6 °C Budapest
People with COVID-19 sound use COVID antigen test kits to check for infection so they can be treated if theyre positive. And if the test result is negative, its safe.

Egyre több a légúti tünetes beteg: újabb COVID-teszteket kapnak a háziorvosok

2021. november 25. 10:04

Majdnem 600 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok és a gyermekorvosok, hogy ki tudják szűrni a koronavírusos betegeket a többi, légúti tünettel érkező páciens közül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

576 ezer antigén gyorstesztet küldenek a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak. A teszteket ezúttal is a kormányhivatalokon keresztül kapják meg a háziorvosok, a kiszállítás csütörtökön kezdődik és november végéig a tesztek megérkeznek a praxisokba.

A kormányzati koronavírus portálon megjelent tájékoztatás szerin a háziorvosok és házi gyermekorvosok októberben is 800 ezer gyorstesztet kaptak arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül. Mint írják, a koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt.

Minden olyan esetben el kell végezni a tesztet, ha a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, vagy szociális dolgozó, vagy szociális gondozott, vagy szoros kontaktja igazolt koronavírus-fertőzöttnek, vagy járóbeteg- vagy fekvőbeteg ellátásra szorul.

Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben végzi el, vagy dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst egy statikus PCR mintavételi pontra, illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor mentőt rendel otthoni mintavételezésre. A PCR-mintavételezést emellett hatósági áron továbbra is végeznek az erre kijelölt egészségügyi szolgáltatók.

Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap. Amennyiben a tünetek súlyosabbak a háziorvos megszervezi a beteg kórházi ellátását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?