11 °C Budapest

Figyelmeztetés: vigyázni kell a koronavírus-vakcinákról terjedő álhírekkel

MTI
2020. december 1. 19:02

A koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos álhírek veszélyeire figyelmeztetett Francesco Rocca, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének elnöke.

Rocca egyúttal felszólította a kormányokat és az intézményeket, hogy tegyenek meg mindent a járványszerűen terjedő álhírek cáfolásáért, és kezdjék el építeni a vakcinával szembeni bizalmat a közösségekben.

Ahhoz, hogy legyőzhessük a világjárványt, a párhuzamosan zajló bizalmatlansági világjárvány fölött is győzedelmeskednünk kell

- mutatott rá a tisztségviselő hétfőn. Kiemelte: világszerte nő az oltóanyagokkal szembeni általános bizalmatlanság. A Johns Hopkins baltimore-i egyetem 67 országra kiterjedő tanulmányában azt írta: a legtöbb országban jelentősen csökkent a vakcinák elfogadottsága a július és október közötti időszakban. A vizsgált országok negyedében ötven százalékhoz közeli vagy annál kisebb volt a koronavírus elleni oltás elfogadottsági aránya. Japánban például 70-ről 50 százalékra, Franciaországban pedig 51-ről 38 százalékra csökkent az arány az elmúlt időszakban.

Rocca szerint a bizalomhiány nem kizárólag a fejlett, nyugati országokra jellemző. A nemzetközi szövetség az elmúlt hónapokban készített egy kutatást nyolc afrikai országban: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kamerunban, Gabonban, Zimbabwében, Sierra Leonéban, Ruandában, Lesothóban és Kenyában. Ebből kiderült, hogy egyre kevesebben értékelik kockázatosnak a koronavírust, sőt, egyesek szerint a világjárvány valójában már véget ért.

Emellett számos afrikai országban úgy vélik, hogy a külföldiek kísérleti laboratóriumnak használják Afrikát. Rocca hangsúlyozta, hogy olyan sérülékeny és a társadalom peremén élő csoportok is vannak, amelyeknek fogalmuk sincs a világjárványról. Egy Pakisztánban készített felmérés szerint a megkérdezettek 10 százaléka nem is tudott a koronavírus-járványról. A tisztségviselő egyúttal az oltóanyag igazságos elosztására szólította fel a nemzetközi közösséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem