Karácsonyi rohamra készülnek a magyar boltok: újra megindul a felhalmozás?

2020. november 17. 05:53

A járvány ellenére is karácsonyi rohamra számítanak a legnagyobb hazai üzletláncok. A Spar például már most azt ajánlja, hogy mindenki időben foglaljon házhozszállítási, vagy bolti átvételi időpontot. Bár a tavaszihoz hasonló, nagy felhalmozást még egyik mégkérdezett boltlánc sem tapasztalt, de a Lidl-nél például úgy számolnak, hogy a korlátozások akár újra elindíthatják a hullámot. Az Aldi is úgy látja, hogy a hagyományos karácsonyi szezon mellett a járvány is megdobja a forgalmat, hiszen még többen fognak otthonaikban főzni, sütni.

Elég rosszkor jött a járvány újabb hulláma, és a korlátozás, hiszen nyakunkon a karácsony, ilyenkor amúgy is nagy a felfordulás a boltokban - mindenki igyekszik jóelőre bevásárolni. Ha szerencsénk van, két héttel karácsony előtt enyhíteni fognak a szigoron, mindenesetre a magyarországi boltokat nem mindennapi kihívások elé állíthatja a rendkívüli helyzet. A Pénzcentrum most körbekérdezte a legnagyobb hazai üzletláncokat, hogy mivel készülnek az ünnepekre, lesznek-e bármilyen intézkedések, illetve számítanak-e a tavaszihoz hasonló felhalmozási lázra.

A Spar és az Interspar válaszában kifejtette, hogy egyelőre ők nem tapasztalnak pánikvásárlást, így általánosságban nem is készülnek nagyobb árukészlettel az ilyenkor szokásosnál.

Azonban minden évben a legkeresettebb termékek esetében december elejétől megemelt készlettel várjuk a vásárlókat

- tetták hozzá.

A Lidl-nél lassú emelkedés tapasztalható ugyan, de nem indult el olyan mértékű extrém felvásárlás, mint tavasszal. Az azonban a boltlánc szerint nem zárható ki, hogy az aktuális korlátozások

a későbbiekben hatással lesznek arra, hogy a vásárlók ismét elkezdjék felhalmozni az élelmiszereket.

A Lidl is törekszik arra, hogy a mindenkori vásárlói igényeket maximálisan kiszolgálják. Minden évben kiemelt figyelmet fordítanak a karácsonyi időszakra, hiszen ez az év egyik legforgalmasabb periódusa. A vállalat a korábbi évek tapasztalatai alapján tervezte meg kínálatát és készült fel az ünnepekre, ugyanakkor a pandémiás helyzet és az annak megelőzésére bevezetett korlátozások hatásait nehéz előre megmondani.

Vállalatunk november közepétől egészen az ünnepekig különböző tematikájú termékkínálattal várja a vásárlókat, melyben nagy számban jelennek meg a karácsonyhoz kapcsolódó mind élelmiszer, mind nem élelmiszer jellegű termékek. Néhány fontosabb termék a teljesség igénye nélkül: ajándékok széles választéka mind felnőttek, mind gyermekek számára, lakásdekoráció, konyhai felszerelések, barkácstermékek, széles friss hal- és húsválaszték és hetente átlagosan 140-féle zöldség és gyümölcs is a kínálat részét képezi

- válaszolták. Az árukészlet kapcsán még hozzátették, folyamatosan figyelemmel követik a vásárlói igényeket, de jelenleg nem készülnek nagyobb mértékű változásokra az előző évhez képest.

Az Aldi az első hullám tapasztalatai alapján tudatosan készül a legkeresettebb termékkategóriák előrendelésére és tömeges elraktározására; mindent megtesz dolgozói és vásárlói egészségének védelme; valamint a megszokott magas színvonalú ünnepi kiszolgálás érdekében.Mint írták, a koronavírus-járvány mellett is az elmúlt években tapasztalt forgalomra számítanak, és arra készülnek, hogy a vevők a szokott módokon fogják beszerezni az ünnepi fogásokhoz, süteményekhez elengedhetetlen minőségi alapanyagokat, ajándékokat, dekorációs termékeket.

A szezonból fakadóan és a járványügyi intézkedések miatt feltételezhetően még többen fognak otthonaikban főzni, sütni, ez valószínűleg tovább fogja növelni számos termék forgalmát.

Az áruházlánc tapasztalatai szerint az év vége jelentősen befolyásolja az egyéb non-food termékek forgalmát is. Elsősorban a játékok terén élénkül meg a kereslet, emellett komolyan megnő az igény az ajándékcsomagok, az elektronikai termékek - például kávéfőző, különböző hangszerek, távirányítós játékok - iránt is. Az ünnepi asztal fontossága évről-évre nő, így ennek tartozékai - étkészletek, poharak, asztalterítők - szintén egyre népszerűbbek a kínálatban, akárcsak az egész lakást hangulatosabbá tevő dekorációs termékek (LED fényfüzérek vagy adventi kalendáriumok).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szezonális kínálat egy része már szeptember közepe óta elérhető az üzletekben elhelyezett külön blokkban, ahol a karácsonyi finomságok találhatók, és a következő hónapok során többek közt puszedlik, csokoládék, szaloncukrok, stollen-kalácsok, marcipános édességek lesznek kaphatók - írta az Aldi.

Készülnek plusz munkaerővel? Mi lesz a kiszállítással?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a boltok terveznek-e létszámbővítést az ünnepi időszakra. Az Aldi válaszában kifejtette, hogy a korábbi évek tapasztalatából kiindulva úgy szervezi meg az ünnepek előtti kiemelt időszak munkaidő beosztását, hogy a vásárlókat ebben az időszakban is a megszokott magas színvonalon tudja kiszolgálni és a termékek is folyamatosan elérhetőek legyenek mind a 146 magyarországi üzletben. Az Aldi egész évben keresi azokat a munkavállalókat, akik elkötelezettek a vásárlók magas színvonalú kiszolgálása iránt.

Hasonló a helyzet a Spar és az Interspar üzleteiben is. Hozzátették, a házhozszállítás tekintetében megerősített kapacitásokkal készülnek az ünnepekre, kimondottan decemberben.

Érdemes mielőbb választani a rendelkezésre álló házhozszállítási vagy áruházi átvételi idősávokból.

Főképpen, mert a második hullámban újra fellendült a házhozszállítás: a Sparnál látnak emelkedést a rendelések számában és egyre többen választják az áruházi átvételt is. Jelenleg teljes kapacitással üzemel a kiszállítás, mely 29 teherautót és közel 60 fő sofőrt jelent, az igények ismeretében döntenek esetleges újabb idősávok megnyitásáról.

A Lidl válaszában kifejtette, hogy az áruházak és az áruházakban dolgozó munkatársak fel vannak készülve a karácsonyi időszakban érzékelhető megnövekedett forgalomra és a vásárlói igények magas szinten történő kiszolgálására, maximális lefedésére.

Kollégáink folyamatosan nyomon követik a forgalmi tendenciákat és minden pillanatban azon dolgoznak, hogy mind a kiszolgálás minőségében, mind a termékválaszték tekintetében minden vevőnk elégedetten távozzon áruházainkból ebben a kiemelten forgalmas időszakban is

- írták, majd hozzátették, hogy a Lidl Magyarország több mint 7000 munkavállalójával immár a 11. legtöbb alkalmazottat foglalkoztató cég Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?