24 °C Budapest
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement cimlapi

Olyat húzott a magyar tőzsde, mint még soha: csak úgy röpködnek a milliárdok

2021. november 2. 14:27

Októberben újra rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde első számú részvényindexe, a BUX index – az 54 98 pontos záróérték az előző hónaphoz viszonyítva 2,5 százalékos növekedést jelent. A részvénypiac összesített forgalma 470 milliárd forintot tett ki, melyből fix kötés 263 milliárd forint, így a forgalom napi bontásban 22 milliárd forintnak felel meg. A blue chipek és a brókercégek forgalmi rangsorának első helyein mindkét esetben az OTP Bank zárt az élen. Október rendezvények terén is mozgalmasnak bizonyult az Értéktőzsdén – a BÉT ismét megrendezte középvállalati csúcstalálkozóját, a BÉT50 konferenciát, a BÉT Xtend piacon pedig újabb kibocsátó csengetett az alternatív energiatermeléssel foglalkozó NAP Nyrt. személyében.

A nemzetközi tőkepiacokon ebben a hónapban vegyes hangulat uralkodott. Míg Ázsiában elsősorban az ingatlanfejlesztő mamutcég, az Evergrande csődeljárása és az abból következő, a teljes kínai ingatlanpiacra kiható bizonytalanság intették óvatosságra a befektetőket, az amerikai tőzsdéken a főbb indexek októberben több helyen rekordot produkáltak, az S&P 500 például történelmi csúcson zárt október utolsó napjaiban - írja közleményében a BÉT.

A Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe, a BUX index hónapról hónapra tovább erősödik. A havi záróértéket tekintve az október újabb rekordot hozott – 54 198 ponton zárt az index, amely 2,5 százalékos növekedést jelent szeptemberhez képest. A legmagasabb napi záróértéket – 55 254 pontot – október 22-én érte el a mutató.

Az azonnali részvénypiac forgalmában összességében extra emelkedés mutatkozott az előző hónaphoz képest, 470 milliárd forinttal végzett, melyből fix kötés 263 milliárd forint, így összeségében napi 22 milliárd forintos átlagforgalmat jelent.

A BÉT részvénypiaci forgalmának 76,7 százalékát az OTP adta – a társaság forgalma 360,7 milliárd forintot tett ki, melyből fix kötés 263 milliárd forint. Az OTP-t ezúttal is a MOL és a Richter követte, 11,2, illetve 7,9 százalékkal részesedve az összforgalomból. Érdemes megemlíteni a PannErgy erős formáját – a forgalmi rangsorban 5. helyen záró energetikai társaság árfolyama több mint 20 százalékos pluszban zárta a hónapot.

Légy naprakész a tőzsdén a Pénzcentrummal!

Tovább bővült a kibocsátók listája októberben: a NAP Nyrt. részvénybevezetésével egy újabb iparág, az alternatív energiaszektor is megjelent a BÉT középvállalati piacán, a BÉT Xtenden. A középvállalati réteg egy kiemelt eseményen is képviseltethette magát – a BÉT ismét megrendezte nagyszabású szakmai konferenciáját, a BÉT50 konferenciát, amelynek keretében bemutatta a hatodik BÉT50 kiadványt, újabb ötven tőzsdeérett középvállalat sikertörténetével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áruszekció kiemelkedő hónapot zárt – összforgalma a piac újjáéledése óta először lépte át az 1 milliárd forintot, 124 százalékos növekedést produkálva szeptemberhez képest. A határidős gabona forgalmának 94,9 százalékét a takarmánykukorica, míg 5,1 százalékát a napraforgómag tette ki.

A befektetési szolgáltatók közül októberben az OTP bonyolította a legnagyobb forgalmat összesen 550 milliárd forinttal, a második helyen a Wood végzett 104 milliárddal, míg a harmadik helyen a Concorde zárt 99,5 milliárdos forgalommal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 16:31
Rendkívül jó idszakot zárt a Rupert Murdoch nevével fémjelzett médiaóriás, a News Corp: közel dupláj...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?