7 °C Budapest

Öt évig is eltarthat, mire kiheveri a gazdaság a járványt: ez a legrosszabb forgatókönyv

MTI
2020. április 28. 22:34

Londoni pénzügyi-gazdasági elemzők egybehangzó friss előrejelzései szerint súlyos recesszióban tölti az idei évet a világgazdaság az új koronavírus okozta járvány miatt, és a borúlátó prognózisokat is lefelé ható kockázatok terhelik. A Moody's Investors Service kedden Londonban bemutatott előrejelzéscsokra szerint a világgazdaság teljesítményének zömét adó húsz legnagyobb gazdasági erőcentrum (G20) hazai összterméke (GDP) 2020 egészében átlagosan 5,8 százalékkal zuhan.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a G20-gazdaságok jövőre várhatóan 4,2 százalékkal növekszenek, de valószínűleg így is eltart hozzávetőleg két évig, mire együttes hazai össztermékük reálértéken ismét eléri a koronavírus-járvány előtti szintet. A Moody's a G20-csoporton belül az euróövezetben és Japánban 6,5 százalékos, az amerikai gazdaágban 5,7 százalékos, Németországban 5,5 százalékos, Olaszországban 8,2 százalékos, Nagy-Britanniában 7 százalékos GDP-zuhanással számol 2020 egészében, és Kínában is alig 1 százalékos növekedést valószínűsít.

A cég jövőre a G20 fejlett ipari gazdaságaiban 4-5 százalék közötti növekedéseket vár, hangsúlyozza azonban, hogy 2021-ben így átlagosan 5 százalékhoz közeli lesz ezekben a gazdaságokban a halmozott GDP-veszteség a koronavírus-járvány előtti előrejelzésekhez mérve. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy e rendkívül komor előrejelzésekre is egyértelműen lefelé mutató kockázatok hatnak.

Abban az esetben például, ha a járvány az év második felében újra támad és emiatt ismét országos zárlatokat kell elrendelni, az potenciálisan olyan sokkot okozhatna, amely gyorsan a 2008-2009-es globális krízisnél is sokkal súlyosabb pénzügyi válsággá eszkalálódhatna.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics kedden ismertetett tanulmányában közölte: derűlátó forgatókönyve szerint a globális GDP-érték az idén 2,9 százalékkal csökken, de jövőre 7,3 százalékkal emelkedik. A ház borúlátó forgatókönyve ugyanakkor azzal számol, hogy a világgazdaság hazai össztermékének értéke még 2024 végén is 10 százalékkal a járvány előtti szint alatt lesz.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő modellszámításai szerint a világgazdasági szintű hazai össztermék az idén 3,9 százalékkal zuhan, kétszer nagyobb mértékben, mint a 2008-2009-es globális pénzügyi válságot kísérő recesszió idején. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Fitch szerint ilyen mély globális recesszióra a második világháború óta nem volt példa.

A cég közölte: várakozása szerint a világgazdaság által az idén előállítandó bruttó jövedelem 4500 milliárd dollárral marad el a járvány előtti előrejelzéseiben 2020-ra valószínűsített szinttől. A Fitch Ratings számításai szerint az idei évre várt GDP-csökkenés 2800 milliárd dolláros globális jövedelemzuhanásnak felel meg a tavaly megtermelt jövedelemhez képest. A hitelminősítő a fejlett ipari térségen belül az euróövezetben várja a legmélyebb recessziót: új prognózisa szerint a valutauniós gazdaság hazai összterméke 2020 egészében 7 százalékkal zuhan.

A Fitch Ratings várakozása szerint az euróövezeti átlagon belül Olaszországban 8 százalékos, Spanyolországban 7,5 százalékos, Franciaországban 7 százalékos, Németországban 6,2 százalékos GDP-visszaesés lesz az idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem