6 °C Budapest
Woman Hand Driving Car With Space For Text

Egyre kevesebben engedhetik meg a jogsiszerzést: komoly áremelés a magyar autósiskolákban

2022. október 4. 09:01

Brutálisan megemelkedtek a vezetési óradíjak Magyarországon, egyre többeknek okozhat gondot a jogsiszerzés. Egy autósiskola vezetője szerint már látható, hogy egyre kevesebben iratkoznak be hozzájuk az emelkedő költségek miatt.

Mi szeptember 1-től azonnal megemeltük 1500-2000 forinttal az óradíjat - mondta a Vezess.hu-nak Mészáros Zoltán, egy vidéki autós iskola vezetője, aki szerint erre a kata-változások miatt volt szükség. A hatályos jogszabály szerint 29+1 órát kell kötelezően levezetni, ebből a 30-ik a vizsga, de a szakemberek szerint ez a elgtöbb esetben kevés szokott lenni.

Mészáros Zoltán szerint a tisztességes tanuláshoz heti 2-szer 2 órát minimum le kell vezetni, ami 36-40 ezer forint, azaz havi 160 ezer forint. Ezt megelőzi az elméleti képzés, amit a KRESZ-vizsga zár, ami együttesen 60 ezet forint, és ehhez jön még az egészségügyi vizsga 11 ezer forintos költsége.

Emelkedik a tanpályabérleti díj, a terembérleti díj, az autófenntartási költségek, az alkatrészek és a karbantartás ára, eleve az autó ára

- sorolta az áremelkedés okait, ami miatt az utóbbi időben a tanulók is eltűntek.

Korábban a Pénzcentrumnak Pető Attila közlekedési szakértő is arról beszélt, hogy manapság már egyre inkább a luxus-kategóriába tartozik a jogsiszerzés:

Ha nem azt az ideális állapotot nézzük, hogy a tanuló elsőre átmegy az elméleti vizsgán, és 30 óra vezetés után csont nélkül levizsgázik forgalomban is - kb. 20-ból egy ilyen van -, akkor én inkább 400-500 ezer forintra mondanám azt az összeget, amiből jogsit lehet szerezni ma Magyarországon. De volt olyan tanulónk, aki majdnem 900 ezer forintnál állt meg, mire meglett a jogosítvány

- magyarázta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?