17 °C Budapest
A klímaváltozás nyomában járó gigaviharok egyre súlyosabb károkat okoznak: lépni kell

A klímaváltozás nyomában járó gigaviharok egyre súlyosabb károkat okoznak: lépni kell

2022. július 26. 11:07

A klímaváltozás fokozódó szélviharokat, és ezzel együtt növekvő viharkárokat hozhat Magyarországon. A szélviharok számos bosszúságot okozhatnak, akár egy kidőlt fa, vagy az autónak sodort masszív tárgy, esetleg épületegység formájában. Hamarosan a közelgő viharra is figyelmezteti a sofőröket egy autós applikáció, erre pedig a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint hazánkban egyre fokozottabban lehet szükség. 

Nem csak a forgalomban, hanem parkolási helyzetben is rengeteg veszély leselkedik az autókra. Természetesen, ahogyan a télre, nyárra is jellemzőek bizonyos évszak-specifikus károkok, hívja fel a figyelmet a KárWeb: „Ilyenek lehetnek az egyre gyakoribb jégkárok, a vihar okozta károk, vagy az épületről lehulló tárgy okozta töréskár” - közölte Harkai Attila, ügyvezető.

Mint ahogy arra a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) Meteorológiai Támogató Osztálya rámutat, hogy a klímaváltozás fokozódó szélviharokat, és ezzel együtt növekvő viharkárokat hozhat Magyarországon. A szélviharok számos bosszúságot okozhatnak, akár egy kidőlt fa, vagy az autónak sodort masszív tárgy, esetleg épületegység formájában.

Továbbá, nagyon nagy károkat okozhat a jégeső is, amelynek intenzitása komoly védelem igényét támaszthatja az autótulajdonosokban. A védőtakarók egy bizonyos szintig nyújthatnak megoldást, de teljesen nem garantálják a jármű védelmét. Érdemes tehát idejében bebiztosítani az autót, hiszen fedezékbe állni sajnos nem mindig van lehetőség

– tette hozzá Harkai Attila, majd hangsúlyozta, hogy az így keletkezett kárt csak akkor téríti meg egy biztosító, ha teljeskörű CASCO van az autón, ennek költsége pedig még mindig jóval alacsonyabb, mint egy jég által összevert autótető megjavítása.

Egy olyan ügyfélesetről számolt beSzota Szabolcs, a Cristo autós alkalmazást fejlesztő és üzemeltető Smartsurance Technologies Kft. ügyvezetője, amely szerint az autótulajdonos bár ponyvával védte autóját egy hirtelen jött májusi jégeső ellen, az mégis horpadásokkal lett tele a tetőn és a motorháztetőn, valamint a szélvédője is berepedt. A javítás többmilliós összegre rúgott, amit viszont fizetett a biztosító, így - bár a káreset sosem jó élmény - az addig Cascora elköltött összeg sokszorosan megtérült.

„Az autósokat nem pusztán a napi közlekedésben szeretnénk segíteni, hanem a kármegelőzésben is.” – mondja Szota Szabolcs. „Többek között ezért is fejlesztettük ki, számos felhasználói visszajelzést és tipikus biztosítói káresetet elemezve, az időjárás-riasztást, amelyet felhasználóink a közelgő nyári (vagy az év bármely szakában jellemző) viharjelzések időszakában már használatba is vehetnek” -  zárta gondolatait az ügyvezető.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?