5 °C Budapest
Businessman checking stock market data

Az orosz-ukrán konfliktus a BÉT-et is megrázta februárban: a BUX index jelentős visszaesést produkált

2022. március 1. 16:07

Ahogy a teljes nemzetközi tőkepiacon, úgy a Budapesti Értéktőzsdén zajló kereskedést is erőteljesen meghatározta az orosz-ukrán háborús konfliktus, illetve annak gazdasági hatásai – a BÉT fő részvényindexe, a BUX index jelentős visszaesést produkált. Ugyan több alkalommal is korrigált az index, a hónapot végül 43 731 ponton zárta, amely 18,2 százalékos csökkenést jelent januárhoz képest. A BÉT részvénypiaci összesített forgalom 426 milliárd forintot tett ki, amely 21,3 milliárd forint napi átlagforgalmat jelent.

A február második felében eszkalálódott orosz-ukrán háborús konfliktus érzékenyen érintette az inflációs nehézségek és a nyersanyagárak emelkedése miatt az utóbbi hónapokban egyébként is rendkívül volatilis tőkepiacokat. Míg az orosz és az ukrán tőzsdén a kereskedés napok óta szünetel, az árfolyamok kilengései a kelet-közép-európai és a nyugat-európai piacokon is jelen voltak.

Mindez a hazai befektetői hangulatra is kifejtette hatását – a Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvényindexe, a BUX index 43 731 ponton zárta a hónapot, amely 18,2 százalékos csökkenést jelent januárhoz képest.

A visszaesés a blue chipeket sem kerülte el. Az OTP Bank esetében 30 százalékos zuhanás jelentkezett, míg a MOL és a Richter 5,8, illetve 16,5 százalékos esést produkált. A teljes részvénykereskedés összesített forgalma végül 426 milliárd forint volt, amelynek az OTP Bank adta az 73 százalékát, őt követve sorban a Richter 12,4 százalékkal, valamint a MOL 11,8 százalékkal. A negyedik helyen a Magyar Telekom zárta a hónapot 1 százalékos részesedéssel, az ötödik-hatodik helyen pedig januárhoz hasonlóan ismételten a 4iG és a Masterplast végzett.

Az azonnali részvényszekció összesen 426 milliárd forintos forgalmat bonyolított, amely 21,3 milliárd forint értékű napi átlagforgalmat jelent.

A befektetési szolgáltatók közül ismét a WOOD & Company generálta a legmagasabb forgalmat 244,4 milliárd forint értékben, míg a második helyen a Concorde végzett 193,4 milliárd forinttal, a dobogó harmadik fokára pedig az Erste Bank állhatott fel 171,9 milliárd forintos forgalommal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az árupiacon, a határidős gabonák piacán tovább folytatódott a januárban megindult emelkedő tendencia. Az árupiac összforgalma, az előző hónaphoz képest 43,4 százalékos emelkedést mutatva közel 2 milliárd forinttal zárta az időszakot. A szegmens forgalmát legnagyobb mértékben a fenntartható takarmánykukorica tette ki 86,6 százalékkal, míg a fenntartható takarmánybúza és az euró búza 11,2-2,3 százalékkal járult hozzá az összforgalomhoz.

A csökkenő tendenciák és a borús befektetői hangulat mellett két pozitív mérföldkövet is hozott a február a BÉT-en. A BÉT Legek keretében az Értéktőzsde idén is díjazta a hazai pénz- és tőkepiac legkiválóbb teljesítményeit – a BÉT új székházában megrendezett gálaeseményen összesen 26 kategóriában hirdetett győzteseket a BÉT. A kibocsátók köre is bővült a hónap során, a dunaújvárosi építőipari társaság, az Épduferr részvényeivel, a BÉT középvállalati igényekre szabott piacán, a BÉT Xtenden indult meg a kereskedés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm