző heti zárásnál 81,41 ponttal 0,21 százalékkal alacsonyabban.

A forgalom az előző heti 38,25 milliárd forintról 41,03 milliárd forintra nőtt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek. Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött összefoglalójában kiemelte: az MNB a keddi kamatdöntő ülésen a vártnál jóval nagyobb mértékben, 185 bázisponttal emelte az alapkamatot, valamint csökkentett a kamatfolyosó aszimmetriáján, csütörtökön pedig megtörtént a két kamatszint összezárása, miután az egyhetes betéti tendert 7,75 százalékon hirdette meg az MNB.

A kamatdöntés után az MNB hangsúlyozta, hogy határozott lépésekkel folytatja a monetáris szigorítást. A jegybank szerint az infláció az őszi hónapokban tetőzhet, de az év második felében is a kétszámjegyű tartományban maradhat. A frissített előrejelzése szerint idén 11,0-12,6 százalékos, jövőre 6,8-9,2 százalékos, majd 2024-ben 3 százalék körüli lehet a fogyasztói árindex.

A kommentárban az Equilor kitért arra, hogy jelentős felértékelés előtt állna az OTP, ha sikerülne rendezetten elhagynia Oroszországot. A Bloomberg féléves elemzése alapján a közép-európai bankok stabil lábakon állnak, de még mindig jelentős szabályozói és Oroszország-specifikus kockázatok vannak. Az elemzés az OTP-re külön kitért és kiemelte, hogy a legnagyobb kockázat az orosz kitettség, és nagyrész emiatt nyomott a bank árfolyama. A Bloomberg elemzése szerint a bank stabil pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy agresszíven növekedjen a közép- és dél-európai régióban, ami akár kompenzálhatja is az Oroszország miatt kieső közel 10 százalékos bevételt, míg az értékelési szorzók meredeken emelkedhetnének - ismertették.

  • A héten a vezető részvények közül csak a Richter erősödött, árfolyama 1,31 százalékkal emelkedett, a papír pénteken 6940 forinton zárt, heti forgalma 6,17 milliárd forint volt.
  • Az OTP árfolyama 0,12 százalékkal csökkent, a részvény pénteken 8390 forinton fejezte be a kereskedést, forgalma a héten 23,73 milliárd forintot tett ki.
  • A Mol 0,48 százalékkal gyengült, a hetet 2912 forinton zárta, forgalma csaknem elérte a 9,4 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom 2,87 százalékkal gyengült a héten, 322 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta az 1,14 milliárd forintot.
  • A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3707,69 ponton zárt a héten, ami 87,41 ponttal, 2,30 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm