18 °C Budapest
A pharmacy counter before the store has opened, with medicine on display behind the checkouts.

Színt vallottak a magyar patikák: óriásit változhatna a betegellátás Magyarországon, oltanának is

2022. március 24. 18:15

A patikák jelentős része jelenleg a gyógyszerellátáson túl is nyújt szolgáltatásokat a betegek számára, és a gyógyszerészek többsége továbbiakkal is bővítené ezeket, köztük a vakcináció bevezetésével – derül ki két gyógyszerészeti szakmai szervezet tavaly év végén lezajlott felméréséből. A gyógyszerészek jobb betegellátást és a vakcinák elérhetőségének növekedését várnák a gyógyszertári vakcináció elérhetővé tételétől.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) és a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) a tavalyi év végén végzett kutatásával arra kereste a választ, hogy a gyógyszerészek hogyan viszonyulnak a gyógyszertári szolgáltatások nyújtásához és körének bővítéséhez, különös tekintettel a gyógyszertári vakcinációra.

A közel 600 gyógyszerész részvételével készült felmérés alapján a gyógyszerészek közel 60%-a nyitott az alapokon túli gyógyszertári szolgáltatások nyújtására és a gyógyszerészi hivatás fontos részének tartja azokat. A válaszadók közel kétharmada (64%) dolgozik olyan gyógyszertárban, amely jelenleg is rendelkezésre áll valamilyen szolgáltatással a betérő betegek számára. Ezek közül a leggyakoribb az állatgyógyászati készítmények forgalmazása (40%), a gyógyszerészi gondozási programban való részvétel (26%), és az internetes gyógyszerforgalmazás (20%) (megjegyzés: a felmérés még a csomagküldés korlátozása előtt készült).

A felmérésben résztvevő gyógyszerészek 70%-a nyitott lenne új szolgáltatás bevezetésére, a legtöbben a házipatika átvizsgálásával (78%) és a gyógyszeres terápia menedzsmenttel (69%) foglalkoznának. Emellett a válaszadók több mint fele véli úgy, hogy a gyógyszertári gyorstesztek elvégzése és értékelése (56%), valamint a gyógyszertári vakcináció bevezetése (50%) is megfelelő lehetőség lenne a bővítésére.  A felmérés alapján a megkérdezett gyógyszerészek fele vezetné be a gyógyszertári vakcinációt.

Ugyancsak a gyógyszerészek fele mondta azt, hogy személyesen is részt venne az oltások beadásában. A gyógyszerészek közel kétharmada (64%) szerint a vakcináció lehetőségének megteremtése növelné a szakma elismertségét a társadalomban. A bevezetést támogatók harmada (35%) szerint az elérhetőség növelése segíthet tehermentesíteni az egészségügyi ellátórendszert.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

„A felmérés egyértelműen alátámasztotta álláspontunkat, hogy a gyógyszerésztársadalom a jelenleginél jóval nagyobb segítséget tud nyújtani a betegellátásban. Az eredmény megerősített minket abban, hogy mielőbb szükséges a döntéshozók bevonásával áttekinteni a gyógyszertárak egészségügyi szolgáltatásban való szerepvállalását és bővítését. Ez különösen igaz a gyógyszertári vakcinációra, amely az elmúlt időszakban az egészségügyi szakemberek figyelmének látóterébe került”  – mondta Lukácsné dr. Fodor Enikő, a MOSZ elnöke.

„A kutatás sikeresen feltérképezte a gyógyszerészek véleményét és hozzáállását a szolgáltatásokkal kapcsolatban, azonban még fontosabb, hogy beazonosította a gyógyszertári vakcináció esetleges bevezetése során felmerülő megoldandó feladatokat is. Erős jelzés érkezett a gyógyszerészek részéről, így mindenképpen foglalkozni kell a felmerült kérdésekkel. Álláspontunk szerint ezek nagy része alapos tervezéssel, célzott képzésekkel és részletes tájékoztatással kezelhető lenne. Fontosnak tartjuk, hogy a protokollok kidolgozásánál és a feltételek meghatározásánál a döntéshozók vegyék figyelembe a gyógyszertárak lehetőségeit, terhelhetőségét és ezen szolgáltatások finanszírozását is” – mondta dr. Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?