A gyógyszertárak többsége a veszteség határára kerülhet

2013. április 19. 10:33

Ha a jelenlegi tendenciák nem változnak, 2015-re a hazai gyógyszertárak többsége a veszteség határára kerülhet - állítja a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

A borús prognózist Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke a Világgazdaságnak többek között azzal indokolta, hogy az összpatikai forgalom 2010-ben és 2011-ben még meghaladta a 611 milliárd forintot, tavaly azonban a 600 millió forintot sem érte el, idén pedig mindössze 560 milliárd forint körülire becsüli a szövetség. Ez a 2006-os szintnek felel meg.

A tb-támogatott orvosságok árrése 2005 óta folyamatosan csökken, mert a gyártókra kényszerített árcsökkentés miatt egyre olcsóbbak az orvosságok, így a patikák bevétele is csökken.Ráadásul az árcsökkentésbe vont termékek száma tovább bővül, különösen, hogy a közeli jövőben számos, ma még originális gyógyszernek lejár a szabadalma, így hatóanyaga szabadon másolható, és a generikus gyártók árban is versengenek majd egymással.

A veszteségeket ellensúlyozandó, a szövetség többek között visszaterelné a patikákba az immár hat éve benzinkutakon, drogériákban és hipermarketekben is kapható recept nélküli gyógyszereket.

A szövetség szerint "a gyógyszer helye a gyógyszertárban van", sőt hozzáteszik: még szélesíteni is kellene a patikai forgalmazásba bevont termékek körét. Zlinszky János szerint az egészségmegőrzéssel kapcsolatos vagy a higiénés termékeknek éppúgy helyük van a gyógyszertárakban, mint a diabetikus élelmiszereknek. Mindezt pedig lehetőség szerint egészségpénztári kártyára is be lehessen szerezni.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM