Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírusról április 2-án

Pénzcentrum2020. április 2. 06:56

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.02 21:32Koronavírus: egyre többen menekülnek ide, hogy átvészeljék a járványtA Netflix jegyzi a legtöbb, 59 millió letöltést a YouTube, az Amazon Prime és a Disney+ előtt 2020 első negyedévében, de a felhasználók a YouTube's Kids streaming-szolgáltatón töltöttek el több időt ugyanezen időszakban a koronavírus járvány feltartóztatására a világ számos országában márciusban elrendelt iskolabezárások nyomán.

2020.04.02 21:16
Andrew Lloyd Webber musicaljei ingyenesen lesznek láthatók a YouTube-on

Andrew Lloyd Webber legnépszerűbb musicaljeiből láthat válogatást péntektől hetente a YouTube-on a közönség. Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak. A The Shows Must Go On című sorozat a József és a színes szélesvásznú álomkabát című musical felvételével indul pénteken Donny Osmond és Joan Collins főszereplésével, és 48 órán át lesz elérhető. Egy hét múlva, nagypénteken a Jézus Krisztus Szupersztár rockklasszikus következik Ben Forster, Tim Minchin és a Spice Girls' együttesből Melanie C főszereplésével. A következő darabok címeit később közlik. A https://www.youtube.com/theshowsmustgoon oldalra előadásrészleteket és a kulisszák mögé bepillantást engedő felvételeket is rendszeresen feltöltenek majd.

A COVID-19 krízis hazai éttermekre mért súlyos következményeinek csökkentése érdekében éttermi partnereinek megsegítéséért kéri a Wolt ételszállító cég a Kormányt, hogy az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek ÁFA tartalmát a jelenleg érvényes 27%-ról, a helyben elfogyasztott ételek esetében is alkalmazott 5%-os adómértékre csökkentse. A pénzügyminiszterhez eljuttatott levél aláírásához 500 étterem tulajdonosa valamint a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is csatlakozott.

2020.04.02 20:02
Itt vannak a legfrissebb adatok

Az 1 millió főt közelíti a fertőzöttek száma szerte a világon:

2020.04.02 19:50
Eva Longoria ismerkedik a kotyogós kávéfőzővel

Az önként vállalt karanténban ismerkedik az amerikai színésznő az itthon közkedvelt kotyogós kávéfőzővel. Hogy mik vannak...

2020.04.02 19:28
4 órát kell várakozni Csanádpalotánál

Négyórásra nőtt a várakozási idő csütörtök estére a csanádpalotai autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán a személyforgalomban - közölte a rendőrség honlapján. A teherforgalomban Románia irányába három-, Magyarország felé kétórás a sor. Az Útinform adatai szerint az M43-as autópályán a csanádpalotai határátkelő előtt feltorlódott kamionsor öt kilométeres. A magyar-román határszakaszon még szintén hosszabb - három-, illetve kétórás - a várakozási idő az ártándi és a nagylaki átkelőnél a kilépő oldalon a teherforgalomban.

Lassan három hete otthon nyomja a fotelt a magyarok jelentős része: rengetegen ruháznak be játékkonzolokba, hogy a virtuális világba meneküljenek. Most a Pénzcentrum azoknak nyújt egy kis segítséget, akik nem akarnak semmit se venni: itt van 10 ingyenes játék, ami jó eséllyel elfut a laptopodon!

A bankok csaknem százezer ügyfele jelezte már, hogy továbbra is törleszteni kívánja hiteleit, a megkeresések folyamatosan érkeznek a pénzintézetekhez a március 18-án bejelentett fizetési moratóriummal kapcsolatban - közölte az OTP Bank, a K&H Bank és a CIB Bank csütörtökön.

A londoni elemzői közösség legfrissebb előrejelzései szerint most már bizonyosra vehető, hogy az új koronavírus okozta járvány a 2008-2009-es globális pénzügyi válságnál mélyebb recesszióba sodorja idén a világgazdaságot.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő is azzal számol, hogy idén visszaesik a globális gazdaság a koronavírus következményeinek a hatására.

2020.04.02 17:28
Jó hírek érkeztek Ausztriából

Ausztriában jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke - jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter csütörtökön egy bécsi sajtótájékoztatón. "Jó jelnek" nevezte Rudolf Anschober, hogy a fertőzöttek számának növekedési mértéke a kezdeti 35-40 százalékról naponta átlagosan 5,66 százalékra csökkent. A tárcavezető hangsúlyozta: az óvintézkedések hatásosak, de még nem érték el a célt. Csütörtökre ugyanis 10 967-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma; a betegek közül 1057-en részesülnek kórházi kezelésben, közülük 227-en vannak intenzív osztályon. Eddig 1749-en gyógyultak meg; és 158-en haltak bele a vírusfertőzés okozta szövődményekbe. Az ausztriai laboratóriumok kapacitása naponta húszezer teszt elvégzését teszi lehetővé; eddig országosan összesen 92 190 tesztet végeztek el.

2020.04.02 17:14
240 magyart hoznak haza a tengerentúlról

Csütörtökön 240 magyart és huszonnyolc külföldit (tizenhét szlovákot, tíz szlovént, valamint egy horvátot) szállítanak haza négy amerikai és egy kanadai városból: New Yorkból, Chicagóból, Miamiból, Los Angelesből, továbbá Torontóból. Ők a légitársaságok járattörlései miatt máshogy nem juthatnának vissza otthonaikba. Még mindig van világszerte mintegy kétezer olyan magyar ember, aki szeretne hazatérni, de egyelőre nem tud. Az ő hazaszállításukon dolgoznak, a lehetőségek azonban egyre szűkülnek - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. (MTI)

Az új koronavírus áldozatainak több mint 95 százaléka 60 év feletti, de a fiatalok sem lélegezhetnek fel - mondta csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója.

A koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésének lehetőségeiről és a betegség tüneteit enyhítő készítmények rendelkezésre állásáról egyeztetett csütörtöki videókonferenciáján Orbán Viktor neves hazai szakemberekkel.

A legtöbb otthonról dolgozó munkavállalónak komoly kihívást jelent a home office: aki egyedül van, annak azért, akia családjával összezárva, annak pedig azért. De lassan eljött az ideje annak, hogy lássuk a tartós otthonlét pozitív hozadékait, például, hogy mennyit spórolhatunk ezen.

Két héttel kitolták a leállást a győri Audi-gyárban. A motorgyár azonban a vevői igényektől függően várhatóan fokozatosan megkezdi a termelést az április 13-i héten.

Németországban megközelítette az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és a regisztrált fertőzöttek száma is emelkedik, de viszonylag lassú ütemben. Egyelőre bőven van szabad kórházi kapacitás, a 40 ezer intenzív ágyból 15-20 ezer szabad, így külföldről is fogadnak betegeket. A szomszédos Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban is gyorsan emelkedik a fertőzöttek száma.

Vakcina nincs, sokáig nem is lesz - jelentette ki Orbán Viktor, amikor munkacsoportok vezetőivel, kutatókkal, orvosokkal és gyógyszeripari szereplőkkel egyeztetett. A miniszterelnök szerint minden olyan gyógyszert fel kell halmozni az országban, ami enyhítheti a koronavírus lefolyását.

Tavaly március végéhez képest több mint 45 ezer napi utast vesztett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a koronavírus gazdasági hatásai miatt. Így nehéz helyzetbe került a Budapest Airport is, ahol most a vezetőség segíti meg a bajba jutott dolgozókat.

Az Európai Unió 100 milliárd eurót biztosít a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében, a támogatást a tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában vehetik igénybe.

Itthon hetek óta hiánycikknek számít a kézfertőtlenítő, éppen ezért múlt héten az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy mostantól a MOL is átáll ezek gyártására. Meg is érkeztek a patikákba, 100 grammos kiszerelésben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Minden alapot nélkülöz az a közösségi médiában terjedő rémhír, miszerint a kormány meghosszabbította a tanévet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szaktárca a rémhír terjesztőivel szemben nyomozás megindítását kezdeményezte.

Az egészségügyben dolgozók, köztük a gyógyászati segédeszközöket kiszolgáló szakemberek mindent megtesznek, hogy segítsék betegeiket. Krónikus betegségekben szenvedő és fogyatékkal élő embertársaink a járványügyi veszélyhelyzet miatt a szokásosnál nehezebben jutnak hozzák a számukra nélkülözhetetlen gyógyszerekhez, segédeszközökhöz.

Még nem alakult ki immunitás a koronavírus ellen, ezért van ilyen sok fertőzött a világon - közölte a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön, aki beszélt arról is, hogy már őszre elkészülhet az ellenszer.

2020.04.02 13:16
Von der Leyen aggodalmát fejezte ki a magyar intézkedések miatt

Aggodalmát fejezte ki a koronavírus-járvány okán hozott magyar intézkedések miatt az Európai Bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján csütörtökön. Ursula von der Leyen úgy fogalmazott, hogy különösen aggasztják a magyarországi rendelkezések. Bejelentette: a testület megteszi a szükséges intézkedéseket. Az uniós bizottság elnöke érthetőnek nevezte, hogy a tagországok rendkívüli intézkedéseket hoznak az egészségügyi krízis leküzdésére, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy azok egy része "túl messzire megy". A rendkívüli intézkedéseket kizárólag a feltétlenül szükséges helyzetre kell korlátozni, érvényességüknek határidőhöz kell kötni és rendszeres ellenőrzésnek kell alávetni - mondta Ursula von der Leyen.

2020.04.02 12:22
Spanyolországban meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma

Spanyolországban meghaladta a tízezret az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön. A tárca napi összesített adatai szerint az elmúlt 24 órában 950-en veszítették életüket, a fertőzés következtében eddig elhunytak száma 10 003. Szerda óta 8102 újabb fertőzöttet szűrtek ki, ezzel az eddig regisztrált esetek száma 110 238. (MTI)

Megvolt az Operatív Törzs napi bejelentése. A Pénzcentrum élőben tudósított a tájékozatóról. Ezek voltak a legfontosabb hatósági bejelentések április 2-án.

2020.04.02 11:15
#maradjotthon
2020.04.02 11:12
A járványhelyzet katalizálni fogja a digitalizációt a bankszektorban

A járványhelyzet katalizálni fogja a digitalizációt a bankszektorban és a pénzügyi, tőkepiaci szolgáltatásokban egyaránt - mondta Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) digitalizációs igazgatója a jegybank idén első alakalommal elkészített FinTech és digitalizációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön. Patai Mihály, a jegybank alelnöke kiemelte: a nemzetközi szinten is újdonságnak számító jelentés a FinTech ökoszisztémát és a magyar bankrendszer digitalizációs szintjét mutatja be, és hozzájárul a magyar bankszektor digitalizációjának erősítéséhez. Fáykiss Péter hozzátette: kedvező, hogy a bankok szinte kivétel nélkül elérhetővé teszik a dolgozóik számára a távmunkát. Ez a jelenlegi járványhelyzetben különösen fontos mind a járvány megfékezése, mind a bankrendszer megfelelő működésének fenntartása szempontjából. Szombati Anikó, az MNB digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a jegybank ajánlásokat fog megfogalmazni a digitális fejlesztések ösztönzésére a jelentés alapján, azokat nyomon fogják követni.

2020.04.02 11:09
Tojászövetség: Húsvétig már nem változik a tojás ára

Húsvétig már nem változik a tojás ára a koronavírus okozta helyzet miatt - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában. Szép Imre hozzátette: a tojásellátás Magyarországon kiegyensúlyozott, és az is marad. Ugyanakkor a piacon nagy átrendeződés figyelhető meg, míg a kiskereskedelmi igények 30-40 százalékkal növekedtek, addig minimálisra csökkent az üzemi konyhák, menzák és szállodák vásárlási igénye. Túlkínálat nincs, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van a piacon - hangsúlyozta, emlékeztetve, hogy a húsvét előtti időszakban történik az éves tojáseladás 10 százaléka, amely számszerűsítve 270 millió tojást jelent. A tojászövetség elnöke a Magyarországon pár hete újból megjelent madárinfluenzával kapcsolatban azt mondta, a tojásellátás csökkenésétől nem kell tartani, mivel a magyarországi tojóállomány nagy részét zárt helyeken tartják. A műsorban elhangzott, hogy a tojás ára a pánikvásárlás mellett is talán 2-3 forintot emelkedtek az utóbbi hetekben.

A hiteltörlesztési moratórium hatalmas segítség a válságot anyagilag megszenvedő adósoknak, azonban szép számmal akadnak olyanok is, akik jobb szeretnék tovább folytatni a hitelük törlesztését. Számukra fontos információ, hogy az egyes bankoknál milyen online, telefonos, postai vagy személyes úton tehetik ezt meg.

A legtöbb koronavírus-fertőzöttet Budapesten (243 fő), és Pest megyében (122 fő) tartják számon Magyarországon, míg a legkevesebb eset Heves és Békés megyében van (3-3 fő), derül ki a kormányzati tájékoztatási oldalon megjelent térképről. Mint arról beszámoltunk, április 2-án 585 esetet tartanak nyilván az országban, egy új halálesetről is tudni, de nőtt a gyógyultak száma is. A RÉSZLETES TÉRKÉPÉRT KATTINTS A CÍMRE!

Koronavírus-fertőzött lett Barta Sylvia, a TV2 meteorológusa - írja a Bors.

2020.04.02 08:21
Újabb magyar halt bele a koronavírusba

Újabb koronavírussal-fertőzött beteg halt meg - írja a koronavirus.gov.hu. A tájékoztatás szerint egy 70 éves férfi hunyt el, ő a koronavírus 21. magyarországi áldozata.

2020.04.02 08:09
Lassan eléri az 1 millió főt a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A kormányzati tájékoztatási portál adatai szerint 937 170 főre rúg az igazoltan új koronavírussal fertőzöttek száma, és 47235 fő veszítette életét. Íme a világjárvány folyamatosan frissülő adatai:

2020.04.02 07:42
Mától gyakrabban indul több tömegközlekedési járat Budapesten

Szerda reggeltől egy szombati menetrenden alapuló, ám a frekventált vonalakon annál sűrűbb járatindulást biztosító közlekedési rend lépett életbe a fővárosban, de a tapasztalatok alapján csütörtök reggeltől sűrítik a járatokat tizenhat vonalon, kiemelten a hajnali-reggeli órákban a dél-pesti térségben - tudatta a BKK. Hajnali 5 óra után gyakrabban indulnak a 3-as metrópótló buszok. A 2-es villamos vonalán a ráckevei (H6) HÉV minden beérkező szerelvényéhez eggyel több villamos indul. Tízpercenként indulnak járművek hajnali 5 óra után a 74-es troli, valamint a 20E, a 30-as, a 32-es, a 97E, a 99 és a 276E buszjárat vonalán. Reggel 6 órától a 8E és a 220-as járat vonalán 10 percenként indulnak a buszok. A 44-es busz reggel 6 órától 15 percenként közlekedik. Az 54-es és a 68-as vonalon pedig a rövidebb járművek helyett csuklós buszok közlekednek. A 151-es busz és a metrópótlást segítő 194M iskolaszüneti menetrend szerint jár. A járatsűrítés célja, hogy egyetlen vonalon se legyen nagyobb a járművek kihasználtsága a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott 30 százaléknál, azaz az utasok tartani tudják a megfelelő távolságot egymástól - közölte a BKK.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 585-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 42 főre emelkedett a gyógyultak száma is - derül ki a kormányzati tájékoztató oldalon megjelent adatokból. A halálesetek számáról viszont nincs friss információ; a reggel 7:05-kor közzétett frissítésnél ez a mező üres maradt.

Azok az országok, amelyek erősen függnek a koronavírustól szenvedő országokból érkező importtól, és egyben szintén a járvány miatt leállított gazdaságokba exportálnak, mélyebb és elnyújtottabb válságra kell, hogy készüljenek, mint a kevésbé nyitott gazdaságok. Az ING Bank elemzése szerint Magyarország az ötödik legveszélyeztetettebb ország a világon a fenti összefüggés szerint.

A koronavírusnak lassan az élet minden területén érezni a hatását: kihat a munkára, a magánéletre, a leghétköznapibb tevékenységekre, mint a bevásárlás, vagy egy orvosi kontroll. Március 16-a óta az egészségügyi intézményekben csak a legszükségesebb beavatkozásokat végzik el. Míg korábban egy újonnan megjelent anyajeggyel azonnal elrohanhatott valaki a házi orvosához, vagy foglalhatott időpontot egy magán bőrgyógyásznál, erre most nem igazán van lehetőség. A jó hír, hogy egyre több olyan platform van, amely lehetővé teszi a videókonzultációt.

2020.04.02 06:56
Szijjártó: a magyarok és a szlovénok ismét használhatják a bajánsenyei és a kétvölgyi határátkelőket

Csütörtök reggeltől ismét használhatják a magyar és a szlovén állampolgárok a bajánsenyei és a kétvölgyi határátkelőket - jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy a koronavírus terjedésének lassítása érdekében hozott szigorító intézkedések miatt március közepe óta zárva tartott valamennyi átkelő a magyar-szlovén határ északi szakaszán. Ez azonban "komoly gondot okozott a rábavidéki és a muravidéki embereknek, akik közül sokan jártak át a határ másik oldalára dolgozni, és sokuknak van földbirtokuk a szomszédos ország területén". "Az ő kérésükre ma reggeltől újra megnyitjuk a kétvölgyi és a bajánsenyei átkelőket. Így a környékbeliek újra felvehetik a munkát, a gazdák pedig eljuthatnak földjeikre, elvégezhetik a tavaszi munkákat, hogy aztán ősszel legyen mit betakarítani" - írta a miniszter a Facebookon.

Címkék:
biztosítás, koronavírus, koronavírus-járvány, rendőrség karrier, autópálya rendőrség, német autópálya, földbirtok, játékkonzolok, hírek brüsszel, emberi erőforrások minisztériuma állás, tojóhibrid, youtube letöltés,