16 °C Budapest

Ezért vannak nagy veszélyben a magyar kórházak

2015. január 29. 18:00

Hatalmasra duzzadt a kórházak adósságállománya, és a nehéz helyzetet nem oldotta meg a tavaly év végén kapott plusz forrás sem. A kórházi számlák kifizetésének csúszása leginkább a magyar kis és középvállalatokat érinti, többségük a fennmaradásért küzd. A kórházi kintlevőségek tőketartozása (azaz a kamattartozások nélküli összeg) már elérte a 80 milliárd forintot.


10,4 milliárd forintot kaptak tavaly az egészségügyi kasszából az orvostechnológiai eszközbeszállítók, de ez nem oldotta meg az anyagi gondjaikat. A beszállítók egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen mivel nem kapják meg a pénzüket a kórházaktól, nem tudják rendezni az elmaradásaikat, kiesnek a köztartozásmentes adatbázisból. Így pedig elveszítik üzleti és közbeszerzési képességeiket - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Magyar Orvostechnológiai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ). Szakértői szerint elsősorban az egészségügyi ellátórendszer finanszírozását kellene új alapokra helyezni, hogy a szektorban megálljon az adósságállomány folyamatos újratermelődése.

A kórházi kifizetések elmaradása különösen a gyártással és fejlesztéssel foglalkozó magyar vállalkozásokat érinti kényelmetlenül, derült ki a szövetség belső felméréséből. Ezen vállalkozások számára külön terhet jelent, hogy az eszközbeszerzés mellett jelentős költségekkel jár a gyártáshoz szükséges alapanyagok beszerzése, a magasan képzett munkaerő és a fejlesztési folyamatok erőforrásigényének biztosítása.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem