12 °C Budapest

Itt az orvosi etikai kódex: ez alapján rangsorolják, ki kerül lélegeztetőgépre, ha dönteni kell

2021. március 12. 12:02

Már most vannak olyan kórházak, ahol külön csapat méri fel a koronavírusos betegek életkilátásit - mondta el Hegedűs Zsolt a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának vezetője. Tehát egyes kórházak már rangsorolni kényszerülnek, hogy kik azok, akik mindenképpen kapjanak intenzíves ellátást, mert nagyobb az esélyük a túlélésre - hangzott el az RTL Híradójában.

A műsorban a szakember arról számolt be: van, ahol már megtelt az intenzív osztály, de a legnagyobb kérdés, hogy lesz-e elég orvos és ápoló. A legfrissebb adatok szerint már 949 beteg szorul lélegeztetőgépre. Hegedűs Zsolt azt is elmondta, hogy itt az ideje hogy a magyar kórházakban használják azt a 32 oldalas etikai ajánlást, amelyet a MOK még tavaly áprilisban, a koronavírus-járvány első hullámának idején dolgozott ki.

Mit is tartalmaz ez az ajánlás? A Magyar Orvosi Kamara (MOK) honlapján található ajánlás azt írja: a 21. század az egészségügy dolgozóit az erőforrások szűkössége miatt kihívások és etikai dilemmák sorozata elé állítja. A járványos időszakban ezek a kérdések, döntési helyzetek sokasodhatnak.

Dr. Hegedűs Zsolt koordinálásával a MOK Etikai Kollégiuma által létrehozott dokumentum elsődleges célja, hogy az ilyen helyzetekben a konszenzusos etikai irányelvek mellett meghozott döntésekkel életeket lehessen menteni, és a tiszta és egyértelmű elvekkel, gyakorlati útmutatásokkal csökkentse az egyes orvosokra háruló erkölcsi terheket. Ezek mellett fontos cél volt az is, hogy a társadalom láthassa: széles körben elfogadott és tudományosan megalapozott etikai és szakmai szempontok mentén történik a betegek ellátása, ami segíti azt, hogy bízzanak a kórházakban történő kríziskezelések folyamatában.

Az ajánlásokat a mindenkori gyakorlati körülmények között, a lehetőségekhez képest javasolt alkalmazni, azok nem írják felül a jelenleg hatályos Orvosi Etikai Kódexet, a hatályos jogszabályok egészségügyi munkavégzési, betegellátási, felelősségi szabálya-it, valamint a kiadott szakmai eljárásrendeket, ugyanakkor a jogszabályok és szakmai eljárásrendek által nem szabályozott kérdésekben segítségként szolgálhatnak

- írja a dokumentum. Az egészségügyi ellátásban a legmagasabb technikai színvonalat képviselő intenzív osztályos eszközök életmentő vagy életfenntartó kezelésre, nem pedig megelőzésre szolgálnak. Akiknek ezekre van szükségük, azok életveszélyes állapotban vannak - emelik ki.

Erőforrások elosztásának elvi megfontolásai

Célszerű azt a beteget előnyben részesíteni - írja az ajánlás -, aki az intenzív terápia hatására nagyobb eséllyel élheti túl a betegséget, gyógyulhat ki abból ahhoz képest, akinek a kórállapota ezt kevésbé valószínűsíti.

Nem a várhatóan még leélhető életévek képezhetik tehát a priorizálás alapját, hanem a túlélési esély.

Az életkort csak közvetett módon vehetjük figyelembe a "rövid távú prognózis" kritérium alapján, mégpedig azon az alapon, hogy az idősebb embe-rek esetében gyakrabban fordul elő komorbiditás, amely a túlélési esélyt csökkenti. A COVID-19 kapcsán az életkorral a halálozás kockázati tényezője is emelkedik, ezért ezt ilyen szempontból is figyelembe kell venni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem ez az egyetlen súlyos ajánlás a dokumentumban. Azt írják: elvenni az intenzív kezelést egy korábban érkezett betegtől azért, hogy megmentsünk valaki mást, akinek jobb esélyei vannak a túlélésre, nyilvánvalóan súlyos terhet jelent az orvosok számára is - és lesz olyan orvos, aki vívódik majd,hogy ezt megtegye. Ezzel együtt

számos iránymutatás egyetért abban, hogy megfelelő elvek szerint elvenni a szű-kös erőforrásokat valakitől, akinek a túlélési esélye kisebb, azért, hogy másokat megment-sünk, akiknek a túlélésre nagyobb esélyük van, erkölcsi értelemben megfelelő magatartás, és ehhez nincs szükség az érintett páciens beleegyezésére sem

- írják, hozzátéve: "Fontos kiemelni, hogy a vonatkozó iránymutatások szerint ilyen kiélezett helyzetekben az erőforrások elvétele, a rendkívüli orvosi kezelés abbahagyása a kisebb túlélési eséllyel rendelkező beteg-nél más, nagyobb túlélési esélyű beteg megmentése érdekében sem az etikai, sem az erre vonatkozó keresztény vallási elvek megsértésének nem minősül. Egyetértünk az említett iránymutatásokkal abban, hogy ez a morálisan leginkább elfogadható cselekvés."

A teljes dokumentum itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm