32 °C Budapest
Csapból is ez folyik: együtt kell élni a vírussal a jövőben, na de hogyan?

Csapból is ez folyik: együtt kell élni a vírussal a jövőben, na de hogyan?

2021. február 22. 10:02

Bármennyire is emelkednek az átoltottsági adatok a világ egyes részein, a kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy a koronavírussal együtt kell már élnünk. Pandémiából, azaz az egész világot markában tartó járványból endémiává szelídülhet majd az új koronavírus a tudósok értelmezésében - de mit is jelent az endémia?

Mivel számos, endémiaként létező betegséggel élünk ma együtt, példákon keresztül érthető meg leginkább az, ami ránk vár. Az endémia egy betegség állandó jelenléte, szokásos előfordulása egy adott földrajzi területen élő populációban. Az endemikus betegségek anélkül terjednek minden évben alapszinten, hogy ezzel az emberek életét különösebben zavarni tudnák, írja az Infostart.

Az endemikus betegségek hosszú ideig, megszakítás nélkül vannak jelen az emberek közt, folyamatosan keringenek a lakosságban, úgy, mint a nátha, amitől nem tartunk

- mondja Donald Burke, a Pittsburghi Egyetem epidemiológus professzora. Egy bizonyos földrajzi területen endémiásnak számító betegség máshol ugyanakkor lehet járványos is. Járvány alatt azt értjük, amikor egy betegség a szokásosnál nagyobb gyakorisággal jelenik meg egy adott terület népességének körében.

A malária például endémia a Föld egyes részein, amelyeken a szúnyogok révén folyamatosan jelen van a betegség, de ha például Amerikában jelenne meg és nem sikerülne kontroll alá vonni, az már járványt jelentene. Járványt egyébként nem csak baktérium vagy vírus okozhat: az elhízás vagy a cukorbetegség például elég nagy számú embert érint az Egyesült Államokban ahhoz, hogy járványos jellegűnek értékeljék, holott egyiket sem lehet elkapni másoktól.

A járványos jelenségek általában jönnek és mennek, olyanok, mint az influenza.

Az a négyféle koronavírus, amely a náthát okozza, a világ legtöbb részén endémiásnak számít. "Észre sem vesszük őket, folyamatosan adjuk át egymásnak ezeket a betegségeket, a jelenlétük állandó" - mondja Burke. Sok gyermekkori betegség is ilyen: korábban a kanyaró is igazi endémiás betegség volt, de a védőoltások segítségével sikerült elnyomni. Igaz, a világnak vannak olyan tájai, ahol ez nem történt még meg.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A náthavírusok csoportjához csatlakozhat tehát majd az új koronavírus is egy januári kutatás szerint: valószínű, hogy hosszú évekig, akár örökre együtt élünk majd vele. A Science-ben publikált kutatás a SARS-szal és a MERS-szel hasonlította össze a SARS-CoV-2-t: meglátásuk szerint ha az új koronavírus továbbra is folyamatosan jelen lesz a világon és már gyerekkorunktól találkozunk vele, megtörténik ez a fajta változás.

A frissen megjelenő variánsok ugyanakkor meglehetősen sok kérdőjelet tesznek a projekciók végére. A kutatók szerint ez csak azzal kapcsolatosan hoz bizonytalanságot, hogy mikorra érhetünk az endémiás szakaszba: azt nagyon valószínűsítik, hogy ez előbb-utóbb be fog következni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 22. 14:06