Kiderítettük: ennyit keresnek az Ikeában a kórházat otthagyó ápolók

Kiderítettük: ennyit keresnek az Ikeában a kórházat otthagyó ápolók

Pénzcentrum
2017. június 21. 10:49

A héten robbant a hír, hogy kórházi osztályt kellett bezárni amiatt, mert az ápolók a kimerítő ápolói munka helyett a közeli bútoráruháznál kezdtek dolgozni. Utánajártunk, mennyivel kereshetnek többet az egykori ápolók a karrierváltással. Lehet, hogy nemcsak a pénz miatt mentek máshova dolgozni?

Kedden robbant a hír, hogy mostanra annyira elmaradtak az ápolói bérek, hogy egész kórházi osztály mond felazért, hogy inkább a versenyszférában helyezkedjen el. Ugyan a versenyszféra béreit nehéz összehasonlítani a közszféra számaival, azonban a dolgozók értelemszerűen a magasabb béreket nyújtó állásokat keresik.

Tényleg több bért kapnak az Ikeában?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint az ápolók, szakápolók alapbére 139 ezer forint. Erre természetesen rájönnek még a pótlékok, kiegészítések, illetve sokan másodállást is vállalnak a megélhetésért, így az itt dolgozók teljes keresete bruttó 197 ezer forint.

Az Ikeánál az átlagos bruttó alapbér 202 ezer forint a nem vezető beosztású áruházi dolgozók körében.

A ténylegesen szerződött óraszámokat figyelembe véve az áruházi, nem vezető beosztású munkavállaló átlagos szerződött óraszáma napi 7 óra, alapbére pedig bruttó 178 ezer forint

- áll az áruház Pénzcentrumnak küldött tájékoztatójában.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Erre persze számos kiegészítő juttatás jön rá:

  • Szombati és vasárnapi bérpótlék,
  • Rendszeres éves bónusz,
  • Étkezési hozzájárulás,
  • Bérlettámogatás, illetve
  • Nyugdíjprogram.

Azt ugyan nem árulták el, hogy a kiegészítő juttatásokkal mekkora a dolgozók átlagkeresete, azonban érezhetően magasabb, mint az ápolói átlagkereset. Lényeges kiegészítés egyébként, hogy míg ápolóként éjszakai ügyeletet (műszakot) is vállalnia kell a dolgozóknak, addig a bútoráruháznál ilyenre nincs szükség.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07