22 °C Budapest
Nincs utánpótlás a háziorvosi körzetekben: 10 forintért sem kelnek el a praxisok

Nincs utánpótlás a háziorvosi körzetekben: 10 forintért sem kelnek el a praxisok

2019. március 19. 09:30

Csaknem 700 háziorvos és fogorvos hiányzik jelenleg a hazai rendszerből. Az állam többletforrásokkal próbálja orvosolni a problémát, de ez nem feltétlenül jelent megoldást. A boon.hu utána járt, mit gondolnak a háziorvosok a praxistörvényről és a megyei helyzetről. 

Lipusz Lóránt halmaji háziorvos szerint a fő probléma, hogy a törvény nem biztosítja megfelelően a háziorvosok erős jogi állását és a finanszírozás is gyenge. Ezért ilyen idősek a háziorvosok a megyében. 

Egy éve hirdetem a praxisomat a webdokin, de még csak nem is érdeklődnek iránta

 - mondta Lipusz Lóránt.

A halmaji háziorvos már a nyugdíjas éveit élvezhetné, azonban mivel nincs utánpótlás, marad a praxisában. Ezzel pedig nincs egyedül. 72 éves, de mégsem tartozik a legidősebbek közé: Felsődobsza és a környező települések orvosa, Kiss Lajos 84 éves, és továbbra is ő teljesíti a háziorvosi szolgálatot.

Lipusz Lóránt elmondta, hogy az egkori csoporttársa egy dunántúli kisvárosban háziorvos, ő is szívesen átadná a stafétát a fiatalabb generációnak.. 

Ezért 10 forintért árulja praxisát, az mégsem kell senkinek.

Én is csak azért nem mentem még eddig nyugdíjba, mert szégyellném, hogy Lajos 84 évesen is dolgozik, én meg a 72 évemmel már nyugdíjba akarok menni 

- mondta el a halmaji háziorvos.

A háziorvos Halmajon kívül Csobád és Kiskinizs betegeit is ellátja. Ő dolgozik a legrégebben Abaújban, még 1972-ben kezdte a gyógyítást Hernádvécsén, 1981-től pedig a halmaji praxist viszi. Elmondása szerint két esszisztense segít neki ellátni feladatait. 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Abaújban egyébként nem szívderítő a helyzet. A térségben a legfiatalabb háziorvos 58 éves. Szikszón három 65 év körüli kolléga rendel, Encsen szintén 60 év körüliek a háziorvosok, Garadnán és a környező településeken pedig 68 éves. Pedig két fiatal orvos is végez hamarosan az egyetemen, az egyik csobádi, a másik halmaji, de egyiküket sem érdekli szülőföldjük praxisa. 

- mondta el Lipusz Lóránt.

Az orvos szerint ennek oka, hogy a a háziorvosi munka 24 órás szolgálatot jelent. Amikor Halmajon lakott, éjszaka is felcsöngettek hozzá egészségügyi problémák miatt. A háziorvosi pálya szépségei közül viszont kiemeli, hogy az ellátott településeken az orvost mindenkit ismer személyesen, és nem csak a kórtörténetét. 

Úgy érzem, megbecsülnek a betegeim.

Dr. Cziáky Tamás, a Magyar Orvosi Kamara borsod megyei területi szervezetének elnöke szerint örülnünk kell, hogy az idős háziorvosok még dolgoznak.

A fiatalok számára nem vonzóak a vidéki praxisok, hiszen ott nincs megfelelő társadalmi és kulturális élet, élelmiszerüzlet is csak a negyedik településen, rosszak a szociális és egészségügyi körülmények. 

Valóban baj, hogy idősek a vidéki háziorvosok, de legalább még dolgoznak. A 40-45 év közötti generáció ugyanis teljesen hiányzik. Ők azok, akik az egyetem elvégzése után elmentek gyógyszerképviselőnek, vagy külföldön vállaltak munkát. Az észak-borsodi és észak-abaúji kis településeken még a gyógyítás öröme sincs meg, hiszen a háziorvos hiába írja fel a gyógyszert, ha az embereknek nincs pénzük kiváltani.

 A borsod megyei helyzet pár év múlva még rosszabb lesz: például a miskolci, megüresedő körzetekbe kimennek a kórházakban dolgozó szakorvosok, mert elegük van abból, hogy tízszer annyit kell dolgozniuk, mint a fővárosi kollégáiknak. Dr. Cziáky Tamás szerint így omlik össze a rendszer, miközben a háziorvosi körzetek problémája sem oldódik meg.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?