18 °C Budapest
Öt évig is eltarthat, mire kiheveri a gazdaság a járványt: ez a legrosszabb forgatókönyv

Öt évig is eltarthat, mire kiheveri a gazdaság a járványt: ez a legrosszabb forgatókönyv

MTI
2020. április 28. 22:34

Londoni pénzügyi-gazdasági elemzők egybehangzó friss előrejelzései szerint súlyos recesszióban tölti az idei évet a világgazdaság az új koronavírus okozta járvány miatt, és a borúlátó prognózisokat is lefelé ható kockázatok terhelik. A Moody's Investors Service kedden Londonban bemutatott előrejelzéscsokra szerint a világgazdaság teljesítményének zömét adó húsz legnagyobb gazdasági erőcentrum (G20) hazai összterméke (GDP) 2020 egészében átlagosan 5,8 százalékkal zuhan.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a G20-gazdaságok jövőre várhatóan 4,2 százalékkal növekszenek, de valószínűleg így is eltart hozzávetőleg két évig, mire együttes hazai össztermékük reálértéken ismét eléri a koronavírus-járvány előtti szintet. A Moody's a G20-csoporton belül az euróövezetben és Japánban 6,5 százalékos, az amerikai gazdaágban 5,7 százalékos, Németországban 5,5 százalékos, Olaszországban 8,2 százalékos, Nagy-Britanniában 7 százalékos GDP-zuhanással számol 2020 egészében, és Kínában is alig 1 százalékos növekedést valószínűsít.

A cég jövőre a G20 fejlett ipari gazdaságaiban 4-5 százalék közötti növekedéseket vár, hangsúlyozza azonban, hogy 2021-ben így átlagosan 5 százalékhoz közeli lesz ezekben a gazdaságokban a halmozott GDP-veszteség a koronavírus-járvány előtti előrejelzésekhez mérve. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy e rendkívül komor előrejelzésekre is egyértelműen lefelé mutató kockázatok hatnak.

Abban az esetben például, ha a járvány az év második felében újra támad és emiatt ismét országos zárlatokat kell elrendelni, az potenciálisan olyan sokkot okozhatna, amely gyorsan a 2008-2009-es globális krízisnél is sokkal súlyosabb pénzügyi válsággá eszkalálódhatna.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics kedden ismertetett tanulmányában közölte: derűlátó forgatókönyve szerint a globális GDP-érték az idén 2,9 százalékkal csökken, de jövőre 7,3 százalékkal emelkedik. A ház borúlátó forgatókönyve ugyanakkor azzal számol, hogy a világgazdaság hazai össztermékének értéke még 2024 végén is 10 százalékkal a járvány előtti szint alatt lesz.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő modellszámításai szerint a világgazdasági szintű hazai össztermék az idén 3,9 százalékkal zuhan, kétszer nagyobb mértékben, mint a 2008-2009-es globális pénzügyi válságot kísérő recesszió idején. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Fitch szerint ilyen mély globális recesszióra a második világháború óta nem volt példa.

A cég közölte: várakozása szerint a világgazdaság által az idén előállítandó bruttó jövedelem 4500 milliárd dollárral marad el a járvány előtti előrejelzéseiben 2020-ra valószínűsített szinttől. A Fitch Ratings számításai szerint az idei évre várt GDP-csökkenés 2800 milliárd dolláros globális jövedelemzuhanásnak felel meg a tavaly megtermelt jövedelemhez képest. A hitelminősítő a fejlett ipari térségen belül az euróövezetben várja a legmélyebb recessziót: új prognózisa szerint a valutauniós gazdaság hazai összterméke 2020 egészében 7 százalékkal zuhan.

A Fitch Ratings várakozása szerint az euróövezeti átlagon belül Olaszországban 8 százalékos, Spanyolországban 7,5 százalékos, Franciaországban 7 százalékos, Németországban 6,2 százalékos GDP-visszaesés lesz az idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt az új GDPR? Ez a változás rengeteg céget érint

Minden olyan cégnek, amely akár adatkezelőként, akár adatfeldolgozóként személyes adatokat továbbít az EU-n kívüli harmadik országba, újra kell kötnie az adattovábbítást rendező valamennyi szerződését.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20