10 °C Budapest
filling gas at a gas station

Üzemanyagár 2022: kegyetlen, ami a benzin, dízel árával történik - tényleg annyira olcsó itthon?

2022. március 25. 15:04

Magyarországon még az árstop ellenére is valamivel drágábbak az üzemanyagok, mint világszinten átlagosan. Ha viszont jobban megnézzük az adatokat, azt találjuk, hogy a szegényebb országokban olcsóbb, a gazdagabbakban pedig általában drágább a benzin és a dízel üzemanyag. És ha így nézzük, akkor a fejlett gazdaságok közül, akár Európán belül is, kevés országban olcsóbb jelenleg az üzemanyag kiskereskedelmi ára, mint Magyarországon. De hogy mi lesz az árstop után, az egyelőre nem lehet megjósolni, az viszont szinte biztos, hogy sokkoló lesz.

A legfrissebb, március 21-i összehasonlító adatok szerint a 95-ös oktánszámú benzin átlagos kiskereskedelmi ára világszinten 451,59 forint volt literenként. Ugyanígy, március 21-i adatok szerint a dízel átlagos kiskereskedelmi ára világszinten 431,63 forint volt. Az árakat tekintve viszont jelentős különbségek figyelhetők meg a világ országaiban.

Általános szabályként ugyanakkor elmondható, általában minél gazdagabb egy ország, annál magasabbak a benzin és gázolaj árak. Ezzel párhuzamosan pedig, minél szegényebb egy ország, annál olcsóbbak ezek a termékek. Persze vannak kivételek, az USA például egy olyan ország, ahol általánosságban olcsó az üzemanyag, miközben a gazdasága is fejlett. A gazdasági fejlettség melletti másik fontos tényező, hogy az üzemanyagok jellemzően ott is jóval olcsóbbak, ahol termelik, exportálják az olajat.

Az országokban tapasztalható árkülönbségek mindezeken felül abból is adódnak, hogy az egyes nemzetek különféle adókat, illetve kedvezményeket vetnek ki az üzemanyagokra. Így alakulhat ki az a helyzet, hogy bár minden ország hozzáfér a nemzetközi piacokon azonos kőolajárakhoz, ezután a saját belátása szerint alakítja ki a kiskereskedelmi árat.

Hol vannak a magyar üzemanyagárak a világban?

A március 21-i összesítő adatok szerint Magyarországon 480 forintba került a 95-ös benzin, és 479,9 forintba a gázolaj. Mint látjuk, ez azt jelenti, hogy összességében a világon tapasztalható átlagos ártól drágább a magyar – árstoppal védett – üzemanyagár. A 95-ös benzin majd 30 forinttal, míg a gázolaj 48 forinttal. Igen ám, de ha a magyar árakat más, gazdasági fejlett országok áraival hasonlítjuk össze, ennél kedvezőbb kép rajzolódik ki a vásárlók irányába.

Ahogy a Pénzcentrum grafikonján is látszik, a világ fejlett országaihoz képest hazánkban az árstopnak hála még mindig relatíve alacsonyan maradt a 95-ös benzin ára. Hazánknál olcsóbban jellemzően csak a harmadik világbeli országokban juthatunk benzinhez.

A 95-ös benzin a legfrissebb (március 21.-i) adatok szerint Venezuelában volt a legolcsóbb, ahol elképesztően alacsony, 8,476 forintnyi áron lehetett hozzájutni a folyékony aranyhoz. Ez az ország egyébként ismert arról hogy exportbevételeinek 99 százaléka kőolajkitermelésből származik. 

A dél-amerikai országon kívül Líbiában (10,9 forint) és Iránban (17,4 forint) alakult hasonlóan alacsonyan a benzin ára, vélhetően szintén a magas ellátottság miatt.

Az európai földrészen a háborúval magát borzasztó gazdasági helyzetbe hozó Oroszországban volt hétfőn a legalacsonyabb a benzin ára, ahol valamivel több, mint 164 forintot kóstált belőle egy liter. De a nagyhatalom által lerohant Ukrajnában is igen alacsonyan, 397,851 forinton jegyezték a 95-ös benzint.

A 480 forinton rögzített magyarországi ár régiós szinten is kiemelkedően alacsony. Lengyelországban 540,5, Szerbiában 559, Szlovéniában pedig 561 forintba került 1 liter benzin. Jól látszik tehát, hogy nem csak a hazánknál jóval szerencsésebb gazdasági helyzetben lévő országokban került jelentősen többe az üzemanyag.

A legdrágábban Hong Kongban lehetett benzinhez jutni, ahol 976,6 forintnál is többet kértek egy liter üzemanyagért, az ázsiai miniállamot pedig a listán két Uniós ország követi. A 95-ös benzin a második legdrágább Hollandiában volt, ahol 876 forintba került egy liter, ezt pedig Norvégia követte, ahol 846,7 forintos literáron tankolhattunk. 

Természetesen a dízel árát is megnéztük, ahol ugyanezek a tendenciák figyelhetőek meg. A hazai árak a fejlett világ áraihoz képest itt is jól alakultak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pénzcentrum grafikonján ábrázolt 34 ország jelentős része irigykedhet a jelenlegi magyar árakra és leginkább olajkitermelésükről ismert, háborús helyzetben lévő, illetve harmadik világbeli országokban találhatunk csak olcsóbb benzint. Az USA persze itt is kivétel, ott 451,4 forinton jegyezték a dízel átlagos árát március 21.-én. A dízel is Iránban, Venezuelában és Líbiában volt a legolcsóbb. Szám szerint 3,4, 8,4, illetve 10,9 forintot kóstált az üzemanyag az említett országokban.

A lista elején pedig a dízel árát nézve Svédország áll, ahol 919,75 forintba került egy liter ebből a típusú üzemanyagból. De sokkal olcsóbb Monacoban sem volt, ahol 867,5 forintos literáron kínálták.

A régiónkban a másik üzemanyagtípushoz hasonlóan, akár literenként több 100 forinttal a magyarországi ár felett lehetett dízelhez jutni. Szlovéniában 575,5, Lengyelországban 604,25, Szlovákiában 609,7, Romániában 613, 8, Ausztriában pedig 682,9 forintos literárral kalkulálhattak az ilyen üzemanyagot vásárlók.

A benzinár-stop után jöhet a feketeleves?

Mint ismeretes, a viszonylag alacsony szinten tartott hazai árak annak köszönhetőek, hogy 2021. november a magyar állam 15.-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban rögzítette. Bár az intézkedés első ütemben három hónapra szólt, vagyis idén február 15-ig lett volna hatályos, a világpiaci és egyéb körülményeket, folyamatokat figyelembe véve a kormány az intézkedést 2022. május 15-ig meghosszabbította.

Az intézkedés, bár az autósoknak rövid távon vitathatatlanul nagy segítséget nyújt, életbelépésétől kezdve folyamatos kritikák célpontja. A kisebb hazai benzinkutak egy része például olyan válságos helyzetbe került, hogy volt olyan kút, amelyik februárban már a közösségi média felületén könyörgött a tankolóknak, hogy inkább kerüljék el őket, minthogy a hatósági áron tankoljanak náluk. Állításuk szerint ugyanis mind a benzin, mind a dízel beszerzési ára magasabb ennél az összegnél.

A kormány emiatt február 28.-ától 480 forintban maximalizálja az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is. Ezzel próbáltak megoldani, hogy a kiskereskedelmi egységek ne kényszerüljenek a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat. Február végén aztán életbe lépett egy 5 forintos jövedéki adócsökkentés, majd március közepén egy újabb, literenkénti 20 forintos adócsökkentés.

Ezzel a benzinkutakat talán kihúzták a csávából, amiből azonban jóval kevesebb szó esik, hogy fogyasztói oldalról is visszaüthet az árstop. Annak fenntartása ugyanis, ahogy az a benzinkutasok reakciójából is látszik, csak rövid távon lehetséges. Ha pedig előbb, vagy utóbb feloldásra kerül, a fogyasztókra egyszeri sokként zúdul majd az elszállt benzinár.

Ha nem lennének hatósági árak, akkor ugyanis az üzemanyag átlagárak a március 9.-i számok szerint, az alábbiak szerint alakulnának a benzinkutakon.

  • 95-ös benzin : 640 Ft/liter
  • Gázolaj: 717 Ft/liter

Ezzel együtt márciusban a benzin ára bruttó 120 forinttal, a gázolaj ára pedig 182 forinttal emelkedett eddig. Májusig, vagy az árstop tényleges kivezetéségi pedig még számos alkalommal emelkedhet az üzemanyag ára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem