15 °C Budapest

Ezért vannak nagy veszélyben a magyar kórházak

2015. január 29. 18:00

Hatalmasra duzzadt a kórházak adósságállománya, és a nehéz helyzetet nem oldotta meg a tavaly év végén kapott plusz forrás sem. A kórházi számlák kifizetésének csúszása leginkább a magyar kis és középvállalatokat érinti, többségük a fennmaradásért küzd. A kórházi kintlevőségek tőketartozása (azaz a kamattartozások nélküli összeg) már elérte a 80 milliárd forintot.


10,4 milliárd forintot kaptak tavaly az egészségügyi kasszából az orvostechnológiai eszközbeszállítók, de ez nem oldotta meg az anyagi gondjaikat. A beszállítók egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen mivel nem kapják meg a pénzüket a kórházaktól, nem tudják rendezni az elmaradásaikat, kiesnek a köztartozásmentes adatbázisból. Így pedig elveszítik üzleti és közbeszerzési képességeiket - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Magyar Orvostechnológiai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ). Szakértői szerint elsősorban az egészségügyi ellátórendszer finanszírozását kellene új alapokra helyezni, hogy a szektorban megálljon az adósságállomány folyamatos újratermelődése.

A kórházi kifizetések elmaradása különösen a gyártással és fejlesztéssel foglalkozó magyar vállalkozásokat érinti kényelmetlenül, derült ki a szövetség belső felméréséből. Ezen vállalkozások számára külön terhet jelent, hogy az eszközbeszerzés mellett jelentős költségekkel jár a gyártáshoz szükséges alapanyagok beszerzése, a magasan képzett munkaerő és a fejlesztési folyamatok erőforrásigényének biztosítása.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem