5 °C Budapest
Több Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra: ennyit szállítanak év végéig

Több Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra: ennyit szállítanak év végéig

2021. január 20. 08:30

6,6 millió adag Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra az év végéig. A cég szerint bővítik az európai gyártás kapacitást, hogy utána akár az évi 2 milliárd dózist is el tudják érni az eredetileg tervezett 1,3 milliárd helyett.

Az év végéig - a jelenleg érvényben lévő megállapodások értelmében - 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra - közölte a Pfizer a Népszava megkeresésére. A kabinet korábban 4,4 millió adagról beszélt. A lap szerint ez az Európai Bizottsággal 2020-ban megkötött 200+100 millió adag oltóanyagról szóló szerződés keretében jut el az országba.

A Pfizer azt is közölte, hogy januárban egyeztetést kezdtek az Európai Bizottsággal arról, hogy "2021 végéig további 200 millió adag COMIRNATY vakcinát biztosítson a 27 uniós tagállam számára, és további 100 millió adag lehívására lenne adjon lehetőséget az EU-nak. Ezzel az uniós tagállamok számára 2021 végéig biztosított vakcina mennyisége tulajdonképpen megduplázódhat, hiszen összesen 500 millió adag oltóanyag kerülhet leszállításra, további 100 millió adag lehívásának lehetőségével". Hozzátették még, hogy "a fenti tárgyalás során igényelt kiegészítő mennyiségek szállítása 2021 második negyedévétől indulhat az uniós tagállamokba".

A Pfizer átmenetileg kevesebb vakcinát szállít, mert most bővítik az európai gyártás kapacitását, hogy utána akár az évi 2 milliárd dózist is el tudják érni az eredetileg tervezett 1,3 milliárd helyett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?