Meghalt a családfő: mi lesz most a kocsijával, megtakarításaival?

Meghalt a családfő: mi lesz most a kocsijával, megtakarításaival?

2017. április 25. 13:45

Majdnem kétszer annyian  haltak meg idén januárban, mint amennyien születtek, összesen 14 064-en vesztették életüket. Senki se szeret a halálra gondolni, a magyarok pedig különösen kerülik a témát. Száz ember közül mindössze négynek van végrendelete. Pedig ha ezzel nem rendelkezünk, hosszú és fájdalmas procedúra elé néznek szeretteink halálunk után. De még ha van is érvényes végakarat, bizonyos dolgokat akkor sem úszhatunk meg. Utánajártunk, mi a teendő, ha autót örököltünk.

Idén januárban 14 064 fő halt meg, ami nagymértékű, 19 százalékos emelkedést, számszerűen 2286-tal több halálozást jelentett az egy évvel korábbihoz képest. 2000 óta ez a legmagasabb halálozási szám, beleértve a számottevő mortalitási növekménnyel jellemezhető 2015. januárt is. Ez a tendencia már hónapok óta megfigyelhető, vagyis többen halnak meg Magyarországon, mint az előző év hasonló időszakában.

A halál viszont kínos téma, nem szeretünk róla beszélni, és nem akarunk vele foglalkozni. Ezt támasztja legalábbis alá, hogy egy tavaly őszi felmérés szerint százból mindössze négy embernek van végrendelete Magyarországon. A Pénzcentrum új sorozatában annak járunk utána, mi lesz az ingatlan és ingó vagyontárgyainkkal halálunk után. Az első részben a bankszámla és a lekötött betétek, valamint az adósságok sorsával foglalkoztunk. Most azt néztük meg,  ki használhatja a kocsit, míg tart a hagyatéki eljárás, kell-e fizetni az öröklés után, és mi lesz a kötelező biztosítással.

A magyar háztartások 44 százalékában van autó, a háztartások 39 százaléka egy, 5 százalékuk pedig kettő vagy kettőnél több gépjárművet használ - derült ki tavaly a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által készített kutatásból. Valószínű, hogy azokban a háztartásokban, ahol mindössze egy kocsi van is többen szokták vezetni az autót. De mi történik akkor, ha meghal az, akinek hivatalosan a nevére van íratva a jármű?

Nem elég a gyász, egy haláleset után rengeteg teendő szakad az elhunyt szeretteire. Ez pedig még akkor is így van, ha az elhunyt esetleg végrendeletet is írt és teljesen egyértelmű, ki mit fog örökölni. Bizonyos dolgokat sehogy sem lehet megúszni, a ránk hagyott kocsiról is gondoskodni kell.

Utána jártunk, milyen teendők várnak az új tulajdonosra.

Kié lesz az autó?

Ha nincs végrendelet, hagyatéki eljárás indul és a közjegyző végzéssel határozza meg, kié lesz a kocsi.

Az örökös vagy örökösök tulajdonjoga a tulajdonos halálának időpontjától kerül bejegyzésre a járműnyilvántartásba, de nem azonnal, hanem a hagyatéki eljárás lefolytatását követően

- közölte megkeresésünkre a Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH). A jármű tulajdonjogát egyébként a törzskönyv igazolja. Öröklés esetén a törzskönyv kiadásáig a tulajdonjogot a jogerős hagyatékátadó végzés igazolhatja.  A közlekedési igazgatási eljárás keretében történő átírás során a kérelem mellékleteként csatolni kell a tulajdonjog megszerzését igazoló okiratot, öröklés esetén, a fentiek alapján ez az okirat a teljes hatályú, jogerős hagyatékátadó végzés. Ha ez megvan, jöhet az átírás.

Az új forgalmi engedély kiadásának illetéke 6000 forint, és ki kell fizetni az új törzskönyvet is, ami szintén 6000 forintba kerül.

Mi lesz a kötelező biztosítással?

A kötelező biztosítás személyhez, és nem autóhoz kapcsolódik. Tehát ha a kocsi tulajdonosa meghal, az örökösnek kell gondoskodnia arról, hogy új kötelező felelősségbiztosítást kössön. Míg ez nincs meg, addig sem az átírás nem történhet meg, sem a forgalomban nem lehet részt venni az autóval.

Ajjaj, lejárt a műszaki

Ha a kocsi műszaki érvényessége lejárt, az örökös ezzel kapcsolatban szintén csak a jogerős hagyatékátadó végzés birtokában járhat el a közlekedési igazgatási hatóság előtt.

Megszabadulnék az öreg járgánytól

Ha az örökölt kocsitól inkább megszabadulnánk, akkor is meg kell várni, hogy befejeződjön az akár hónapokig tartó hagyatéki eljárás, ha nem volt érvényes végrendelet. Ha megvan a hagyatéki eljárás, és kimondják, hogy miénk az autó, onnantól azt tehetünk vele, amit csak akarunk.

Fizethetsz, ha örököltél

Nem kell aggódni az illeték miatt, ha az elhunyt egyenes ági rokonunk, vagyis a szülőknek, a gyerekeknek, a férjnek vagy a feleségnek nem kell az örökölt kocsi után illetéket fizetnie. Ez igaz az özvegyekre is.

Ha viszont nem egyenes ágú rokon, hanem esetleg a nem bejegyezett élettárs vagy a legjobb barát örökölné a kocsit, akkor mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.
"Gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése esetén az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének - melyet a gépjármű kora és hajtómotorjának teljesítménye alapján kell meghatározni - kétszerese" - közölte megkeresésünkre a NAV.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kocsi tulajdonjogának megszerzése esetén az illeték mértékét a jármű hajtómotorjának hatósági nyilvántartásban feltüntetett - kilowattban kifejezett - teljesítménye, és a jármű gyártási évétől számított kora alapján az alábbiak szerint határozzák meg:

Hogy ez mit is jelent pontosan, példával illusztrálják:
Egy 5 éves, 1300 cm3-es, 50 kW teljesítményű személygépkocsi ajándékozása vagy öröklése esetén a megajándékozottat, illetve örököst terhelő illeték összege 55 000 forint (a 27 500 forint kétszerese).

Ha a feleség a személygépkocsi vásárlásával egyidejűleg ingyenesen üzembentartói jogot alapít a férje javára a járművön, akkor az illetékkötelezettség a következőképpen alakul:

  • 1. az 5 éves, 1300 cm3-es, 50 kW teljesítményű személygépkocsi megszerzése esetén 27 500 forint illetéket kellene fizetni

  • 2. mivel üzembentartói jog megszerzése is történik, ezért a feleséget a fentiek alapján 20 625 forint illeték terheli, a férjnek pedig az illetékmentesség okán illetéket nem kell fizetnie.

Az üzembentartói jog megszerzése ingyenesen történt, ezért illetékmentesség hiányában - pl. ha az üzembentartó a tulajdonos testvére - az őt egyébként terhelő illetéknek a kétszeresét, azaz 13 750 forintot kellene megfizetni.

Ha valaki pótkocsit örökölt, más a helyzet. Mivel itt nincs hajtómotor, aminek a teljesítményével számolni lehetne, ezért egységes az illeték szabályzása: ha a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege a 2500 kg-ot nem haladja meg 9000 forint, minden más esetben 22 000 forint illetéket kell fizetni, akkor is, ha a pótkocsi idős, rozoga és szinte használhatatlan.

Ki vezetheti az elhunyt kocsiját?

A jármű közúti forgalomban történő részvételének jogszerűségét a forgalmi engedély, mint hatósági engedély igazolja, amelynek tartalmi eleme többek között a tulajdonos/üzembentartó neve és lakcíme. Az ORFK sajtóosztálya a Pénzcentrumnak azt mondta, ha a közúti ellenőrzés során a sofőrnek van érvényes jogosítványa, nála van a forgalmi engedély és a kötelező biztosítással sincs gond, akkor nem számít, ki a tulajdonos, büntetéstől nem kell tartani. 

Ha tehát az örökölt kocsit azonnal használni szeretnénk, nincs mitől tartani, nyugodtan közlekedhetünk vele a hagyatéki eljárás alatt is. Ha nagyon körültekintőek szeretnénk lenni, akkor pedig tegyük a forgalmi mellé az ideiglenes hagyatéki végzést, ezzel - bár nem valószínű, hogy a közúti ellenőrzés során gond lenne - tudjuk bizonyítani a jogos használatot.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22