Nincs utánpótlás a háziorvosi körzetekben: 10 forintért sem kelnek el a praxisok

Nincs utánpótlás a háziorvosi körzetekben: 10 forintért sem kelnek el a praxisok

2019. március 19. 09:30

Csaknem 700 háziorvos és fogorvos hiányzik jelenleg a hazai rendszerből. Az állam többletforrásokkal próbálja orvosolni a problémát, de ez nem feltétlenül jelent megoldást. A boon.hu utána járt, mit gondolnak a háziorvosok a praxistörvényről és a megyei helyzetről. 

Lipusz Lóránt halmaji háziorvos szerint a fő probléma, hogy a törvény nem biztosítja megfelelően a háziorvosok erős jogi állását és a finanszírozás is gyenge. Ezért ilyen idősek a háziorvosok a megyében. 

Egy éve hirdetem a praxisomat a webdokin, de még csak nem is érdeklődnek iránta

 - mondta Lipusz Lóránt.

A halmaji háziorvos már a nyugdíjas éveit élvezhetné, azonban mivel nincs utánpótlás, marad a praxisában. Ezzel pedig nincs egyedül. 72 éves, de mégsem tartozik a legidősebbek közé: Felsődobsza és a környező települések orvosa, Kiss Lajos 84 éves, és továbbra is ő teljesíti a háziorvosi szolgálatot.

Lipusz Lóránt elmondta, hogy az egkori csoporttársa egy dunántúli kisvárosban háziorvos, ő is szívesen átadná a stafétát a fiatalabb generációnak.. 

Ezért 10 forintért árulja praxisát, az mégsem kell senkinek.

Én is csak azért nem mentem még eddig nyugdíjba, mert szégyellném, hogy Lajos 84 évesen is dolgozik, én meg a 72 évemmel már nyugdíjba akarok menni 

- mondta el a halmaji háziorvos.

A háziorvos Halmajon kívül Csobád és Kiskinizs betegeit is ellátja. Ő dolgozik a legrégebben Abaújban, még 1972-ben kezdte a gyógyítást Hernádvécsén, 1981-től pedig a halmaji praxist viszi. Elmondása szerint két esszisztense segít neki ellátni feladatait. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Abaújban egyébként nem szívderítő a helyzet. A térségben a legfiatalabb háziorvos 58 éves. Szikszón három 65 év körüli kolléga rendel, Encsen szintén 60 év körüliek a háziorvosok, Garadnán és a környező településeken pedig 68 éves. Pedig két fiatal orvos is végez hamarosan az egyetemen, az egyik csobádi, a másik halmaji, de egyiküket sem érdekli szülőföldjük praxisa. 

- mondta el Lipusz Lóránt.

Az orvos szerint ennek oka, hogy a a háziorvosi munka 24 órás szolgálatot jelent. Amikor Halmajon lakott, éjszaka is felcsöngettek hozzá egészségügyi problémák miatt. A háziorvosi pálya szépségei közül viszont kiemeli, hogy az ellátott településeken az orvost mindenkit ismer személyesen, és nem csak a kórtörténetét. 

Úgy érzem, megbecsülnek a betegeim.

Dr. Cziáky Tamás, a Magyar Orvosi Kamara borsod megyei területi szervezetének elnöke szerint örülnünk kell, hogy az idős háziorvosok még dolgoznak.

A fiatalok számára nem vonzóak a vidéki praxisok, hiszen ott nincs megfelelő társadalmi és kulturális élet, élelmiszerüzlet is csak a negyedik településen, rosszak a szociális és egészségügyi körülmények. 

Valóban baj, hogy idősek a vidéki háziorvosok, de legalább még dolgoznak. A 40-45 év közötti generáció ugyanis teljesen hiányzik. Ők azok, akik az egyetem elvégzése után elmentek gyógyszerképviselőnek, vagy külföldön vállaltak munkát. Az észak-borsodi és észak-abaúji kis településeken még a gyógyítás öröme sincs meg, hiszen a háziorvos hiába írja fel a gyógyszert, ha az embereknek nincs pénzük kiváltani.

 A borsod megyei helyzet pár év múlva még rosszabb lesz: például a miskolci, megüresedő körzetekbe kimennek a kórházakban dolgozó szakorvosok, mert elegük van abból, hogy tízszer annyit kell dolgozniuk, mint a fővárosi kollégáiknak. Dr. Cziáky Tamás szerint így omlik össze a rendszer, miközben a háziorvosi körzetek problémája sem oldódik meg.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06