22 °C Budapest

A gyógyszertárak többsége a veszteség határára kerülhet

2013. április 19. 10:33

Ha a jelenlegi tendenciák nem változnak, 2015-re a hazai gyógyszertárak többsége a veszteség határára kerülhet - állítja a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

A borús prognózist Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke a Világgazdaságnak többek között azzal indokolta, hogy az összpatikai forgalom 2010-ben és 2011-ben még meghaladta a 611 milliárd forintot, tavaly azonban a 600 millió forintot sem érte el, idén pedig mindössze 560 milliárd forint körülire becsüli a szövetség. Ez a 2006-os szintnek felel meg.

A tb-támogatott orvosságok árrése 2005 óta folyamatosan csökken, mert a gyártókra kényszerített árcsökkentés miatt egyre olcsóbbak az orvosságok, így a patikák bevétele is csökken.Ráadásul az árcsökkentésbe vont termékek száma tovább bővül, különösen, hogy a közeli jövőben számos, ma még originális gyógyszernek lejár a szabadalma, így hatóanyaga szabadon másolható, és a generikus gyártók árban is versengenek majd egymással.

A veszteségeket ellensúlyozandó, a szövetség többek között visszaterelné a patikákba az immár hat éve benzinkutakon, drogériákban és hipermarketekben is kapható recept nélküli gyógyszereket.

A szövetség szerint "a gyógyszer helye a gyógyszertárban van", sőt hozzáteszik: még szélesíteni is kellene a patikai forgalmazásba bevont termékek körét. Zlinszky János szerint az egészségmegőrzéssel kapcsolatos vagy a higiénés termékeknek éppúgy helyük van a gyógyszertárakban, mint a diabetikus élelmiszereknek. Mindezt pedig lehetőség szerint egészségpénztári kártyára is be lehessen szerezni.

NEKED AJÁNLJUK
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?