Megjelent a teljes a koronavírus-rendelet: mostantól ezeket kötelező betartani

Megjelent a teljes a koronavírus-rendelet: mostantól ezeket kötelező betartani

2020. március 12. 05:44

Utazási tilalom, karantén, egyetembezárás: megjelent a vészhelyzet részleteit tartalmazó kormányrendelet.

Szerdán éjfél előtt pár perccel jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely "a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket" tartalmazza. Mivel a dokumentrum még éjfél előtt jelent meg, csütörtök 0:01-től már hatályba is léptek a kormány intézkedései. Maga a rendelet sok meglepetést nem tartalmaz, jórészt azokat a pontokat sorolja, amelyket Gulyás Gergely miniszter is ismertetett szerdán - a mostani vészhelyzet március 26-ig érvényes, addig kell eldöntenie az Országgyűlésnek, hogy meghosszabbítjják-e.

Az új rendelet értelmében az egészségügyi dolgozók, a honvédek, homvédelmi alkalmazottak, rendőrök, NAV-osok, illetve a kormánytisztviselők nem hagyhatják el az országot "csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével". A kormányrendelet azt is kimondha, hogy a honvédség "közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során, vagyis támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet.

A rendelet a következőket tartalmazza:

  • Nem léphet be Magyarország területére vonat, autóbusz és repülő Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyar állampolgárokról van szó.
  • A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal visszaállítják a határellenőrzést.
  • Akinél koronavírus gyanúját állapítják meg, karanténba kerül. Akiknél fertőzés gyanúja nem merül fel, úgynevezett hatósági házi karanténba kerülnek, nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre. A rendőrség ellenőrzi ennek a betartását.
  • A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.
  • Tilos "a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása." Tehát az egyetemeknek be kell zárniuk csütörtöktől.
  • Az általános és középiksolák kapcsán a kormányrendelet kimondja, hogy "az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető,a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el". Tehát csütörtöktől iskilai beszárásról csak a szakminiszter vagy a kormány dönthet.
  • "A zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége."
  • A Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik. A külföldre irányuló iskolai kirándulás tilos, a már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter pedig felhatalmazást kap az állami tulajdonú, létfontosságú infrastruktúra részét képező gazdasági társaságoknál "a működőképességet garantáló különleges szabályok megalkotására".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?