14 °C Budapest
Ukraine, Kyiv - 6 April 2021: Red Suzuki Vitara car moving on the street. Editorial

Így indul az év a magyar autógyárakban: erre készülnek 2022-ben

2022. január 5. 19:41

Az Audinál a korábbi évek hagyományainak megfelelően szünetelt a termelés az év végén, ezt az időszakot a szükséges karbantartási és átépítési feladatokkal töltötte a vállalat.  A motorgyártásban már újra elindult a munka, ezen a területen az átfogó termelési szünet 2021. december 27-től 2022. január 3-ig tartott. A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában 2021. december 23-án volt az utolsó termelési nap, és kedden indult újra a munka, vagyis 2021. december 24. és 2022. január 3. között volt a szokásos év végi karácsonyi leállás.

A járműgyártás területén a tervezett termelési szünet 2021. december 20-tól 2022. január 17-ig tart – közölte a VG-vel az Audi Hungaria Zrt. A vállalat előrejelzései szerint idén a koronavírus és a félvezető-ellátás miatti bizonytalanságok továbbra is hatást gyakorolnak a járműiparra világszerte, így az Audi Hungaria termelésére is. Mivel az elmúlt évet a kihívásokkal teli keretfeltételek ellenére stabil termelési eredménnyel zárták, bizakodva tekintenek a 2022-es esztendőre – közölte a vállalat. 

A Magyar Suzuki Zrt. tájékoztatása szerint idén az európai zöldtörekvésekkel összhangban tovább bővül az Esztergomban gyártott hibridkínálat, év elején érkezik a Vitara, év közepén pedig az új S-Cross (strong) hibrid változata. A globális csiphiány a magyarországi autógyárat sem kímélte, emiatt tavaly többször átállt az esztergomi gyártás csökkentett, egy műszakos termelésre, május 25–28. között a Japánból érkező tengeri szállítmányok késése miatt volt egy műszakos gyártás, szeptemberben pedig két hétre teljesen leállt a munka. Decemberben is egy műszakban zajlott a termelés az év végi karácsonyi leállásig.

Az Audi is hasonló nehézségekkel nézett szembe, a külső hatások miatt a gyártást nemcsak a megrendelési állományhoz, hanem az alkatrészellátási helyzethez is hozzá kellett igazítani. Ennek következtében az év során rövid időre le kellett állítani a termelést, műszaklemondások is előfordultak a motor- és a járműgyártás területén egyaránt. Például a félvezetőhiány miatt a június 28-i héten a vállalat járműgyárának legtöbb gyáregysége nem termelt. Bár a csiphiány még messze nem oldódott meg, ennek ellenére az említett két magyarországi autógyár termelése jelenleg zavartalan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem