Súlyos betegséget jelezhet ez az érték a laboreredményben: ezt jelenti a bGFR a vérképben, sokan észre sem veszik

Pénzcentrum2024. március 5. 13:25

Legalább másfél millió vesebeteg élhet ma Magyarországon, 10-ből 9-en azonban nem tudják, hogy betegek. Pedig a vesebetegségnek - mely sokáig tünetmentes lehet - súlyos, halálos szövődményei lehetnek. A néma gyilkosként is emlegetett betegséget könnyű kiszűrni, egy egyszerű laborvizsgálaton kiderülhet, hogy teljes kivizsgálásra lehet szükség. A vérképben a bGFR (vagy eGFR CKD EPI) érték szintéjét kell figyelni.

A március 14-i Vese Világnapja alkalmából tartott közös sajtótájékoztatót a Magyar Nephrologiai Társaság és a Magyar Diabetes Társaság. Az eseményen felhívták a figyelmet: Magyarországon másfél millióan élhetnek krónikus vesebetegséggel, sokan azonban nem tudnak róla, hogy betegek. Pedig a korai felismerés csökkentheti a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát. A krónikus vesebetegség tünetmentesen is növelheti többek között a magas vérnyomás betegség (hipertónia), a szívbetegség vagy a stroke kialakulásának kockázatát. A cukorbetegség és a hipertónia megelőzése és kezelése csökkenti a vesebetegség kockázatát. A diabétesz okozta idült vesebetegség (CKD) a betegek 40 százalékát érinti. Fontos, hogy a szív- és érrendszeri betegséggel élők, cukorbetegek kivizsgáltassák, van-e idült vesebetegségük, azonban bárkinél bármikor kialakulat a betegség, ezért érdemes figyelni a vérképben a bGFR értékére.

Különösen az időseknek érdemes meggyőződniük róla, egészséges-e a veséjük működése. A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján ugyanis a 65 év felettiek körében minden harmadik ember él együtt a CKD valamilyen formájával. Igaz, a krónikus vesebetegség bármely életkorban bárkit érinthet, azonban a kor előrehaladtával nő az esélye a kialakulásának. A CKD időben felismerve jól kezelhető, korai felismerése lehetőséget ad rá, hogy elkerülhető legyen az életminőséget rontó dialízis, vagy veseátültetés. Az elmúlt három évtizedben jelentősen nőtt a CKD előfordulása és a halálozásban játszott szerepe drámaian megnőtt - emelték ki.

A bGFR / eGFR érték a vérképben, laboreredményen

A vesebetegség stádiumait laborvizsgálatok eredményei alapján állapítják meg. A vese működésének károsodását a becsült glomeruláris filtrációs ráta, vagyis a bGFR (angolul eGFR, estimated glomerular filtration rate) segítségével lehet megbízhatóan megítélni. Ennek értéke 90 felett normális, ha azonban 3 hónapon túl ismételten 60 alatti, akkor idült vesebetegségről beszélünk. A vese szerkezeti károsodása jellemzően ultrahang-vizsgálattal ismerhető fel - áll a sajtóközleményben. 

Azért is nagyon fontos a bGFR érték figyelése, mert a vesebetegség néma népbetegség, vagyis sokáig tünetmentes maradhat, de korai felismerése súlyos szövödményeket előzhet meg.

A vesebetegségnek a korai stádiumban nincsenek tünetei. A vesék ugyanis még akkoris normál mennyiségű vizeletet tudnak termelni, amikor már a méreganyagok kiszűrésére nem (annyira) képesek. Tehát nem a termelt vizelet mennyisége, hanem minősége számít. A tünetek pedig csak az előrehaladottabb fázisban jelentkeznek, mint gyengeség, fásultság, rossz közérzet, fáradékonyság. További tünetek lehetnek: nehézlégzés, alvási nehézségek, gyakori éjszakai vizelés, rosszullét, fejfájás, viszketés, csontfájdalom, izomgyangeség, izomgörcsök.

Ha a bGFR érték alacsony, fennáll a vesebetegség kockázata. Ilyen esetben szükséges a további kivizsgálás. Ebben a háziorvos is tud segíteni. Ha pedig egyéb vesebetegségre utaló tünetek jelennek meg - mint a véres vagy habzó vizelet, vagy a vizelet megkevesbedése, forduljunk nefrológushoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rengeteg cukorbeteg, magas vérnyomással élő, szív- és érrendszeri betegségben szenvedő magyar, akit már diagnosztizáltak, nem tud róla, hogy magas az esélye a vesebetegségre is. Pedig esetükben elengedhetetlen lenne az esetleges társbetegség vizsgálata. 

A sajtótájékoztatón elhangzottakról részletesen ebben a cikkben írtunk:

Címkék:
egészség, egészségügy, magyarország, betegség, vér, vérvétel, szűrővizsgálat, szívbetegség, magas vérnyomás, labor, vese, szív és érrendszeri megbetegedés, megbetegedés, laborvizsgálat, krónikus,