Több milliárd koronavírus-vakcina lesz az EU jussa: mindenkinek elég lesz

MTI
2021. január 8. 19:03

Az Európai Bizottság további 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal - jelentette be testület elnöke pénteken.

Ursula von der Leyen tájékoztatása szerint az újabb vakcinaszállítmány a második negyedévben lesz elérhető az Európai Unió tagállamai számára. Az uniós bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, az új szerződés a korábbi 300 millió adaggal együtt már 600 millió ampulla oltóanyagot tesz érhetővé az európaiak számára.

Mint emlékeztett, szerdán engedélyezték a Moderna amerikai gyógyszercég koronavírus elleni vakcinájának uniós alkalmazását, így hamarosan legkevesebb 380 millió európainak, az uniós lakosság mintegy 80 százalékának a beoltása válik lehetővé. Hozzátette: más vakcinagyártók oltóanyagai hamarosan szintén forgalomba hozatali engedélyt kaphatnak az EU-ban.

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagából 300 millió adag beszerzéséről november végén kötött szerződést az Európai Bizottság, és december 21-én engedélyezte a koronavírus elleni vakcina alkalmazását az EU-ban. Az oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban.

A Szputnyik V orosz vakcina európai alkalmazására vonatkozó kérdésre válaszolva Ursula von der Leyen kijelentette: minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatán.

Ezzel összefüggésben kiemelte: az Európai Bizottság több mint elegendő biztonságos és hatékony, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséról között szerződést a gyógyszergyártókkal. "Az Európai Unió teljes vakcinabeszerzési csomagja 2,3 milliárd adagot jelent, ami több mint elegendő az EU teljes lakosságának" - fogalmazott.

Sajtótájékoztatóján von der Leyen kiemelte azt is, hogy a közösen kialakított uniós oltási stratégia értelmében a tagállamok nem tárgyalhatnak külön a gyógyszergyártókkal, és nem köthetnek velük egyéni szerződéseket a vakcinabeszerzésről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a pénteken közzétett állásfoglalásban azt írta, hogy a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájának egy fiolája öt helyett hat ember beoltását teszi lehetővé. Mint írták: ez azt jelenti, hogy 20 százalékkal több ember beoltása lehetséges.

Az EMA újabb közlése szerint az uniós ügynökség még a hónap végén, várhatóan január 30-án döntést hozhat az AstraZeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményének uniós alkalmazhatóságára vonatkozó ajánlásáról.

Mint közölték, a brit gyógyszercég várhatóan a jövő hét folyamán nyújtja be feltételes forgalombahozatali engedély iránti hivatalos kérelmét. A folyamat felgyorsítása érdekében az EMA már megkezdte a brit gyógyszeripai vállalat által előállított és jelenleg tesztelt oltóanyagának értékelését - közölték.

A feltételes forgalombahozatali engedélyezés során a gyógyszerre vonatkozó engedély megadása a szokásos eljáráshoz képest kevésbé átfogó adatok alapján történik. Feltételes forgalombahozatali engedély megadása mérlegelhető, ha a gyógyszer azonnali rendelkezésre állásából származó előny egyértelműen meghaladja a gyógyszerrel összefüggő kockázatokat. A feltételes forgalombahozatali engedély megadását követően a vállalatoknak bizonyos határidőn belül további, többek között a folyamatban lévő vagy új vizsgálatokból származó adatokat kell szolgáltatniuk annak megerősítésére, hogy az előnyök továbbra is meghaladják a kockázatokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem