15 °C Budapest
Synagogue in Zalaegerszeg, Hungary

Ebben a 3 magyar városban van most a legtöbb covidos: kígyóznak a sorok a rendelőkben

2023. december 27. 13:33

Csökken a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja, bár az eredmények továbbra is emelkedett értékeket mutatnak - közölte szerdán friss adatok alapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A mintavételi helyszínek felénél a tendencia stagnál, ugyanakkor csökkenés észlelhető Békéscsabán, Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, Debrecenben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban és Székesfehérváron, míg emelkedés egyedül Szekszárdon látható.

A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 3 helyszínen a magas - Zalaegerszegen, a fővárosi agglomerációban, illetve az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen, ezeken a helyeken ráadásul stagnálást mutatnak a minták. A többi 19 mintavételi helyen az emelkedett tartományba esik a koncentráció, sehol sem mérsékelt, vagy alacsony.

Emelkedett a szint, és emelkedő tendenciát mutat a koncentráció Szekszárdon. Emelkedett szinten stagnál a koncentráció a Budapest-Központi szennyvíztelepen, Egerben, Győrben, Szegeden, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán és Veszprémben. Emelkedett a koncentráció, de csökkenés látszik Békéscsabán, Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, Debrecenben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban és Székesfehérváron.

Az 50. heti adatokhoz képest változatlanul magas a koncentráció Zalaegerszegen, a fővárosi agglomerációban és az északi szennyvíztelepen. Utóbbi két helyen a stagnáló tendencia megmaradt, Zalaegerszegen viszont stagnálás helyett már további emelkedés figyelhető meg. A megelőző héten 10 helyen volt magas a koncentráció, de mostanra Békéscsaba, Budapest-déli telep, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján és Székesfehérvár koncentrációja már nem olyan magas. (Az NNGYK skálája szerint a magas szint a lehető legmagasabb besorolás!)

Az 50. heti csökkenő tendenciák egyedül Miskolcon folytatódtak, az 51. heti trendek alapján pedig csökkenés kezdődött Budapest központi telepén, Egerben, Szekszárdon, Tatabányán és Veszprémben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem