2 °C Budapest

Ezért áll a sor a magyar patikákban: hollandoknál, dánoknál szintúgy

2020. szeptember 25. 16:49

A gyógyszerészek, ugyanúgy részei az egészségügyi ellátórendszernek, ahogy egy háziorvos, kórházi ápoló, fogorvosi magánpraxis, vagy védőnő, és még folytathatnánk a sort. Magyarországon 2018-as adatok szerint 7842 fő dolgozik gyógyszerészként, közülük is 5567-en közforgalmú gyógyszertárakban. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer fő ellátására mindössze 80 gyógyszerész jut, míg a belgáknál 125, az olaszoknál 119. Mindeközben viszont a hollandok megoldják 21, a dánok 54 gyógyszerésszel 100 ezer lakosonként. A Pénzcentrum ezért utána járt, sok gyógyszerész van hazánkban arányaiban, vagy éppenhogy kevés.

Az Európai Unión belül Málta van leginkább ellátva gyógyszerészekkel: ott 100 ezer lakosra 129 gyógyszerész jut. Feltételezhetően nekik nem csak a lakossági forgalmat kell lebonyolítaniuk, hanem a turistákat is ki kell szolgálni, de még emelett is a legjobbak között lehet a szigetország. Máltát a rangsorban Belgium (125 fő), Spanyolország és Olaszország követi (119-119 fő). A tagállamok nagy részében 100 ezer főre 50-100 gyógyszerész jut. Magyarországon az a szám 80 fő.

Látható, hogy olyan országokban is, ahol az egészségügyi rendszerben kisebb a munkaerőhiány, mint a németeknél, dánoknál, hollandoknál, kevesebb gyógyszerésszel is meg tudják oldani a gyógyszertárak működtetését. Országonként ugyanis eltérhet a szabályozás, hogyan tarthat nyitva egy patika: hány szakgyógyszerésznek, szakasszisztensnek kell egyidőben jelen lenni.

A magyarországi közforgalmú gyógyszertárak személyi minimumfeltételeinek elég nehéz megfelelni, mert a nyitvatartási időtől függően egy átlagos patikában 2-2 vagy 3-3 gyógyszerészre és szakasszisztensre lenne szükség, azonban mind gyógyszerészekből, mint asszisztensekből hiány van. Egy friss kutatás szerint a gyógyszertárak 52 százalékánál okoz ez problémát, főként vidéken. Nagyjából ugyanolyan nehéz gyógyszerészt találni, mint szakasszisztenst.

Magyarországon a gyógyszerészek száma az 1980-as évek óta folyamatosan emelkedik. Az Eurostat adatai szerint összesen 7842 fő dolgozott gyógyszerészként 2018-ban, a KSH adatai szerint pedig ebből 5567-en közforgalmú gyógyszertárban látták el a feladataikat. Ez azt jelenti, hogy nem fiókgyógyszertárban, vagy kórházi patikában dolgoztak. Az alábbi grafikonon az összes dolgozó számát kékkel, a közforgalmú patikákban dolgozókét pirossal jelöltük:

Az, hogy megfelelő-e az országos gyógyszerellátás nem csak azon múlik, van-e elég gyógyszerész, hanem azon is, hogy van-e elég patika. A Pénzcentrum korábban megvizsgálta, hogy közigazgatási területenként mennyi patika jut a lakosságra, ebből a szempontból vidéken, kistelepüléseken sokkal nagyobb gondot okoz a patikai hálózat hiányossága, mint a városokban. A munkaerőhiány is vidéken okoz nagyobb problémát, viszont ez nem azt jelenti, hogy a fővárosi patikákban ne lenne hiány asszisztensekből és gyógyszerészekből.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A járvány - sok egyéb az egészségügyi rendszert érintő probléma mellett - rávilágított arra, hogy mekkora szükség van a szakképzett munkaerőre a patikákban. Az, hogy a betegek a pandémia alatt is megfelelő gyógyszerekhez és szakszerű tájékoztatáshoz jussanak, éppen olyan kardinális kérdés, mint az orvosi ellátás, vagy a szociális hálózat támogató munkája. A munkaerőhiány pedig ilyenkor még nagyobb áldozatokat követel azok részéről, akik a közegészségügyi és szociális ellátásban részt vesznek.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara nevében minden gyógyszerésznek és (szak)asszisztensnek ez úton is köszönöm a járvány alatti helytállását, amellyel - az egész egészségügyben szinte egyedülálló módon - valamennyi gyógyszertár folyamatosan, közvetlenül és teljes körűen elérhető volt a járvány ideje alatt is

- mondta júniusban Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke annak kapcsán, hogy a patikai dolgozók kimaradtak az egészségügyi dolgozóknak járó jutalomosztásból július elsején.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem