Kötelező: a kármentességi kedvezmény is ösztönzi a biztosításváltást

Pénzcentrum2010. november 5. 14:02

Mindazoknak, akik év közben vettek új autót, idén már nem kell novemberben újrakötniük kötelező biztosításukat. A megszaporodott kármentességi kedvezményeknek köszönhetően ugyanakkor jobban járnak, ha a jövő évben esedékes biztosítási évfordulóval, de már most, novemberben megkötik új kgfb szerződésüket - áll a Netrisk.hu közleményében.

A kötelező biztosítási kampány ötödik napjára megközelítette a 2 milliót a díjkalkulációk száma biztosítási portálon, ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyi teljes kampányidőszakban - december végéig - mért értékkel. A váltást a rekord-alacsony díjak ösztönzik, de az átszerződők számát növelheti az is, hogy idén még az év közben új autót vásárolt ügyfeleknek is megéri újrakötni szerződésüket. A múlt évi törvénymódosítás nyomán az új autótulajdonosok biztosítási évfordulója már nem január elseje, hanem a kötelező biztosítás megkötésének naptári évfordulója lesz. Elméletileg tehát az érintett autósok ráérnek a váltással az évfordulójukat megelőző 30. napig. A gyakorlatban ugyanakkor már novemberben kiválaszthatják, és megköthetik jövőbeni új szerződésüket. Hiszen a jövőre érvényes díjakat változatlanul október végén teszik közzé a biztosítótársaságok. Most is összehasonlítható tehát, mely biztosító ajánlja a biztosítási évfordulót követően a legjobb feltételeket.

Az újraszerződés ebben a körben csak egy lehetőség, a biztosítók díjkedvezményei miatt ugyanakkor megérheti már most váltani. A több biztosítótársaság által kínált kármentességi kedvezmény ugyanis a szerződés megkötését követően már nem vonható vissza. Vagyis, aki már most leszerződik leendő kötelezőjére, akkor is élvezheti az akár csaknem 50%-os kármentességi kedvezményt, ha jövőbeni évfordulójáig kárt okozna. A jogszabályok szerint a biztosítótársaság ez esetben csak a bonus-malus fokozat romlásából fakadó áremelkedést érvényesítheti.

Fontos figyelni arra, hogy aki nem januári, hanem évközi évfordulóval vált kötelező biztosítást, az évfordulóig a régi biztosítása díját kell fizetnie, olcsóbb kötelezője az évfordulót követően lép csak életbe.

Az idén tovább növelheti az átszerződők számát az AIM Biztosító kivonulása is, hiszen a társaság január elsejével felmondja 39 ezer ügyfele kgfb szerződését, akiknek így elkerülhetetlenül új biztosítótársasághoz kell szerződniük. Az online átszerződést választóknak figyelniük érdemes arra, hogy minden esetben bejelöljék a számukra releváns kedvezményeket, hiszen e kedvezmények nélkül biztosításuk díja akár 30%-kal is magasabb lehet. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
KGFB,