22 °C Budapest
Electric car in charging

Súlyos igazság derült ki az akkumulátor-gyárakról: ennek még óriási bedőlés lehet a vége

2024. április 11. 14:02

Bár az előrejelzések szerint lassul az elektromos autók iránti kereslet, ez nincs hatással a globális akkumulátorpiacra. A lítium-ion és nátrium-ion akkumulátorok iránti igény továbbra is növekszik: 2020 és 2030 között a kereslet várhatóan több mint tizennyolcszorosára nő, 34%-os éves növekedési ütem mellett, derül ki a Roland Berger „Battery Monitor 2023” című tanulmányából.

A fejlődés fő oka az autóipar átállása az akkumulátoros elektromos járművekre: a lítium-ion akkumulátorok iránti kereslet mintegy 80%-át az elektromos járművek fogják kitenni az elkövetkező évtizedekben. Ez hatással van az ipari környezetre is: a már működő ázsiai vállalatok mellett új társaságok és akkumulátorgyárak jelennek meg az USA-ban és Európában. A jelenlegi fejlesztések fókuszában elsősorban a hatékonyabb gyártás és az alternatív akkumulátor-anyagok felé irányuló technikai innovációk állnak.

Éles verseny a nemzetközi piacon- Az akkumulátorok iránti kereslet 2030-ra várhatóan eléri a 4900 gigawattórát (GWh), ami jelentősen túlszárnyalja a tavalyi előrejelzésben szereplő 4000 GWh körüli értéket. Ezt a várható keresletet meghaladja majd a bejelentett globális termelési kapacitás, amely 2030-ban mintegy 8900 GWh-t tehet ki. Kétséges azonban, hogy ezek a kapacitások mind megvalósulnak-e.

Kínán kívül nem számítunk túlkapacitásra

- mondja Schannen Frigyes, a Roland Berger partnere. "Az alapanyag, az emberi erőforrás és a lekötött értékesítés hiánya világszerte rontja az akkumulátorgyártók teljesítményét." Ezenkívül piaci egyensúlytalanságok alakulnak ki, amelyeket a nemzeti jogszabályok súlyosbítanak. A termelési kapacitások és a követelmények alakulása jelentősen eltér az egyes országokban, különösen az USA-ban, Kínában és Európában.

Észak-Amerikában új releváns piaci szereplők megjelenését látjuk. Európában nagy mennyiségű akkumulátorkapacitást jelentettek be, de sok vállalat még nagyon új, ezért a piac konszolidációjára számítunk

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondja Schannen. "Kínában viszont óriási túlkapacitások épülnek ki, amelynek eredménye az alacsony kapacitáskihasználtság és az exportnyomás."

A Kínából származó árukat azonban nem valószínű, hogy az USA-ba importálják: a nemzetközi kereskedelmet akadályozza a Kínából származó akkumulátorok importjára kivetett jelentős, 25,4%-os adó, valamint az inflációcsökkentési törvény miatt a kínai gyártók és beszállítók előtt álló akadályok. Ezért a kínai gyártók egyre inkább az európai piacra összpontosítanak, ami viszont növeli a helyi gyártókra nehezedő költségnyomást.

Fenntartható termelés és innovációk egyengetik az utat

Az innovatív termék- és folyamattechnológiák az utóbbi években egyre fontosabbá váltak az akkumulátor-ágazatban, mert az USA és Európa így akarja ellensúlyozni az ázsiai gyárak sokéves előnyét. Egyre nagyobb számban jelennek meg az USA-ból és Európából érkező szabadalmak, ezek az innovációk különösen fontosak a gyártási technológiák terén. A vállalatok kifejezetten keresik az egyensúlyt a költséghatékony és fenntartható akkumulátorgyártás között. A középtávú jövőben ez lesz a lehetségesmódja annak, hogy a versenypozíciót javítani tudják ezen a dinamikus piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem