Nyugdíjprogramot indít a Groupama Garancia - interjú

Pénzcentrum2011. március 21. 12:02

Nagyon fontos szerepet tulajdonítunk az öngondoskodásnak, az új nyugdíjprogramunk kapcsán is azt gondoljuk, hogy meg kell mutatnunk ügyfeleinknek azokat a lehetőségeket, amelyekkel a nyugdíjba vonulással kapcsolatos jövedelemváltozásra előtakarékoskodással fel lehet készülni - mondta Csonka István, a Groupama Garancia vezérigazgató-helyettese.

Bankban és bankon kívül: mit tud eladni idén egy biztosító?Egy nagyobb biztosítótársaság, az OTP Garancia és egy kisebb, a Groupama fúziójával jött létre 2009-ben a Groupama Garancia Biztosító. Mennyiben más az új biztosító értékesítési stratégiája az OTP Garanciáéhoz képest?


Csonka István

A fúziót követően az volt az egyik legfontosabb eredményünk, hogy a termékszemléletű értékesítési technikát, illetve oktatást ügyfélszemléletűvé alakítottuk át. Ezáltal az ügyféligények kerültek fókuszba, melynek köszönhetően az igényfelmérés sokkal hangsúlyosabban jelenik meg a napi gyakorlatban, mint régebben. A hálózat szervezetében áttértünk a régiós működési modellre a korábbi megyei igazgatóságok helyett. Ezen túl a vezetői szintek és a vezetői létszámok átalakításával is hatékonyabbá tettük a hálózat irányítását az ügyfélkiszolgálás javítása érdekében.

A Groupama Garanciánál nagyon erős az OTP Bank fiókjainak szerepe az értékesítésben. Háttérbe szorultak-e ezek a fúzió illetve a válság hatására?

Egyáltalán nem. A fúziót követően stratégiai együttműködésünk alapján az OTP Bank továbbra is nagyon fontos partner, jelentősége továbbra is kiemelkedő. Emellett ugyanakkor változatlanul a saját ügynökhálózatunk szerepe a legjelentősebb. Természetesen rendkívül fontos harmadik csatornánk, az alkuszi is, emellett pedig célunk, hogy idén év végére megjelenjen a direkt értékesítés is, mely a telefonos és az online értékesítést is magába foglalja.

Az OTP fiókhálózatában az egyszeri díjas életbiztosítások értékesítése a legjelentősebb. Mennyire tekinthetők ezek a betétekkel versenyző termékeknek?

Biztosítási szolgáltatáscsomagjainkat úgy alakítjuk ki, hogy inkább támogassák egymást a bankbetétekkel. Rendszeresen fejlesztünk például olyan életbiztosítási termékeket, melyek a bank rövid lejáratú akciós bankbetétei mellé közép- és hosszú távú befektetést jelentenek az ügyfeleknek. Bár az elmúlt évek tapasztalatai alapján valóban létezik fordított irányú összefüggés a betétek és a biztosítások népszerűsége között, termékfejlesztésünk célja, hogy az ügyfeleknek ne választaniuk kelljen közöttük, hanem egymás kiegészítőjét lássák bennük.

A kgfb-piacon viszonylag hátul végzett a Groupama Garancia a tavalyi kampányban. Ennek mi volt az oka?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tavaly úgy döntött a társaság, hogy nem a díjakkal versenyezünk elsősorban ezen a piacon, hanem inkább szolgáltatásfókuszú termékeket kínálunk, az értékesítésben a szolgáltatások mennyiségére és minőségére helyezzük a hangsúlyt. Célunk az volt, hogy olyan szolgáltatást kínáljunk, mely más biztosítónál nem érhető el. A kampány tapasztalata ugyanakkor, hogy Magyarországon az ügyfelek a kötelezőt még mindig a díj alapján hasonlítják össze, ennek ellenére régi ügyfeleink lemorzsolódását mérsékelte új, innovatív szolgáltatásunk, a Garantált Asszisztencia bevezetése.

Évértékelő sajtótájékoztatójukon bejelentették: nyugdíjprogramot indítanak. Mit árulhat el ennek részleteiről?

Nagyon fontos szerepet tulajdonítunk az öngondoskodásnak, az új nyugdíjprogramunk kapcsán is azt gondoljuk, hogy meg kell mutatnunk ügyfeleinknek azokat a lehetőségeket, amelyekkel a nyugdíjba vonulással kapcsolatos jövedelemváltozásra előtakarékoskodással fel lehet készülni. A személyes tanácsadások során ehhez olyan eszközöket használunk (pl. készítettünk egy nyugdíjkalkulátort), amelyek pontosan ki tudják számolni az ügyfeleknek a mai jövedelmi és jogszabályi viszonyoknak megfelelően, milyen öszegű megtakarításra van szükségük ahhoz, hogy nyugdíjba vonulást követően az életszínvonaluk tartható legyen. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy ezt az összeget az ügyfelek majd járadék formájában és egy összegben is felvehetik, és előnyös az is, hogy az erről való döntést nem most kell meghozniuk, hanem ráérnek erre később is.

2011-ben milyen típusú termékek értékesítésében lehet a legsikeresebb a Groupama Garancia?

Az életbiztosítások körében prioritást élveznek az öngondoskodást segítő termékek. Nem szűkíteném le azonban a kérdéskört a nyugdíj-előtakarékosságra, hiszen más, kifejezetten innovatív öngondoskodási biztosítási szolgáltatással is megjelenünk a tavasz folyamán. A nem-életbiztosítási termékek közül a kkv-szektor az, ahol különböző testreszabott termékeket szeretnénk fejleszteni. A lakásbiztosítások is kiemelkedően fontosak változatlanul társaságunk számára, ugyanúgy, ahogy ügyfeleink számára is, akik - a többek között a közelmúlt természeti katasztrófáinak hatására - egyre inkább ráébrednek otthonuk biztosítási védelmének fontosságára.

 

Címkék: