24 °C Budapest

Hétköznapi népbetegség öl Magyarországon: százezrek veszélyben

2018. november 15. 17:30

A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon több haláleset okoz a cukorbetegség, mint az Európai Uniós átlag. Közvetlen EU-s szomszédink közül Ausztriában és Horvátországban is rosszabb a helyzet, mint idehaza, Szlovákiában, Szlovéniában és Romániában azonban kevesebb áldozatot követel a cukorbetegség.

Az EU-ban átlagosan 23,23 haláleset írható közvetlenül a diabétesz számlájára egy millió lakosra vetítve - derült ki az Eurostat, november 14-re időzített, a Diabétesz Világnapja alkalmából közzétett jelentéséből. Az összesített lista szerint Magyarország az uniós tagállamok közül a 7. legrosszabb helyen áll, 30,89 elhalálozással, ami több mint 7 halálesettel több mint az EU-s átlag.

Ha a regionális viszonyokat vesszük górcső alá, akkor az EU-s tagországok közül Horvátországban (42,38) és Ausztriában (41,73) is rosszabb helyzet, míg arányaiban Szlovákiában, Szlovéniában és Romániában is kevesebben halnak bele a cukorbetegségbe, mint Magyarországon. Hazánkban 2016-ban egyébként megközelíteleg 772 ezren szenvedtek diabéteszben.


NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem