15 °C Budapest
Megjelent a teljes a koronavírus-rendelet: mostantól ezeket kötelező betartani

Megjelent a teljes a koronavírus-rendelet: mostantól ezeket kötelező betartani

2020. március 12. 05:44

Utazási tilalom, karantén, egyetembezárás: megjelent a vészhelyzet részleteit tartalmazó kormányrendelet.

Szerdán éjfél előtt pár perccel jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely "a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket" tartalmazza. Mivel a dokumentrum még éjfél előtt jelent meg, csütörtök 0:01-től már hatályba is léptek a kormány intézkedései. Maga a rendelet sok meglepetést nem tartalmaz, jórészt azokat a pontokat sorolja, amelyket Gulyás Gergely miniszter is ismertetett szerdán - a mostani vészhelyzet március 26-ig érvényes, addig kell eldöntenie az Országgyűlésnek, hogy meghosszabbítjják-e.

Az új rendelet értelmében az egészségügyi dolgozók, a honvédek, homvédelmi alkalmazottak, rendőrök, NAV-osok, illetve a kormánytisztviselők nem hagyhatják el az országot "csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével". A kormányrendelet azt is kimondha, hogy a honvédség "közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során, vagyis támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet.

A rendelet a következőket tartalmazza:

  • Nem léphet be Magyarország területére vonat, autóbusz és repülő Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyar állampolgárokról van szó.
  • A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal visszaállítják a határellenőrzést.
  • Akinél koronavírus gyanúját állapítják meg, karanténba kerül. Akiknél fertőzés gyanúja nem merül fel, úgynevezett hatósági házi karanténba kerülnek, nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre. A rendőrség ellenőrzi ennek a betartását.
  • A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.
  • Tilos "a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása." Tehát az egyetemeknek be kell zárniuk csütörtöktől.
  • Az általános és középiksolák kapcsán a kormányrendelet kimondja, hogy "az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető,a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el". Tehát csütörtöktől iskilai beszárásról csak a szakminiszter vagy a kormány dönthet.
  • "A zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége."
  • A Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik. A külföldre irányuló iskolai kirándulás tilos, a már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter pedig felhatalmazást kap az állami tulajdonú, létfontosságú infrastruktúra részét képező gazdasági társaságoknál "a működőképességet garantáló különleges szabályok megalkotására".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?